U Peći sastanak Prištine i Tirane

U Peći će danas biti održana zajednička sjednica albanske i kosovske vlade, prenio je sajt RTK na albanskom jeziku.  

Srbija 26.11.2018 | 08:42
U Peći sastanak Prištine i Tirane
Sjednica će početi u 10.15 časova, a kako se navodi, na njoj će se razgovarati o carinama i o romingu.

Objavljena je i agenda sjednice prema kojoj će zvaničan dio sastanka početi u 10.30 dok je zajednička konferencija za novinare premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja i premijera Albanije Edija Rame zakazana u 12.30.

Potpredsjednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj ranije je najavio da će se razgovarati o brojnim temama, kao i da će biti potpisani neki sporazumi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se na toj sjednici razmatrati uklanjanje međusobnih ekonomskih barijera. 

– To je vrhunac licemjerja, i to ne samo Albanaca koji žive na Kosovu i u Albaniji, već i i onih koji to dozvoljavaju – rekao je Vučić, u kontekstu činjenice da Priština i Tirana razgovaraju o uklanjanju ekonomskih barijera u trenutku u kome je Priština dupliranjem taksi na proizvode iz Srbije upravo prekršila CEFTA, sporazum o slobodnoj trgovini.

Takođe Tirana je prije neki dan, bar formalno na riječima ocijenila da uvođenje duplih taksi nije dobar potez Prištine.

Sjednica u Peći, svakako je izraz bliskosti politike Tirane i Prištine.

Ljetos je iz Tirane lansirana ideja o otvaranju granica i uzmeđu Albanije i južne srpske Pokrajine.

– Želimo da otvorimo granice izmedu Albanije i Kosova. Od prvog januara počinje sloboda kretanja izmedu Albanije i Kosova – rekao je albanski ministar za dijasporu Pandeli Majko u avgustu ove godine.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sarajlija

26.11.2018 08:31

ne radi drugom sto ne volis da tebi rade...albanci samo prepisuju ono sto srbi drugima rade...zajednicke sjednice vlada RS i Srbije su sve sem volje za ekonomskim napretkom.Sjetimo se zajednickih vlada i odluka Knina,Pala i Beograda...

ODGOVORITE