Đorđević: Na svježinu, individualni kvalitet i ponos!

Selektor Srbije zna sa kakvim pristupom treba odigrati protiv Izraela i Grčke. "Nema izgovora, iako su cele ove kvalifikacije kao trčanje uzbrdo".

Košarka 27.11.2018 | 17:30
Đorđević: Na svježinu, individualni kvalitet i ponos!
Aleksandar Đorđević u ponedeljak je u hotelu "Kraun Plaza" okupio svih 16 igrača sa spiska za peti "prozor" kvalifikacija za Mundobasket u Kini 2019. godine.

Selekcija Srbije (skor 5-3) - naravno, ni izbliza u najjačem sastavu - u petak će u Tel Avivu odmeriti snage sa Izraelom (3-5), direktnim rivalom za treće mesto u grupi.

Posle toga, možda i sa "meč loptom" u rukama, "orlovi" će u dvorani "Aleksandar Nikolić" ugostiti Grčku (ponedeljak, 3. decembra), koja je sa svih osam pobeda prebrinula brige oko nastupa na narednom velikom takmičenju, kao i Nemačka.

"Pred nama su dve teške i zahtevne utakmice. Po mom mišljenju, ovo je najteži 'prozor' od svih koje smo igrali do sada", počeo je Đorđević, koji je i ranije govorio o problemima koje sa sobom nosi ovakav format kvalifikacija, kao i podudaranje termina utakmica sa terminima Evrolige i NBA.

"Košarka je igra automatizma. Pobednička košarka ne trpi greške, a greške se ispravljaju uigravanjem, za koje mi imamo jako malo vremena. Zato je svima teško da pruže najbolje što mogu u svakoj utakmici. Ali, to je što je. Nema izgovora".

"Idemo da damo sve od sebe i da probamo da pobedimo u obe utakmice, prvenstveno u Izraelu, protiv ekipe koja ima dobru hemiju, dobre atlete i dobre plejmejkere Tamira Blata i Gala Mekela... Prethodna dva meča izgubili su u poslednjoj sekundi, jedan od njih u produžetku, od Nemačke".

"Prema našim kalkulacijama, poslednja utakmica sa njima, u februarskom 'prozoru', može da bude odlučujuća za plasman na Svetsko prvenstvo. Na nama je da to ne dozvolimo, nego da probamo da sada rešimo ove kvalifikacije, koje su se pokazale vrlo teškim, kako za nas, tako i za ostale reprezentacije".

Kadrovska situacija?

"Svi pozvani dolaze, neki samo zbog rasporeda letenja nisu uspeli da stignu do ručka (Milosavljević, Jelovac i Jovanović - prim. aut)".

"Rade Zagorac ima problem povrede nosa. Mi smo se dogovorili, još kada sam gledao Partizan u Trentu, da on ponovo bude sa nama i da se priključi ekipi. On je igrač kome je, po mom mišljenju, izuzetno potrebno reprezentativno iskustvo. Ne kažem da je ovo neki veliki rad, imaćemo samo dva-tri treninga, ali da oseti da je ponovo deo ove priče. Videćemo kakvo je njegovo zdravstveno stanje i nadam se da će moći da nam pomogne".

Utakmica protiv Izraela je u 13 časova po našem vremenu, 14 po lokalnom?

"Postepeno ćemo približavati vreme treninga terminu utakmice. Ali, mislim da to nije ključ, sretali smo se sa tom satnicom na mnogim takmičenjima i znamo kako da se prilagodimo, vremenom obroka i drugim stvarima..."

"Ne smemo da upadnemo u zamku, da preopteretimo igrače fizičkim i mentalnim naporom. Mi nemamo kad da dođemo do neke fenomenalne uigranosti. Moramo da odigramo na svežinu, na individualni kvalitet, a računam i na veliki ponos svih ovih igrača. Ne želim da prebacujem odgovornost na njih, samo da im objasnim na koji način se igraju ovakve utakmice... Da li je rani termin prednost Izraela? Sigurno da jeste. Ali, nama su čitave ove kvalifikacije kao trčanje uzbrdo".

"Znamo šta nas čeka, mnogi su imali takmičarske utakmice u nedelju, seli su na avion i došli na ovo okupljanje. Počev od današnjeg treninga, pa sutrašnja dva, moramo pažljivo da planiramo intenzitet i obim rada", završio je Đorđević osnovni deo priče vezan za predstojeće utakmice.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar