Oštre riječi Moke Slavnića: Debilu, šta radiš na sebi?!

Igraj za reprezentaciju! „Istina je da su današnji sportisti bogatiji, ali to nema veze s kvalitetom igre“, ističe nekadašnji košarkaški as.

Košarka 25.11.2018 | 20:30
Oštre riječi Moke Slavnića: Debilu, šta radiš na sebi?!
Najpoznatiji primer je Nikola Jokić. Svi se sećamo kako je leta 2017. okretao traktorske gume, pod obrazloženjem da mora da se spremi za novu NBA sezonu. Zato je propustio Prvenstvo Evrope na kome je naša reprezenatcija osvojila srebrnu medalju, kasnije se centar Denvera nijednom nije odazvao pozivu selektora Aleksandra Đorđevića za mundijalske kvalifikacije, a nije ni prvi, ni poslednji koji je odbio da igra za državni tim.

Ali je najpoznatiji. U međuvremenu, nisu igrali ni Boban Marjanović, Miloš Teodosić,  Nikola Milutinov, pojedinci iz Evrolige zbiog poznatog sukoba sa FIBA...

Tu čudnu igru, da je klub važniji od reprezenatcije, ne može da razume legenda ovdašnje košarke, ZoranMoka Slavnić, ističući da je u njegovo vreme dolazak na pripreme državnog tima predstavljao čast.

„Naravno da postoji velika razlika u entuzijazmu kad je u pitanju državni tim. Tada se nije busalo i udaralo pesnicama u grudi iz zezanja. Ma, jedva smo čekali da dođemo na okupljanje reprezentacije. Srpski košarkaši danas redom otkazuju selektoru. Kažu da ne mogu ovog leta da igraju za Srbiju, jer moraju da rade na sebi. Na sebi da radiš, debilu?! Taj enzuzijazam ne može da se gubi proporcionalno s novcem“, ističe Moka Slavnić u emisiji „Tada&Sada“ na TV „Al Džazira Balkan“.

Neko bi rekao da je jugonostalgičar i da se vremena menjaju, ali čovek koji je osvajao zlatne medalje na prvenstvima Evrope i sveta, kao i olimpijskim igrama prihvata tek polovinu tih konstatacija.

„Sport ima jasan cilj, a to je da propagira neku širu sliku, a ja tvrdim da je danas smešan u odnosu na pre. Ja jesam jugonostaličar, priznajem, ali to nema veze sa prošlošću. Ne mogu da kažem nešto što nije istina, a istina je da su današnji sportisti bogatiji, ali to nema veze s kvalitetom igre. Generalno, sport nekad i sad – drastična je razlika“.

U analizi toga kakav je sport nekad bio 69-godišnji Slavnić vraća film i na prvu spoznaju sa velikim događajem iz svoje mladosti.

„Svako vreme, kažu, ima svoje heroje. Svako doba ima svoje zanimljivosti. Ja sam počeo da merim sport od 1958. godine i Svetskog prvenstva u fudbalu. Tada se pojavio čuveni brazilski fudbaler Pele. Dotad se fudbal igrao na šljaci, lopta je bila tvrda, nije moglo da se šutira sa 30 metara. Nije realno porediti fudbalere pre i posle tog Mundijala“, dopunio je Zoran Slavnić.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar