Strašan derbi Pešiću i Barsi: Za prvo mjesto!

Pešić nadmudrio Lasa – Barseloni prvi "klasiko" i prvo mesto u Španiji! Košarkaši Barselone pobedili su Real Madrid u Palau Blaugrani sa 86:69 u prvom košarkaškom "El klasiku" ove sezone, a desetom kolu Endesa lige.  Barsa 9-1, Real 8-2 – poslije velikog derbija španskog košarkaškog prvenstva.  Barsa izbombardovala Real u drugom poluvremenu, Kampaco hteo tuču sa Pešićem! Domaćin ubedljiv u El Klasiku nakon kojeg je preuzela lidersku poziciju na tabeli ACB lige.

Košarka 26.11.2018 | 09:45
Strašan derbi Pešiću i Barsi: Za prvo mjesto!
Tim Svetislava Pešića je meč prelomio u četvrtoj četvrtini (23:10), a do tada je utakmica bila tvrda i neizvesna.

Realova dodavanja kroz odbranu su u tom delu igre prestala da prolaze, gomilale su se izgubljene lopte dok su se na drugoj strani raspucali Kajl Kjurik i Pjer Oriola van linije 6,75 pa "kraljevićima" povratka nije bilo.

Tome je doprinela i odluka Pabla Lasa da u jednom trenutku uvede Edija Tavaresa i Gustava Ajona istovremeno i igra sa dva centra na terenu, dok na spoljnim pozicijama i u igri uopšte nije bilo Serhija Ljulja. Tada je pokrenuta serija domaćina 13:0 kojom je i prelomljen meč. 

Najefikasniji je kod pobednika bio Kajl Kjurik sa 16 poena, po 12 su imali Singlton i Hanga. Hangini poeni su bili vrlo važni u trećoj četvrtini kada ostalim saigračima nije mnogo toga polazilo od ruke. 

Dvocifren je u Barseloni bio još Tomas Ertel sa 11 poena. U Realu je Džejsi Kerol imao 12, Fakundo Kampaco 10, koliko i Džefri Tejlor. 

U poluvremenu je bilo i varnica između igrača dve ekipe, u njima je učestvovao i Pešić, a bilo ih je i pri kraju. Posle deset kola Barselona ima samo jedan poraz i jedina su ekipa sa takvim skorom, a Baskonija i Real imaju po 8-2. 

Da podsetimo, meč je trebalo da bude i u znaku Huana Karlosa Navara čiji je dres trebalo da bude povučen iz upotrebe uoči utakmice. To se nije desilo jer je u nedelju prepodne legenda Barselone saznao da mu je preminuo otac.

Prvak Evrope je na koljenima, u Blaugrani!

Svetislav Pešić i njegova Barselona "srušili" su Pabla Lasa i Real Madrid – 86:69 (20:19, 19:17, 24:23, 23:10).

A, derbi je u potpunosti opravdao očekivanja. Od incidenta, neizvjesnosti, preokreta. do spektakularnih koševa i uzavrele atmosfere. 

Imao je "kraljevski klub" i plus devet 33:24, držao utakmicu pod kontrolom, ali kada je Pešićeva mašina krenula da melje, spasa nije bilo, pa čak ni za najbolji tim Starog kontinenta.

Real je deklasiran!

Igrači Barselone Hanga, Sarafan, Singlton, Ertel, Oriola, Kjurik, Klaver i ostali zatrpavali su obruč koša Reala. Pogađali su sve, ali je dobitna kombinacija pronađena u odbrani. Madriđani su za kratko vrijeme posljednje četvrtine izgubili čak ŠEST lopti, a Barsa je na drugoj strani sve surovo kažnjavala i serijom 13:0 riješila meč.

Kajl Kjurik je bio nemilosrdan u šutu spolja, sve je pogodio u posljednjoj dionici, izluđivao je odbranu Reala, posebno trenera Lasa, koji je tražio načina da ga zaustavi, ali formulu za tako nešto nije smislio ili nije dala rezultat.

Dok je Barselona postigla 18 poena, Real je bio na samo pet. Fakundo Kampaco je sa linije za slobodna bacanja prekinuo neprijatnu seriju. Argentinac je već u sljedećem napadu bio pored Kevina Pengosa kada mu je nastradao skočni zglob, a na poluvremenu imao je bliski kontakt i sa trenerom Barse Pešićem.

Praktično, Kampaco je uspio da iznervira skoro sve igrače Barselone i da sa svima dođe u verbalni sukob.

Barselona je zasluženo pobijedila, dok Realu ostaje da žali što je odjednom "propao" u velikom derbiju i što večeras nije imao pomoć od fenomenalnog Serhija Ljulja. Ovo mu je bila četvrta utakmica u nizu koju je propustio.

Najefikasniji igrač meča bio je Kjurik sa 16 poena, Kris Singlton je ubacio 12, uz sedam skokova, dok je Adam Hanga takođe imao 12, a Tomas Ertel poena. Kod Reala je najbolji bio Džejsi Kerol sa 12 koševa, Kampaco je postigao 10, koliko i Džef Tejlor.

Španska ACB liga ima novog lidera! Barselona je u El Klasiku na svom terenu pobedila Real Madrid sa 86:69 u utakmici desetog kola i zadržali perfektan učinak ove sezone na domaćem terenu.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Kajl Kjurik sa 16 poena, po 12 su ubacili Adam Hanga i Kris Singlton, dok je Tomas Ertel završio utakmicu sa 11 poena. U timu Reala, koji je i večeras bio oslabljen neigranjem povređenog Serhija Ljulja, najefikasniji je bio Džejsi Kerol sa 12 poena, a po deset su dali Fakundo Kampaco i Džef Tejlor.

Od prvog sudijskog podbacivanja je Barselona delovala kao ekipa kao malo više želi pobedu od najvećeg rivala. I zahvaljujući toj velikoj želji Barselona je imala nekoliko poena prednosti, a Kris Singlton i Adam Hanga bili su ti koji su diktirali ritam.

Ali, sve se promenilo u drugoj četvrtini. Uprkos izostanku Ljulja, kraljevski klub je u drugoj četvrtini uspeo da napravi potpuni preokret. Džejsi Kerol i Rudi Fernandez su imali spreman odgovor za Katalonce.

Ipak, u završnici prvog poluvremena Barselona je napravila seriju od 10:0 i vratila rezultatsko klatno na svoju stranu i na opšte oduševljenje navijača na krcatim tribinama hale Blaugrana.

Kraj prvog poluvremena obeležio je i incirent u kojem umalo da dođe do fizičkog obračuna između trenera Barselone Svetislava Pešića i Fakunda Kampaca.

U trećoj četvrtini, kako je vreme odmicalo, bilo je jasno da Barselona hvata svoj ritam i korača ka pobedi. Real je pokušao sa Valterom Taversom i Gustavom Ajonom da se vrati u igru, ali je Barselona odbila taj napad.

A onda u poslednjoj četvrtini – rapsodija katalonskog giganta. Kjurik se razgoropadio, ubacivao je šuteve za dva i tri poena, Barselona je napravila seriju od 15:5, zategla je odbranu, a navijači su pali u trans kada je domaćin poveo sa 78:64 na četiri minuta pre kraja.

Tu je bio i kraj svih nadanja za kraljevski klub, čiji igrači su bili vrlo, vrlo nervozni i nemoćni u nameri da izbegnu poraz.  

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar