ITA: Napoli "namagarčen" pred Zvezdu!

"Leteći magarci" su otkinuli bod u Napulju (0:0) i pokazali "recept" fudbalerima Crvene zvezde, koja u srijedu gostuje na "Sao Paolu" u petom kolu Lige šampiona.  Remi Napolija pred Zvezdu, Milenković pogodio stativu! Fudbaleri Napolija nisu uspeli da ostvare pobedu protiv Kjeva u 13. kolu Serije A, dok je Fiorentina kao gost takođe odigrala bez golova i to u Bolonji.  Parma na mestu koje vodi u Ligu Evrope! Povratnik u elitu prijatno iznenađuje rezultatima. . .

Fudbal 26.11.2018 | 08:30
ITA: Napoli "namagarčen" pred Zvezdu!
Kjevo je ove sezone u potpunom rasulu prouzrokovanom oduzimanjem tri boda zbog kazne Fudbalske federacije Italije, a sve zbog finansijskih malverzacija.

Već dvojica trenera su napustila klupu "letećih magaraca" (Lorenco D'Ana i Đampjero Ventura), pa su u Napulj stigli sa novim-starim šefom struke Domenikom Di Karlom, koji je pozvao na buđenje "duha Kjeva" i zatražio da se svi ugledaju na dugogodišnjeg kapitena Serđa Pelisijea.

Svjestan je bio Di Karlo težine postavljenog zadatka da na debiju protiv Napolija ostanu neporaženi, ali su gosti iz Verone uspjeli da konsoliduju redove i osvoje bod pod Vezuvom.

NAPOLI - KJEVO 0:0

Žestoko su krenuli Napolitanci u namjeri da što prije riješe pitanje pobjednika i posvete se pripremi utakmice sa Zvezdom, pa su već u sedmom minutu preko Hozea Kaljehona kreirali odličnu šansu, ali je Španac šutirao pored gola.

Imali su izabranici Karla Anćelotija apsolutnu dominaciju, međutim, nedostajao im je završni pas da slome bedem gostiju do samog finiša poluvremena, kada su istrčali kontranapad "četiri na dva", ali je udarac Kaljehona ovog puta sjajno zaustavio Stefano Sorentino.

U nastavku susreta viđena je ista slika, Napoli je napadao i promašivao prilike, a kad bi uspjeli da pogode okvir gola, briljantno je branio iskusni golman Kjeva.

Dris Mertens je promašio barem tri-četiri solidne šanse za Napoli, ali najbliži pogotku domaćin je bio u 75. minutu kad je poslije udarca Lorenca Insinjea stativa spasila Kjevo.

Gosti iz Verone su se grčevito branili gotovo svih 90 minuta i vrebali šansu da iz kontranapada ili prekida ugroze gol Orestisa Karnezisa.

Jedinu dobru šansu veronski tim je imao poslije kontre u 60. minutu kada su mogli da kazne sve promašaje Napolija, ali je sjajan udarac Žoela Obija ukrotio Karnezis.

"Leteći magarci", za koje je cijelu utakmicu odlično odigrao srpski internacionalac Ivan Radovnović, samo jednom u istoriji su savladali Napoli i to prije četiri godine golom Maksija Lopeza.

U posljednjih 10 utakmica u Seriji A su ostvarili samo tri remija uz sedam poraza, ali su danas stigli do "pozitivnog bodovnog salda".

Prošle sezone je Napoli pobedio Kjevo na San Paolu golom Dijavare u 95. minutu, ali danas su  Napolitanci nisu bili te sreće. Leteći magarci očigledno znaju kako da isfrustriraju velikog favorita i danas su zasluženo odneli bod koji im je izmakao prošle sezone – 0:0.

Očekivano, Kjevo je izabrao strogu defanzivu i pretnju na kontranapade. Najstarija i najiskusnija ekipa Serije A je sa svakim novim minutom bez primljenog gola, dobijala na samopouzdanju i nervirača favorizovanog domaćina.Napolitanci su držali loptu u nogama i kružili oko šesanesterca, ali je najbolju šansu u prvom poluvremenu imao Kjevo preko Obija.

U drugom poluvremenu je pritisak Napolitanaca bio još veći, igralo se samo na polovini Letećih magaraca, ali lopta nije htela u gol. Najbolju priliku je imao Insinje čiji strašan šut sa 20 metara je pogodio stativu. Ali se mora istaći i da je Karenzis spasao gol Napolija u još jednoj šansi za Obija. Na kraju meča je šut Kulibalija za nekoliko centimetara prošao pored stative, Mertens je imao strašnu šansu i Kjevo je konačno ušao u bodovni plus. Sada imaju bod, poništili su kaznu od tri boda minusa i imaju kakve-takve nade da će opstati u ligi. Povratak Mima Di Karla na klupu je doneo senzaciju. 

Napoli je napravio lošu uvertiru za meč sa Crvenom zvezdom u sredu, a Kjevo je dao nadu srskom šampionu da na sličan način može do senzacije na San Paolu. Anćeloti je izveo tim: Karnezis - Hisaj, Albiol, Kulibali, Malkui - Kaljehon, Dijavara, Zjelinski, Una - Mertens, Insinje, a u nastavku su šansu dobili Rog, Alan i Mario Rui.

Atalanta je vodila 2:0 na gostovanju u Empoliju, ali su domaći igrači napravili senzacionalan preokret i slavili rezultatom 3:2 i to pogotkom u drugom minutu sudijske nadoknade koji je postigao Argentinac Matijas Silvestre.

Uoči meča sa Crvenom zvezdom u Ligi šampiona, Napoli je bio apsolutni favorit protiv poslednjeplasiranog Kjeva, ali napadači nisu imali svoj dan.

Trener Karlo Ančeloti izveo je na teren jak sastav u kojem nije bilo jedino Mareka Hamšika, ali Kjevo se uspešno branio i na kraju došao do značajnog boda.

Napoli je imao nekoliko velikih prilika, pre svih Hoze Kaljehon u 44. minutu. Sa svega pet metara oči u oči sa golmanom bio je u prilici da zatrese mrežu, ali hteo je da lobije Stefana Sorentina koji je prozreo njegovu nameru i odbranio udarac. 

Na startu drugog dela, tačnije u 49. minutu, priliku je imao i Dries Mertens, ali je bio neprecizan. Navalio je Napoli u finišu, poslednju priliku u nadoknadi vremena imao je Zijelinski, ali mreža gostujuće ekipe nije se zatresla. 

Fiorentina je gostovala u Bolonji, ali ni tamo, kao i u Napulju, nije bilo golova. Domaćini su u 43. minutu imali najbolju priliku kada je Federiko Santander pogodio stativu. 

U timu iz Firence svih 90 minuta odigrao je reprezentativac Srbije Nikola Milenković. Defanzivac Fjorentine je odigrao dobar meč, a u 71. minutu malo je nedostajalo i da se upiše u strelce i svojoj ekipi donese pobedu. 

On je posle kornera bio najviši u skoku, šutirao je glavom, ali nije imao sreće, lopta je pogodila stativu. 

Empoli je posle velike drame uspeo da pobedi Atalantu sa 3:2. Gosti su vodili sa 2:0, Švajcarac Remo Frojler u 33. i Holanđanin Hans Hateber u 40. postigli su golove za Atalantu, da bi u 42. minutu Antonio La Gumina smanjio na 1:2. 

U nastavku Masijelo je u 77. minutu postigao autogol, da bi u prvom minutu nadoknade, posle kornera, Matijas Silvestre postigao pobedonosni gol za Empoli. 

U gostujućem timu u 84. minutu zbog nesportskog ponašanja i svađe sa sudijom isključen je Josip Iličić. 

U prepodnevnom programu, Parma je pobedila Sasuolo sa 2:1. Sve bitno dogodilo se u prvom delu, prvo su Žervinjo u 6. i Bruno Alveš u 25. minutu postigli golove za domaći tim, da bi Kuma Babakar u 36. postigao počasni gol za Sasuolo.

Tiho, možda i neočekivano tiho Parma prolazi kroz ovu svoju povratničku sezonu u italijanskoj eliti, ali beleži zaista sjajne rezultate. Rezultate iznad svakIh očekivanja. Kada je podvučena crta po završetku prelaznog roka nije bilo stručnjaka koji je klubu sa Enio Tardinija prognozirao bilo šta osim grčevite borbe za opstanak, a posle premijernog nedeljnog meča 13. kola Serije A, Parma je na mestu koje vodi u Ligi Evrope. Pao je i favorizovani Sasuolo - 2:1. 

Možda četa trenera Daverse neće tu ostati kada se završe svi današnji mečevi, ali kako bilo - navijači mogu da budu prezadovoljni ovakvim startom sezone. 

Parma je danas ekspresno "rešila" goste iz Ređo Emilije. Prednost domaćinu već u 6. minutu doneo je Žervinjo. Konsilji je za tren izvadio loptu sa gol linije, izbacio u polje, ali ne dovoljno daleko, pa je reprezentativac Obale Slonovače ponovo natrčao na loptu i smestio je u mrežu. Na 2:0 povisio je iskusni štoper Bruno Alveš posle kornera. I opet je bila gužva, nekoliko pokušaja, da bi Portugalac iz trećeg pokušaja uspeo. 

Sasuolo ima kvalitetnije pojedince, tu dileme nema. I to se jasno videlo do kraja utakmice, međutim Parma se pametno i organizovano branila i - odbranila. Kuma Babakar je u 36. minutu sa bele tačke vratio neizvesnost u utakmicu, no posle toga odbrana domaćina uspešno je odolevala sve do kraja. 

Naš Filip Đuričić dobio je šansu u 60. minutu. Trebalo je da poradi na kreativnosti. I bili su gosti bolji, konkretniji, više pokušavali. Uzalud. Sasuolo je ipak potvrdio da kriza nije mala. Samo jedna pobeda u poslednjih sedam utakmica. 

Parmi sada slede tri teška gostovanja - Milanu, Sampdoriji i Fjorentini, ali zato kod kuće dočekuje već otpisani Kjevo i Bolonju. Ne bi trebalo da bude problema da se opstane u sredini tabele do kraja godine...

SERIJA A - 13. KOLO:

Parma - Sasuolo 2:1 (2:1)
/Žervinjo 6, Alveš 25 - Babakar 33 pen/

Bolonja - Fiorentina 0:0

Empoli - Atalanta 3:2 (1:2)
/La Gumina 42, Masijelo 77 autogol, Silvestre 90+2 - Frojler 33, Hatebur 40/

Napoli - Kjevo 0:0

Lacio - Milan 1:1 (0:0)
/Korea 90+4 - Kesi 78/

Đenova - Sampdorija 1:1 (1:1)
/Pjontek 17 pen - Kvaljarela 8/

U ponedjeljak:

Kaljari - Torino (20.30)

Odigrano u subotu:

Udineze - Roma 1:0 (0:0)
/De Pol 54/

Juventus - SPAL 2:0 (1:0)
/Ronaldo 29, Mandžukić 60/

Inter - Frozinone 3:0 (1:0)
/Balde 10, 82, Martinez 57/

TABELA: Juventus 37, Napoli 29, Inter 28, Lacio 23, Milan 22, Parma 20, Roma 19, Sasuolo 19, Atalanta 18, Fiorentina 18, Torino (-1) 17, Sampdorija 16, Đenova 15, Kaljari (-1) 14, SPAL 13, Udineze 12, Empoli 12, Bolonja 11, Frozinone 7, Kjevo 1*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar