Mektić i Vigemark o migrantima

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom delegacije Evropske unije u BiH ambasadorom Lars-Gunar Vigemarkom o migrantskoj situaciji te uspostavljanju operativne saradnje između BiH i EUROPOL-a.

Bosna i Hercegovina 27.11.2018 | 14:26
Mektić i Vigemark o migrantima
Nakon što su stvoreni uslovi i pronađene adekvatne lokacije, situacija sa smještajem migranata je mnogo bolja, konstatovano je na sastanku.

Ministar Mektić je istakao da je tome značajan doprinos dala i nova vlada USK i Bihaća, ali je ponovio da i dalje postoje opstrukcije od predstavnika opštine Velika Kladuša.

Mektić je istakao da je potrebno poboljšati koordinaciju protoka migranata kroz BiH, kako bi se spriječilo da smještajni kapaciteti u USK budu pretrpani.

Najavio je da će na sastanke Operativnog štaba za pitanje migracije biti pozivani predstavnici Kantona Sarajevo i USK u kojima boravi najveći broj migranata.

Ministar Mektić je informisao ambasadora Vigemarka da se čeka stvaranje tehničkih preduslova za otpočinjanje operativne saradnje i razmjene informacija sa EUROPOL-om.

Izrazio je očekivanje da će uskoro biti donesena odluka o ustupanju prostora za smještaj kontakt tačke te da će EU finansijski podržati nabavku tehničke opreme za ovu kontakt tačku.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

To

27.11.2018 13:38

To mekta, sve na engleskom, svjetski covjek.

ODGOVORITE
Name

perspektiva=0.113%

27.11.2018 13:58

Dolaze polako izbjeglice iz svijeta u opustosenu BiH. Nije problem to, sve placa EU!

ODGOVORITE
Name

Rizik

27.11.2018 14:15

Vrlo je rizicno ,ne shvatiti ovu situaciju za ozbiljno ,te ocekujem od gospodina Mektica da sa ozbiljnoscu razmotri primanje izbjeglica u i tako ekonomski narusenu BiH. Ja mogu da predpostavim da ce EU dati neka sredstva ali sve ima svoje ALI ;ALI i nadam se da gospoda zna sta radi .

ODGOVORITE
Name

Re

27.11.2018 16:33

Znaju šta rade, sve je smišljeno i planski....nema države, reda , zakona , zemlja opustošena i rasturena, nema privrede niti ekonomije , narod obezglavljen....a ovakvi ministri im odgovaraju za njihove planove

Name

Jasno

27.11.2018 17:03

Ma pusti tog trecerazrednog sluzbenika,lopov,u nrgovoj zemlji je niko i nista,eto mu dodika!

ODGOVORITE
Name

Jole

28.11.2018 17:42

Pozelio sam one Mekticeve fenomenalne konferencije za stampu.

ODGOVORITE