Penzije će pratiti rast plata

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je danas u Banjaluci da je na sastanku sa mandatarom za sastav nove vlade Srpske Radovanom Viškovićem dogovoreno da će penzije pratiti rast plata.

Republika Srpska 26.11.2018 | 10:36
Penzije će pratiti rast plata
Rakulj je rekao novinarima da je na tom planu dostignut nivo učešća od 43,5 odsto prosječne penzije u prosječnoj plati.

– Taj nivo ćemo pratiti i mandatar je spreman da na tom procentu, kao najnižem nivou, zajedno djelujemo. Dakle, mogući su i drugi procenti, ali ne niži od ovog – rekao je Rakulj nakon razgovora sa Viškovićem u okviru konsultacija o formiranju nove vlade Srpske.

Rakulj je istakao da će penzioneri, koji okupljaju 110.000 članova, sa Viškovićem imati dobru saradnju s ciljem da se postigne stručniji pristup penzijskom osiguranju, kao i njegovom osavremenjivanju.

On je rekao da će penzioneri insistirati na poštovanju ljudskih prava ove populacije koja ne bi trebalo da bude isključena iz društveno-privrednog života Srpske, nakon odlaska penziju.

Rakulj je upozorio da je previše udruženja koja od Vlade traže novac za funkcionisanje, a ne za poboljšavanje stanja u oblasti kojom se bave.


– Nezadovoljan sam, na primjer, što u Boračkoj organizaciji ima mnogo onih koji bi da kroz tu organizaciju nađu neki svoj interes – naveo je Rakulj. 

Sastanak predstavnika penzionera sa Viškovićem održan je u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Mandatar Radovan Višković je nastavio konsultacije o formiranju nove vlade Republike Srpske sastankom sa predstavnicima Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Delegaciju BORS-a predvodi predsjednik ove organizacije Milomir Savčić.

Višković će na odvojenim sastancima razgovarati kasnije i sa predstavnicima Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske i Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Višković bi trebalo da razgovara i sa predstavnicima Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Saveza logoraša Republike Srpske, Saveza udruženja civilnih žrtava rata Republike Srpske, Udruženja amputiraca “UDAS” i Udruženja “Veterani Republike Srpske”.

Ovi sastanci održavaju se u Administrativnom centru Vlade Srpske, nakon čega su planirana saopštenja.

(Srna)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Ratko

26.11.2018 09:40

A sta ce biti kad u RS budemo imali vise penzionera nego radnika?? Vrlo brzo.

ODGOVORITE
Name

re

26.11.2018 10:17

I onda će se neko boriti za život.Ne brini se puno.

Name

Penzic

26.11.2018 11:27

Pokrepat ce mo od vase brige za nama.

Name

ne brinu se oni

26.11.2018 11:38

Mislis da se neko brine .Oni uopste prate demografska kretanja samo lupaju onako bezveze,Citava BIH je u velikoj depopulaciji a narocito RS.Mladi odlaze na zapad.U RS 50% stanovnistva je starije od 50 godina a vlast nista ne cini da zaustavi iseljavanje vec jos vise zatezu novim nametima,porezima,akcizama i otezavaju ljudima zivot.Cak su na nivou BIH osnovali agenciju za rad i zaposljavanje BIH kojoj je jedina funkcija da pomaze u iseljavanju i zaposljavanju ljudi iz BIH u Sloveniji i Njemackoj .Lobotomija mozga,dok se normalne drzave svim sredstvima bore protiv depopulacije ovde drzava pomaze iseljavanje

Name

Zeki Press

26.11.2018 11:40

E kada ostanu penzioneri onda pocinje gradnja autoputeva. Fakticki sve u svoje vrijeme. Nisam ni ja uzivala u brzoj voznji kad sam bila mlada. Neka mladi idu na zapad ako hoce brzinu, ovdje vlada zakon kontinuiteta, mira i reda, pardon redoslijeda. Ah da, fakticki.

Name

Niko

26.11.2018 10:00

Lako je pratiti, plate nisu rasle odkako je crvena banda dosla na vlas.

ODGOVORITE
Name

oooo

26.11.2018 10:49

Koliko je ovaj senilni starac glup. Da uskladi penzije sa rastom plata, a žale se kako su penzije male. Pa bit će uvijek male ako ne bude povećanja penzija bez obzira da li su plate porasle. Penzije treba vezati za plate kada bude ta razlika u odnosu na prosječnu platu dosta manja.

Name

Jovica

26.11.2018 10:20

Stace na pregovorima taj ljigavac i klimoglavac Milomir Savcic

ODGOVORITE
Name

propali borac u svojoj RS

26.11.2018 11:08

Taj je gori uvlakač i lizoguzac burlin od ćurguza kod ćurguza borci su nešto i imali a ovaj samo hoda po crkvenim zborovima gdje se nešto slavi i parastosima , a život i borci koji gladuju i jebeno žive kod kriminalaca RS njega ne zanimaju u RS

Name

Re Jovica

26.11.2018 12:43

Tražio general da ga još jednom unaprijede i odlikuju. Mala mu penzija iz Srbije i naknade koje prima kao predsjednik BORS-. Navikao čovjek da prima dvije plate i da dobiva odlikovanje zbog napuštanja položaja u rat.

Name

penzioner

26.11.2018 10:27

Narodna poslovica glasi "Obećanje ludom radovanje" !

ODGOVORITE
Name

podstanar

26.11.2018 13:14

Savcic je dosao u BORS radi stana i drugih licnih interesa, Stan je dobio u BN i expresno prodao .Promijenio je i sjedište BORS, da mu borci ne bi dolazili u njegove odaje, iako mu to skupština nije usvojila. Tesko BORSU s njim i Šurlanovom.

Name

Rakalj

26.11.2018 10:54

Penzioneri bi trebali hitno otjerati drtinu Rakulja, jer umjesto da traži značajnije povećanje penzija i to odmah početkom naredne godine, on prihvata da penzije navodno prate rast plata za koje u ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji teško mogu da rastu.

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

26.11.2018 11:00

A plate će da padaju. Tako veli Parodi iz MMF-a. A on ne laže kao 'naši' što lažu.

ODGOVORITE
Name

♤♡◇♧

26.11.2018 12:31

Nemojteprebise će nam biti..ifioti od ljudi..idioti

ODGOVORITE
Name

srpski gadovi

26.11.2018 12:39

Ovo treba sve na robiju sa laktaškim kriminalcem koji je sve kupijo narodnim novcima u ćelije i trući govnatim štapom i držati samo na vodi za umrle prije vremena i gladi od lošeg života kod diktatora tajkunskog za živu sramotu svega u RS.

ODGOVORITE
Name

Direkt

26.11.2018 21:28

Ko je odredio da penzije budu 43.5 odsto? Zar nebi trebalo da su 50 odsto od nivoa plate? Primaoci borackih penzija su u jos losijem polozaju. I dok nemali je broj onih koji primaju 100 KM, ako ne i manje, u Hrvatskoj njihovi borci imaju nekih 800 KM. Kod njih borci od svojih borackih primanjima mogu i da zive, dok kod nas borci sa 100 KM umiru sa tom platom, a drzava se hvali time kako je povecala crkavicu. Kod nas je i necija smrt razlog da se pohvali kako nam dobro ide. Ma sve cvijeta, narocito grobovi.

ODGOVORITE
Name

BOBA

26.11.2018 23:44

OVAJ LIK PORED NJEGA JEDVA ČEKA DA GA NEMA PA DA ON PREUZME KORMILO.KOJE SU OVO PREDSTAVE.KAD OVI UMRU KOŠTAĆE OVU DRŽAVU DEBELO.OTKUD OVOLIKI STARCI.NITI ONI ŠTA VIDE NITI ONI ŠTA ČUJU HODAJU KAO ROBOTI, DIŠU NA ŠKRGE, ČUDE SE OTKUD TU.ALI DŽEPOVI SU PUNI KAO BROD.NJIHOVE DNEVNICE SU VEĆE OD PET PROSJEČNIH PLATA.PREDSTAVAMA NIKAD KRAJA.UŽIVAJTE U SVOJOJ LJEPOTI.

ODGOVORITE