LN: Holandija ima šansu da se vrati u velikom stilu!

Pre samo godinu dana holandski reprezentativni fudbal je izgledao beznadežno, nakon propuštanja drugog velikog takmičenja u nizu.  Holandiji dovoljan bod za prvo mesto! "Iako su u krizi, Nemci nemaju razloga za brigu. I dalje imaju vrhunske fudbalere i igraju dobro, uprkos činjenici da im rezultati ne idu u prilog. Nemačka je puna talenata, ali trenutno im je teško jer je nacija navikla na pobede", kaže Ronald Kuman.

Fudbal 19.11.2018 | 16:45
LN: Holandija ima šansu da se vrati u velikom stilu!
Međutim, dolazak Ronalda Kumana potpuno je preokrenuo situaciju i sada je Holandija opet selekcija koja pobeđuje najbolje timove sveta.

"Oranje" je preporod potvrdilo pre nekoliko dana velikom pobedom nad šampionom sveta Francuskom.

Ipak, jedan od bitnijih mečeva ove generacije je na programu u ponedeljak u Gelzenkirhenu.

Holandija gostuje Nemačkoj u poslednjem kolu grupne faze Lige nacija. Dovoljan joj je remi da osvoji Grupu 1 i neočekivano se nađe na finalnom turniru novog takmičenja.

Nemci su već ispali iz elitnog ranga Lige nacija, a u poslednjem meču Holanđani imaju prilike da preteknu Francuze na prvom mestu, za šta im je dovoljan i bod. 

Holanđanima neće biti lako na Veltins areni, iako je Nemačka ostala bez šansi. "Panceri" će sigurno biti motivisani da se koliko-toliko iskupe navijačima za loš nastup u LN.

Pre svega, tim Joakima Leva će pokušati da se direktno revanšira Holanđanima što su ih pobedom nad Francuskom izbacili u Ligu B.

Ukoliko Nemačka pobedi, Holandija će ostati bez prvog mesta i finalnog turnira koji će se u junu igrati u Portugalu.

Remijem u Milanu sa Italijom (0:0) Portugalci su osvojili Grupu 3 i obezbedili plasman na završni turnir, Englezi i Švajcarci su jučerašnjim trijumfima nad Hrvatskom (2:1), odnosno Belgijom (5:2) završili na čelu Grupe 4 i Grupe 2, a ostalo je još da vidimo ko će biti na vodećoj poziciji prve grupe.

Holandija u Gelzenkirhenu igra protiv Nemačke (20.45, Sport Klub 1) i dovoljan joj je bod da sustigne Francuze (imali bi po 7 bodova), posle čega bi ih i pretekla jer ima bolji međusobni skor (1:2, 2:0). Ali ni Nemcima taj meč nije beznačajan, iako su odavno prežaljeni i ispali u Diviziju B. Panceri igraju za prvi šešir.

Nemačka je nakon očajnog izdanja na Svetskom prvenstvu razočarala i u Ligi nacija. Prvo su odigrali bez golova sa Francuskom, potom upisali poraze na gostovanjima Holandiji i Trikolorima. Uprkos lošim rezultatima Joahim Lev nema nameru da se zahvali iskusnijim igračima, iako poslednje mečeve koristi kako bi podmladio reprezentativni kadar. 

"Šteta zbog trenutne situacije u Ligi nacija, ali ne planiram da se odreknem starijih igrača. Potrebno je da izvučemo pouke iz neuspešne godine, uradimo šta treba i krenemo napred", rekao je Lev.

Marko Rojs (ni)je spreman za večerašnji duel.

"Ako ne bude sto posto fit, neće igrati. Bio bi to preveliki rizik."

Holandija je nakon razočaravajućeg perioda i neigranja na dva velika takmičenja konačno počela da pruža kvalitetne partije, pa nije preterano reći da Lale pod Ronaldom Kumanom deluju kao da zaista poseduju potencijal za sam svetski krem. Sigurnim pobedama nad Nemačkom i Francuskom osigurale su ostanak u najjačoj grupi, a, kao što smo rekli, bod u Gelzenkirhenu će im biti dovoljan za prvo mesto.

"Iako su u krizi, Nemci nemaju razloga za brigu. I dalje imaju vrhunske fudbalere i igraju dobro, uprkos činjenici da im rezultati ne idu u prilog. Nemačka je puna talenata, ali trenutno im je teško jer je nacija navikla na pobede", rekao je Kuman. 

NEMAČKA - HOLANDIJA 20.45
Stadion: Feltins Arena
Kapacitet: 54.740
Sudija: Ovidiju Hacegan

Projektovane postave:

Nemačka (3-4-3): Nojer - Ginter, Zule, Ridiger - Kimih, Kros,  Haverc, Hektor - Rojs, Gnabri, Sane

Holandija (4-3-3): Silesen - Damfris, De Liht, Van Dajk, Blind - Vajnaldum, F. de Jong, De Ron - Bergvajn, Depaj, Babel

Povrede i suspenzije:

Nemačka: Draksler, Ter Štegen, Ut

Osim ovog meča, u ponedeljak se igraju još pet utakmica koje odlučuju o plasmanu u viši rang, odnosno eliminaciji u niži.

U centru pažnje će svakako biti komšijski duel Češke i Slovačke koje se bore za opstanak u Ligi B. Oba tima imaju po tri boda u Grupi 1, a u prvom međusobnom susretu Češka je slavila u Slovačkoj 2:1.

To znači da Slovaci moraju da pobede u Pragu ako žele da ostanu u drugoj diviziji.

U Ligi C Norveška i Bugarska vode borbu za prvo mesto u Grupi 3 i viši rang. Imaju po deset bodova i igraju protiv Kipra, odnosno Slovenije.

Ako oba tima pobede ili izgube, prva će biti Norveška zbog bolje gol razlike. Bugarska može dalje samo ako osvoji više bodova od Skandinavaca.

Dva bitna meča na programu su i u Ligi D. Makedoniji je dovoljan bod protiv Gibraltara za "skok" u Ligu C, ili poraz Jermenije u Lihtenštajnu.

Makedonci bez Pandeva na Gibraltar! U svakom slučaju, cilj je jasan - napasti od prvog minuta i obezbediti plasman u Diviziju C.

Selekcija Belorusije je izborila promociju u Diviziju C osvojivši 14 bodova iz šest mečeva i fantastičnom gol-razlikom 10:0. Selekcija Igora Krijušenka u poslednjoj utakmici u Grupi 2 savladala je San Marino na gostovanju u Seravaleu rezultatom 2:0. Belorusima je ovo bilo četvrto slavlje, uz dva remija protiv Moldavije bez golova. Luksemburžani su se nadali nekakvom čudu u San Marinu, ali im ni ono ne bi bilo dovoljno, s obzirom da su sinoć remizirali u gostima sa Moldavijom (1:1).

U ponedeljak se nastavlja takmičenje u Diviziji D. Reprezentativci Gibraltara su zabeležili neke solidne partije i nastup u Ligi nacija sigurno im je mnogo značio radi sticanja iskustva. Ipak, Makedonci su kvalitetniji, što se videlo i u njihovom prvom duelu, te je pobeda domaćih uz solidan broj golova najrealniji (20.45, Sport Klub 3). Naše južne komšije drže konce u svojim rukama, dovoljan im je i bod, pitanje je samo da li će iskoristiti priliku. Na ovom meču neće moći da računaju na Gorana Pandeva, ali Makedonci svakako imaju kvalitetan napadački arsenal.

"Dobro nam je poznat Gibraltarov stil. Pretežno su orijentisani na odbranu i čekaju šansu preko kontranapada. Rekao sam već, nije bitno protiv koga igramo, nego za šta, a to je prvo mesto i domaći teren u polufinalu plej-ofa. Ne volim da komentarišem odsustva, Pandev će nam sigurno nedostajati, ali moramo da odigramo za njega. Favoriti smo, voleo bih da rano načnemo Gibraltar. Nema potrebe za nervozom, samo moramo da budemo agresivni od prve sekunde", rekao je selektor Makedonije Igor Angelovski.

Slično razmišlja i ofanzivac Aeka iz Larnake Ivan Tričkovski.

"Ne očekujem laku pobedu, ali očekujem posvećenost na najvišem nivou. Samo tako možemo da dođemo do trijumfa. Imamo istorijsku šansu", rekao je nekadašnji napadač Crvene zvezde. 

Šta reći o okršaju Andora - Letonija (18.00, Sport Klub HD)? Reč je o utakmici bez ikakvog značaja, osim pukog međusobnog prestiža ekipa koje su nastupima u ovom takmičenju još jednom pokazale da su na dnu evropskog fudbala. Andora bi trebalo da ima blagu prednost budući da je domaćin.

Gruzini su osigurali promociju u Diviziju C, ali sigurni smo da će želeti da se na pravi način oproste od svojih navijača. Kazahstanci su bez ikakvih motiva, a pre dva meseca na svom terenu izgubili su 2:0. Kecu pridružite i pogotke. Prenos meča je na drugom kanalu Sport Kluba u 18.00.

Lihtenštajn je u septembru u Jerevanu pružio solidan otpor, ali su bodovi ipak pripali Jermeniji koja je favorit i sada, bez obzira na to što nikako ne može da se pohvali rezultatima koje postiže na strani. Prenos je na Sport Klubu 7 u 20.45.

Liga A:
20.45 Nemačka – Holandija

Liga B:
20.45 Češka – Slovačka
20.45 Danska – Irska

Liga C:
20.45 Bugarska – Slovenija
20.45 Kipar – Norveška

Liga D:
18.00 Andora – Letonija
18.00 Gruzija – Kazahstan
20.45 Lihtenštajn – Jermenija
20.45 Makedonija – Gibraltar

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar