Najava i analiza - LŠ: Počinje rasplet...!

Bajern, Ajaks, Siti, Juve blizu nokaut faze! Prvi dan petog kola grupne faze fudbalske Lige šampiona može sutra da donese odluke o plasmanima u narednu fazu u grupama E, F, G i H.  Zvezdina grupa nemoguća za "čitanje"! Samo jedan tim obezbedio je osminu finala, dok je više onih koji bi mogli eventualno do Lige Evrope. U "grupi smrti" nemoguće je nabrojati sve moguće kombinacije u poslednjih 180 minuta.

Fudbal 27.11.2018 | 18:00
Najava i analiza - LŠ: Počinje rasplet...!
Bajern Minhen i Ajaks su u najboljoj poziciji u Grupi E i već u utorak imaće priliku da obezbede plasmane u osminu finala tog takmičenja.

Bajern je lider sa 10 bodova, Ajaks ima dva manje, a sledi Benfika sa četiri, dok je AEK otpisan sa sva četiri poraza.

Nemački klub će u Minhenu dočekati Benfiku, dok će Ajaks gostovati AEK-u u Atini.

Grupa E:
18.55 AEK – Ajaks
21.00 Bajern – Benfika

Grupa F:
21.00 Hofenhajm – Šahtjor
21.00 Lion – M. Siti
 
Mančester siti je u najboljoj poziciji u Grupi F i izvesno je da će igrati osminu finala, za šta mu je potreban samo bod u utakmici sa Lionom u Francuskoj.

Lion je priredio senzaciju kada je u 1. kolu pobedio Siti u Engleskoj, i sigurno će Građani imati strašan motiv za revanš.  

Siti ima devet bodova, tri više od Liona, dok Hofenhajm sa tri i Šahtjor sa dva imaju male šanse da ugroze šampiona Engleske, ali su u prilici da dobrim rezultatima u poslednja dva kola odu ispred drugoplasiranog.

Grupa G:
18.55 CSKA – Viktorija
21.00 Roma – Real
 
Roma i Real su pred plasmanom dalje iz Grupe G, pošto posle četiri utakmice imaju po devet bodova, pet više od trećeplasirane ekipe CSKA iz Moskve.

Upravo će se dve prvoplasirane ekipe međusobno sastati u Rimu i u slučaju nerešenog rezultata bi obe bile pred osminom finala, dok bi pobednik obezbedio prolaz.

Eibar je išamarao Real za vikend sa 3:0, i Santijago Solari i njegova ekipa moraju da poprave utisak u Rimu protiv Rome.  

Viktorija Plzenj ima bod posle četiri kola i jedino može da se nada trećem mestu i nastavku takmičenja u Ligi Evropa, na šta će uticati predstojeća utakmica protiv CSKA u Moskvi.

Grupa H:
21.00 M. Junajted – Jang Bojs
21.00 Juventus – Valensija
 
Najneizvesnije je u Grupi H, gde Juventus vodi sa devet bodova, dva više od Mančester junajteda i četiri od Valensije. Jang Bojsi sa bodom su pred eliminacijom.

Juventus će dočekati Valensiju, dok će Junajted u Mančesteru igrati protiv Jang Bojsa i imaće priliku da napravi veliki korak ka plasmanu u narednu fazu.

Dueli AEK – Ajaks i CSKA – Viktorija počeće u utorak u 18.55, dok će se ostale utakmice igrati od 21.00.

Zvezdina grupa nemoguća za "čitanje"! Samo jedan tim obezbedio je osminu finala, dok je više onih koji bi mogli eventualno do Lige Evrope. U "grupi smrti" nemoguće je nabrojati sve moguće kombinacije u poslednjih 180 minuta.

Liga šampiona ulazi u završnu fazu!

Večeras i sutra biće odigrano 5. kolo grupne faze, specifično po tome što je samo Barselona u međuvremenu obezbedila plasman u osminu finala, ali ne i prvo mesto u grupi.

Znatno su brojniji klubovi koji pred poslednjih 180 minuta imaju šansu za plasman samo u šesnaestinu finala Lige Evrope, kao trećeplasirani u svojim grupama, a to su Monako, PSV Ajndhoven, Lokomotiva Moskva, Viktorija Plzenj i Jang bojs.

U najneizvesnijoj grupi, u kojoj dva boda dele prvog i poslednjeg na tabeli posle četiri kola, fudbaleri Crvene zvezde u sredu od 21 čas gostuju Napoliju, a utakmicu na "San Paolu" pratiće i naš reporter, Jovan Terzić.

Situacija u "grupi smrti", u kojoj će u istom terminu na "Parku prinčeva" igrati Pari sen Žermen i Liverpul, dovoljno je komplikovana da ne pomislimo da navedemo sve moguće ishode. Možda će nešto jednostavnije biti pred 11. decembar i duele poslednjeg kola, Crvena zvezda - Pari sen Žermen i Liverpul - Napoli.

U ostalim grupama koje su određene za sredu uveče nije toliko teško objasniti šta kome odgovara. Atletiko i Borusija nemaju obezbeđenu osminu finala, ali imaju priliku da je "overe" pred svojim navijačima protiv Monaka i Briža. "Pumpanje" gol-razlike neće biti presudno, utoliko što se zna bolji ako i jedni i drugi završe sa istim brojem bodova - biće to sastav iz Dortmunda, koji je kod kuće pobedio Madriđane 4:0, a izgubio 2:0 na "Metropolitanu".

Briž matematički i dalje ima šanse za osminu finala, ali mu je za tako nešto potrebna pobeda na "Vestfalenu" i potom još jedna kod kuće nad Atletikom.

Barselona gostuje na "Filipsu", ekipi koju je savladala 4:0 kod kuće i jedinom timu u grupi bez šansi za osminu finala. To, otprilike, utakmicu na "Vembilju" između Totenhema i Intera čini "eliminacionom", jer je "pevcima" neophodna pobeda protiv "nerazura" od kojih su uprkos vođstvu izgubili na "Meaci" rezultatom 2:1.

Ako bi Totenhem pobedio ubedljivijom razlikom, imao bi prednost pred poslednjih 90 minuta, ali i gostovanje na "Kamp nou" stadionu dok bi Interisti iste večeri dočekali PSV. U svakom slučaju - biće zanimljivo pratiti događaje u prestonici Engleske.

Utakmice ruskih klubova u Ligi šampiona kod kuće počinju standardno od 18.55, zbog razlike u vremenskim zonama, pa će tako Porto i Šalke u 21 čas znati i da li se bore "samo" za prvo mesto u Grupi D ili im "visi" i plasman u osminu finala, jer...

Sve osim pobede Galatasaraja nad Lokomotivom, jedinom klubom bez osvojenog boda, znači i plasman Portugalaca i Nemaca u osminu finala - samo ostaje pitanje kojim redosledom. To neće važiti ako Turci vrate tri boda u Istanbul, u kom će 11. decembra dočekati Porto.

Galata je kao domaćin pobedila Lokomotivu 3:0 i remizirala sa Šalkeom 0:0, pa i dalje ima kakve-takve šanse za plasman među 16 najboljih u Ligi šampiona, koju i ove sezone možete pratiti na programima TV Arenasport.

Žreb za osminu finala biće održan 17. decembra u podne, a finale je 1. juna na "Metropolitanu" u Madridu.

sreda

Grupa A

Atletiko Madrid - Monako (18.55, Arenasport 1)
Borusija Dortmund - Klub Briž (21.00, Arenasport 1)

Tabela: Dortmund 9, Atletiko 9, Briž 4, Monako 1.

Grupa B

PSV Ajndhoven - Barselona (21.00, Arenasport 4)
Totenhem - Inter (21.00, Arenasport 3)

Tabela: Barselona 10, Inter 7, Totenhem 4, PSV 1.

Grupa C

Napoli - Crvena zvezda (21.00, RTS)
Pari sen Žermen - Liverpul (21.00, Arenasport 5)

Tabela: Liverpul 6, Napoli 6, PSŽ 5, Zvezda 4.

Grupa D

Lokomotiva Moskva - Galatasaraj (18.55)
Porto - Šalke (21.00, multi Arenasport 2)

Tabela: Porto 10, Šalke 8, Galatasaraj 4, Lokomotiva 0.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar