Haradinaj tvrdi: Srbija je kriva

Predsjednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj pokušao je, u intervjuu bečkom dnevniku “Prese“, da prikaže da je odluka o carinama reakcija na “dugogodišnje trgovinske prepreke“ koje je nametnula Srbija, a što se formiranja vojske tiče, tvrdi da tijesno sarađuje sa kosovskim Srbima od kojih je čuo da imaju povjerenja u kosovsku vojsku.

Srbija 23.11.2018 | 15:03
Haradinaj tvrdi: Srbija je kriva
Upitan da li je bilo pametno uvesti carine na srpske proizvode, pošto je dijalog u zastoju, Haradinaj je kazao da Priština podržava dijalog sa Beogradom i poštuje „njegova dostignuća i obaveze“ koji su iz njega nastali.

“Godinama smo patili pod trgovinskim preprekama koje nam je uvela Srbija. Na to smo odgovorili carinama“, objasnio je on.

Na konstataciju da je i Evropska komisija kritikovala carinu, Haradinaj je rekao da bi Komisija treba da počne sa kritikom kod netarifnih trgovinskih prepreka.

"Težak je posao za naše firme i špedicije. Ne može se nastaviti sa CEFTA sporazumom ako se njega ne pridržava naš susjed", poručio je on.

U vezi uspostavljanja kosovske vojske Haradinaj tvrdi da su u prošlosti srpske vlade Srbe na Kosovu zloupotrebljavali kao sredstvo za vršenje pritiska za sopstvenu politiku.

“ Ja tijesno sarađujem sa kosovskim Srbima i od njih sam čuo da imaju povjerenja u kosovsku vojsku. Radi se o maloj vojsci od 5.000 vojnika, i ona neće zamijeniti međunarodne zaštitne snage Kfor”, objasnio je on.

Kada je riječ o promjeni granica kao rješenju Haradinaj je rekao da niko na Balkanu nije zadovoljan postojećim granicama.

“Prije svega Albanci nisu srećni time. Međutim ako bi promijenili te granice, otvorili bi novo poglavlje u kojem ne znamo dokle ko hoće da ide. Tako nešto je na Balkanu opasno. Moramo poštovati granice i istovremeno pronaći kreativna rješenja kako bi u budućnosti imale manje značaj nego danas, na primer preko zona slobodne trgovine”, smatra on.

Upitan da li bi Kosovo promjenom granica moglo konačno dobiti priznanje Rusije Haradinaj je poručio da Kosovo “razmišlja evroatlantski”.

“Osjećamo se kao dio evropske i američke zone, ne zone Rusije. Za nas je teško zamislivo da predsjednik Putin bude taj koji bi nas podržao”, rekao je on.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Romanija

23.11.2018 18:05

Olos

ODGOVORITE
Name

heee

24.11.2018 17:41

Srbi su krivi pusti vise te siptare sta nonstop blokiras nesto njihovo i onda se cudite sto se ovo desava kosovo je njihovo to trebate da svarite i olaksate sebi

ODGOVORITE