Novi protesti "žutih prsluka"

U Parizu su danas počeli novi protesti zbog povećanja cijena goriva koje demonstranti u žutim prslucima nazivaju "drugim činom" demonstracija održanih prije nedjelju dana, a francuske vlasti su rasporedile 3. 000 pripadnika bezbjednosnih snaga kako bi spriječile eventualne nerede.

Svijet 24.11.2018 | 12:17
Novi protesti "žutih prsluka"
Drugi "žuti prsluci", kako francuski mediji nazivaju demonstrante, pokušavaju da se približe Jelisejskim poljima, uprkos masovnom prisustvu snaga reda koje im onemogućavaju pristup predsjedničkoj palati, dok se jedna grupa okupila nedaleko od trga Konkor.

"Parisien" navodi da se stotine demonstranata približavaju Jelisejskim poljima i da ih ima sve više, a da im policijske snage blokiraju pristup toj ulici.

"Figaro" prenosi da su jake bezbjednosne snage još od šest sati raspoređene u okolini Jelisejskih polja, Konkora, Nacionalne skupštine i palate Matinjon - rezidencije premijera.

Uz to, mobilne snage, navođene helikopterima, biće spremne da intervenišu u slučaju eventualnog nasilja u Parizu i pokušaja blokada na periferiji, rekao je načelnik pariske policije Mišel Delpijek.

Učešće na današnjim protestima najavilo je, putem društvenih mreža, 36.000 ljudi.

I u drugim francuskig gradovima, kao što su Lion, Lil, Tuluz i Limož, najavljene su akcije okupljanja i blokiranja naplatnih rampi na saobraćajnicama ili u trgovinskim zonama.

Protesti, nastali iz nezadovoljstva izraženog tokom oktobra na društvenim mrežama zbog povećanja cijena goriva, i dalje potresaju Francusku, a prije nedelju dana u protestnim akcijama povrijeđene su stotine ljudi, dok su dvije osobe ubijene.

Najavljeno je da će predsjednik Francuske, kao odgovor, u utorak odrediti ciljeve na polju ekološke tranzicije i objelodaniti mjere s tim u vezi.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Svijest

24.11.2018 15:52

Oni su Gradjani, a ne stoka koja sve trpi...

ODGOVORITE
Name

Dario

24.11.2018 15:53

Tvorci novog svijetskog poredka hoce da uniste i okupiraju covjeka i njegove slobode ali ima jos ljudi u svijetu pa se bore a ne kao ovaj narod stoka u Rs-u.

ODGOVORITE