Balkan između interesa i mržnje

- Prijateljstvo u diplomatiji ne postoji. Interesi određenih zemalja diktiraju i takozvane prijateljske odnose kojima dolazi kraj onog momenta kada jedna od strana izgubi interes da podržava drugu stranu, rekli su večeras sagovornici emisije ,,Globalno“ BN TV. Istaknuto je da mitovi postoje jer ih je neko svjesno napravio i podgrijavao u narodu da bi lakše branio sopstvene, ne opšte interese.

Republika Srpska 21.11.2018 | 22:34
Balkan između interesa i mržnje
Sva diplomatska prijateljstva su navodna i lažna, iako građani država Balkana vole da gaje ideju o tome da baš njihovu državu ili njihov narod, neki državnici u svijetu vole ili ne vole. 

"U suštini - radi se o tome da u vrijeme kada su našu državu vodili ozbiljni političari i domaćini, oni su znali da to da li neko sa vama voli da popije, da li ste sa nekim prijatelj ili niste, ništa ne znači. Ako zastupate neke ljude, vi odgovarate tim ljudima. Tada, dok smo bili ozbiljnije društvo, dok nas nisu destruirali, mi smo znali da je u politici međunarodnog standarda najbitnije poklopiti interes s interesima neke druge sile jer je to odgovornost koju oni predstavljaju“, kaže Vladan Glišić iz SPAS-a. 

Tako se, recimo, u FBiH zaklinju u ljubav prema Turskoj, dok Turska s druge strane, nekoliko puta više novca ulaže u Srbiju nego u FBiH. Slično je sa Srbijom i Rusijom, ocjenjuje profesor Zoran Milošević i navodi da se Srbija nalazi na trećem, nikako na prvom mjestu ruskog interesa. 

„Prvi interes Rusije jeste centralna Azija, a tamo ne žive ni pravoslavni, ni slovenski narodi. Ali tu u prvi plan izbija gas, resursi, geopolitički položaji itd. Mi smo u trećoj interesnoj zoni, a druga je Ukrajina“, smatra prof. dr Zoran Milošević, sociolog. 

Velike sile čak mogu sebi da dozvole luksuz da se u određenim situacijama ne vode svojim interesima, ali male države poput balkanskih - nikako.

„Mislim da smo bili na pogrešnoj strani u jednom momentu istorije i da smo zbog toga bombardovani. To se dešavalo i većima od nas. Njemačka je dva puta bila na pogrešnoj strani. Drugi put je okupirana i rasparčana“, kaže Ostojić. 

„Uticaj Vatikana, evropskih struktura i tako dalje je toliko mračan i vezan za pogrešnu stranu istorije da mislim da je besmisleno govoriti da li smo bili na pravoj ili krivoj strani. Sto godina istorije srpskog naroda na pravoj strani, a to je svakako odbrana međunarodnog prava, posljedica je toga da mi danas ne znamo gdje su nam državne granice, da umiremo i da ne znamo koliko nas ima. Zato je možda racionalna politika bila sve suprotno od ove priče o pravoj strani“, tvrdi Glišić. 

Profesor Milošević navodi da je malo poznato da se ulaskom u NATO potpisuje aneks ugovora kojim se NATO obavezuje da sruši svaku vladu koja pokuša da tu državu isključi iz NATO-a.

„Zbog toga organizuju tajne armije, vrše ubistva i teror i to neko naziva pravom stranom.“

Milošević je uvjeren da su građani balkanskih država premoreni od svađa i konflikta, te da se nesloga održava samo na podršci stranog faktora koji vrši uticaj pod parolom ,,zavadi, pa vladaj“, pritom misleći na Veliku Britaniju.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Glisicu Glisicu

21.11.2018 22:06

Kakav više Vatikan daj ne lupaj ovo stanje je rezultat idiotskih grešaka srpskog establismenta u zadnjih 200 godina.

ODGOVORITE