Football Leaks objavio: Ramos dopingovan u finalu LŠ!

Navodno je sve zataškala UEFA!

Fudbal 23.11.2018 | 20:20
Football Leaks objavio: Ramos dopingovan u finalu LŠ!
Trese se fudbalska Evropa, trese se planeta! Fudbal liks opet udara jako, a ovaj put na meti je kapiten madridskog Reala Serhio Ramos navodno je pao na doping testu posle finala Lige šampiona 2017. u Kardifu, ali i ove godine posle meča sa Malagom u Primeri, a sve je zataškala Evropska fudbalska unija (UEFA).

Nemački Špigl, koji je i ranije objavljivao saznanja Fudbal liksa, navodi da je UEFA odustala od istrage protiv Ramosa nakon objašnjenja koje su dali igrač i lekarski tim madridskog kluba. Podsetimo, Real je u pomenutom finalu savladao Juventus sa 4:1.

Kada je u pitanju duel sa Malagom, on je odigran u aprilu 2018, dakle prošle sezone, a kraljevski klub je u gostima slavio sa 2:1.

Fudbal Liks je čak objavio i serijski broj Ramosovog uzorka iz laboratorije u Austriji koja je radila testove. Kapiten Reala je bio pozitivan na deksametazon, kortikosteroid.

Lekar Reala mu je, dan uoči finala LŠ, dao dve injekcije sa deksametazonom u koleno i u rame.

Navodi se i da je u aprilu ove godine protiv Malage, kapiten Reala, posle meča, prvo otišao da se tušira, a to je, prema pravilima španske antidoping agencije, strogo zabranjeno pre nego što igrač da uzorak urina na test.

Fudbal Liks ide i dalje sa detaljima i objašnjava da su Austrijanci odmah kontaktirali UEFA o rezultatima Ramosovog testa posle finala LŠ i istakli da deksametazon, ne samo da smanjuje otok i ublažava bol, već povećava koncentraciju i čak stvara efekat euforije kod ljudi. Naravno, deksametazon se nalazi na spisku zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije (WADA).

Dva dana pošto je u UEFA stigao izveštaj iz laboratorije, član antidoping jedinice UEFA kontaktirao je Ramosa, koji je odgovorio 10. jula i to oslovljavajući službenika ličnim imenom. Odgovor je sadržao samo četiri reda. Tu je objasnio ulogu Realovog lekara I dodao - “Nadam se da ovo u potpunosti pojašnjava situaciju”.

WADA ima jasna pravila postupanja kada je u pitanju deksametazon. Ona kažu da lekar mora pre doping testa da obavesti nadležne da je igrač koristio tu supstancu, a ako to ne uradi, a u uzorcima krvi i urina se pojave tragovi deksametazona, pokreće se istraga zbog sumnje u doping.

A u Ramosovom kartonu, u kojem su se nalazili i rezultati testa, u odeljku gde mora da se navede koje je sve medikamente igrač koristio u prethodnim sedam dana, nije bio napisam deksametazon.

Ističe se i da je u korespodenciji sa UEFA ulogu žrtvenog jarca preuzeo lekar Reala, koji je inače i doktor španske ragbi reprezentacije. On je u pismu UEFA naveo da preuzima odgovornost za ceo slučaj i da je napravio grešku.

A grešku je, pored ostalog, pravdao euforijom zbog osvajanje trofeja u Ligi šampiona i specifičnim okolnostima - španski kralj Huan Karlos i predsednik vlade posetili su Ramosa u prostoriji gde se obavljaju anti doping testovi na stadionu Milenijum u Kardifu.

UEFA je po svemu sudeći vrlo, vrlo blago reagovala, navela da se radi o adminstrativnoj grešci Ramosa i lekara, a Realu je otprilike poručila - nemojte u budućnosti da pravite ovakve greške. I potom zatvorila slučaj. I FIFA i WADA, međutim, imaju pravo da ponovo otvore slučaj pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Ali, nije tu kraj interesantnih stvari u vezi sa Realom, UEFA i antidoping kontroloma. Naima, Fudbal Liks navodi da je 1. februara 2017, UEFA poslala dvojicu članova antioping tima da, bez najave, testira desetoricu igrača Reala.

Međutim, ova dvojica su donekle izgubila kontrolu nad situacijom jer se Kristijano Ronaldo žalio što ga “stalno biraju za testove”. To je izazvalo tenziju, pa je bilo problema i kod drugog pokušaja da Portugalcu uzmu uzorak krvi. To je ono što stoji u izveštaju lekara UEFA.

Ronaldo je na kraju pristao da mu izvade krv, za njim i Toni Kros, a onda su se “odjednom pojavili lekari Reala koji su sami, sopstvenom opremom, izvadili krv preostaloj osmorici fudbalera kraljevskog klubs”. U izveštaju se navodi da su predstavnici UEFA prihvatili to odstupanje od prakse upravo zbog tenzije koja je prethodno stvorena.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar