Bosnić: Novi početak za “Zmajeve”!

“Ovo je novi ciklus, odlučili smo se da damo šansu mlađim igračima”, poručio je selector BiH Vedran Bosnić. Penavu i Sikiraša nisu pustili klubovi, Gegić pauzira u dogovoru sa Partizanom.

Košarka 27.11.2018 | 15:30
Bosnić: Novi početak za “Zmajeve”!
Nakon što su se okupili u Zenici, reprezentativci BiH, u sklopu priprema za naredna dva meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini, odradili su prve treninge u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“

Selektor Vedran Bosnić, predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović i reprezentativac Miralem Halilovićna konferenciji za novinare  govorili su o stanju u ekipi te šansama u gostujućem duelu u petak protiv Bugarske i domaćem u ponedjeljak protiv Finske.

Novi selektor Bosnić izrazio je žaljenje što nije mogao doći u BiH na svoju promociju, ali da je kontaktirao s bh. medijima koliko je bio u mogućnosti.

“Ovo je novi ciklus, mada usred kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Odlučili smo da damo šansu mlađim i da damo sve od sebe u preostalim utakmicama, da možemo spremni dočekati kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo” rekao je Bosnić, kojem se nisu odazvali svi igrači.

Nisu stigli "Španci" Ajdin Penava (Baskonia) i Njegoš Sikiraš (Fuenlabrada), koje nisu pustili njihovi klubovi, dok su Amar Alibegović i Markus Lončar povrijeđeni. U dogovoru s trenerom Partizana, kazao je Bosnić, nije došao ni Amar Gegić, koji bi se trebao priključiti u februaru.

“Gegić igra više kako je dobio novog trenera i u budućnosti bismo od njega mogli imati više koristi. Večeras dolaze Haris Delalić i Emir Sulejmanović. Idemo se boriti i dati sve od sebe. Bugari su pobijedili Francuze, znamo koliko su kvalitetni Francuzi. Sve što su utakmica izgubili, bilo je to vrlo tijesno”, rekao je Bosnić.

Što se tiče situacije oko Tarika Biberovića, koji je bio na spisku od 24 igrača, Bosnić je rekao da nije dobio povratnu informaciju te da mladi igrač Fenerbahcea nije s njima. Najavio je angažman novih igrača pa i stranca, ali za sada nije spominjao imena.

“Meni je vrlo važno ljeto, da provedem s igračima više vremena nego sada”, rekao  je Bosnić, koji je istakao kako je u sličnoj situaciji bio i kada je preuzeo nacionalni tim Švedske, s kojim se nedavno razišao.

Najavio je da želi igrati timsku košarku, a za to su potrebni strpljenje i vrijeme. 

Halilović je jedan od iskusnijih igrača koji su preostali, ali je kazao da, iako su velike promjene, bh. tim ima talenta i perspektivu. 

“Dosta igrača koji su nosili ovu ekipu tu nema. Desila se neka smjena. Dosta je novih igrača i trebaće dosta strpljenja. Što se tiče očekivanja, mislim da iz svake utakmice trebamo izvući ono što će nam trebati u narednom periodu”, rekao je Halilović.

Grad Zenica je odlučio da bude  domaćin košarkaškoj reprezentaciji BiH, a predsjednik KSBIH Mirza Teletović je istakao da su domaćini učinili i više nego su obećali.

“Želim da zahvalim Gradu Zenici na druženju s našom reprezentacijim. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Mislim da su uradili sve da reprezentacija dođe u Zenicu”, rekao  je Teletović, koji je dodao da mu je drago što su prepoznati novi trendovi u radu te da žele da sarađuju s KSBiH.

“Nadamo se da će ovo biti i početak naše dobre saradnje”, rekla je Sumea Mujkanović,  pomoćnik gradonačelnika Zenice za društvene djelatnosti, kojoj je predsjednik KSBiH Teletović uručio dres sa državnim grbom.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar