Učenici u posjeti firmama Lopara

Učenici Tehničke škole „Mihajlo Pupin" i Poljoprivredne škole iz Bijeljine kao i 15 studenata Poslovne ekonomije posjetili su danas opštinu Lopare i učestvovali u projektu „Lopare-mjesto novih prilika".

Republika Srpska 23.11.2018 | 14:12
Učenici u posjeti firmama Lopara
"Ovaj projekat ima za cilj promociju dobrih stvari sa akcentom na privredni sektor", rekao je na prijemu u Centru za kulturu i informisanje načelnik opštine Lopare Rado Savić te pozdravio sve prisutne učenike i studente i poželio im dobrodošlicu u ovu majevičku opštinu.

„Dobro je da učenici koji se školuju za određena zanimanja posjete različite proizvodne pogone onih zanimanja za koja se obrazuju", rekao je Savić novinarima.

On je naglasio da cjelokupna društvena zajednica treba da zainteresuje mlade kako bi se bavili dobrim i kvalitetnim zanimanjima i zanatima.

„Naše društvo se suočava sa problemima kako naći dobre radnike i zanatlije, a posebno ovdje u Republici Srpskoj se trebaju povećati plate za ta zanimanja, da bi se učinila atraktivnim i na taj način pokuša privući mlade ljude da prihvate ta zanimanja", ukazao je Savić.

On je napomenuo da posjeta učenika i studenata iz Bijeljine ima i drugu dimenziju a to je da što bolje upoznaju Lopare i majevički kraj.



Profesor praktične nastave Ljubo Golubović rekao je da će učenici električari i elektroničari-mehaničari posjetom proizvodnih sistema na licu mjesta vidjeti čime će se baviti u budućnosti.

„U školi imaju praktični dio nastave, a kad dođu u privredu, onda na licu mjesta vide osnovu za budući rad", rekao je Golubović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare Željko Кerović istakao je da privreda u ovoj majevičkoj opštini u posljednje vrijeme bilježi pozitivne trendove rasta.

„Određene firme su nakon dugogodišnje pauze oživjele, a učenici će se upoznati na koji način se to ostvarilo i koji su planovi za budućnost opštine Lopare u privrednom sektoru", rekao je Кerović.

Učenici Tehničke škole „Mihajlo Pupin" posjetili su firmu za proizvodnju kotlova i radijatora „Termal int" kao i firmu iz oblasti metalske industrije „Đokić metal", dok su učenici Poljoprivredne škole posjetili Destileriju „Epoha" i voćnjak „Jelena" u Gornjem Mačkovcu.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

istina

23.11.2018 13:24

Sramota je biti zidar tesar mehanicar varilac kad jedna sekretarica ima duplo vecu platu to je nasljedstvo od komunizma

ODGOVORITE
Name

Re

23.11.2018 17:47

Posjete ucenika fabrikama je nesto uobicajeno i ne vidim zasto je vijest.

Name

Pred Njemacku

23.11.2018 13:36

To da djeca vide zašto moraju za Njemačku.

ODGOVORITE
Name

Bravo Lopare

24.11.2018 10:24

Nekako u poslednje vreme sve vise pozitivnog stize iz Lopara.

ODGOVORITE