Pitali su vlasnika najjače sportske franžize na svijetu...

Za koliko bi je prodao? Šta mislite koju cenu je odredio gazda Dalas Kaubojsa?!

Ostali sportovi 22.11.2018 | 14:30
Pitali su vlasnika najjače sportske franžize na svijetu...
U profesionalnom američkom sportu uspesi na terenu nisu najvažniji element pozitivnog portfolija sportskog kolektiva. Iako jesu ključnje, pobede i titule idu iza tradicije i organizacije. Tako je u sve četiri njihove najjače lige, NFL, MLB, NBA i NHL.

Tako je najskuplji košarkaški kolektiv Njujork Nikerbrokersi, to jest Niksi koji su se stavili šampionsko prstenje poslednji put još 1973, u hokeju na ledu bez premca su Montreal Kanadijensi koji su 1993. poslednji put podigli Stenli kup, u bejzbolu niko ne može da se poredi sa njujorškim Jenkijima koji su poslednju od 27 Svetskih serija osvojili 2009.  Mnogi kažu da je ključ u tome što nema ispadanja iz lige, tako da "šampionska aura" ostaje sačuvana, jer nema sasvim racionalnog objašnjenja, već je to skup činioca. Zato im i tržišne cene nisu fiksirane, već zavise pre svega od toga da li vlasnik ili vlasnici uopšte žele da se odvoje od ovog "parčeta nebesa", u lukrativnom smislu.

Ista priča je i sa Dalas Kaubojsima koje je sadašnji vlasnik Džeri Džons kupio 1989. za 150 miliona dolara, i njegova izjava je zapravo odgovor koji smo ovde postavili.

"Ako bih morao sutra da prodam Kauboje ne bih pristao ni na šta ispod 10 milijardi dolara! Ali, ne želim da impliciram da je to cena za nekog, jer nisu na prodaju! Kaubojsi su vlasništvo mene i moje porodice i tako će ostati dugo pošto ja odem. Možda neko misli da je ova cifra besmislica, ali verujte ja bih uvek pre bio vlasnik Dalas Kaubojsa nego 10 milijardi dolara", jasan je 76-godišnji milijarder.

Dalas Kaubojsi su poslednji put osvojili trofej Vinsa Lombardija pre 22 godine! Inače, Forbs je procenio Dalas na duplo manju cifru od Džonsove, koji je pritom procenjen na šest milijardi dolara. Svi timovi iz NFL-a, njih 32 se nalazi na listi Top 50 najbogatijih sportskih franšiza.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar