Ostavke čelnika opština na KiM

Nakon vanrednih sednica skupština opština sa srpskom većinom na severu Kosova, čelnici Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podneli ostavke. Razlog je, kako je naveo Rakić, diskriminatorska politika Prištine. Očekuju se ostavka i predsednika opštine Zvečan. Sudovi u ovim mestima obustavili rad.

Srbija 27.11.2018 | 10:55
Ostavke čelnika opština na KiM
Na vanrednim sednicama razmatrala se trenutna političko-bezbednosna situacija, a ostavke su podneli gradončelenik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Opština Loposavić je usvojila deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa sa privremenim institucijama u Prištini, javlja izveštač RTS-a.

U obrazloženju svoje ostavke, Goran Rakić je naveo da je razlog kontinuirana institucionalna represija koju sprovode kosovske institucije iz Prištine, kao i ugrožavanje ljudskih prava srpskog naroda.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je ranije da će svi gradonačelnici četiri srpske opštine podneti ostavke, o čemu su ga oni i obavestili.

"Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava", rekao je ranije Đurić za televiziju Hepi.

Kako saznajemo, sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposavću, i sve sudije i radnici tih sudova prestali su sa radom danas u 9 sati, solidarišući se sa građanima i protestima koji su organizovani zbog mera Prištine i kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

U podne će u Kosovskoj Mitrovici biti održan miran protest.

(RTS)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dzoo

27.11.2018 10:36

Krenuo zimski cirkus Kolorado.Kako ste prozirni.Ali ima jos ovaca za sisanje.Opljackali ste sto ste mogli svu lovu koja stize iz Srbije viste sa njom upravljali ja bi vas u Zabelu.

ODGOVORITE
Name

srks

27.11.2018 14:26

ma nisu, to sve opšten svijet i časni nacionalisti spremni da ginu za čast i obraz srpskog naroda...