Važni Katalonci pomažu Kosovo

Uticajni članovi MOK iz Katalonije iznudili su da vlada na svetskom takmičenju karatista u Španiji prihvati da sportisti s Kosova istaknu svoja znamenja.

Svijet 19.11.2018 | 08:30
Važni Katalonci pomažu Kosovo
To ocenjuje španski Mundo.

Španski list Mundo u osvrtu ocenjuje da su uticajni članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, Katalonci, da bi smanjili otpore nezavisnosti Katalonije, iznudili da vlada u Madridu na nedavnom svetskom takmičenju karatista u Španiji prihvati da sportisti s Kosova istaknu svoja znamenja.

Ali madridski dnevnik podvlači da to ne utiče na "legitimno pravo Španije" da ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Mundo navodi da Španija, pet članica Evropske unije i mnoge zemlje sveta, uključujući Rusiju, Kinu, Indiju i vodeće latinskoameričke države, takođe ne priznaju "jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od Srbije, kao flagrantno kršenje nacionalnog i međunarodnog prava važećeg na srpskoj teritoriji".

Kako to u članku predočava član uređivačkog odbora Munda Felipe Saagun, za teritorije bez svetskog priznanja poput Kosova, je od velike važnosti da se uključe u međunarodne organizacije i učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

Saagun, takođe profesor međunarodnog prava na madridskom univerzitetu, stavlja do znanja da je za "Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i multimilionersku galaksiju koja izdržava ovu svetsku krčmu, bitno da se nastavi s ovim velikim biznisom".

I objašnjava da su uticajni Katalonci, članovi upravnog tela MOK-a, iskoristili "lošu računicu" vlade u Madridu i iznudili da se kosovskim karatistima dozvoli da istaknu znamenja samoproglašene države.

Tako su pomoćnik direktora MOK-a Pere Miro, kao i Huan Antonio Samaranč, sin bivšeg predsednika MOK-a, zbog toga naišli u tom telu na podršku i vlada u Madridu je popustila.

U osvrtu Munda se takođe objašnjava da španska vlada imala na umu i to da bi "došla u opasnost kandidatura Barselone i Pirineja za olimpijske zimske igre 2030, čime su ovi zagovornici nezavisnosti Katalonije, tesno povezani s Prištinom i MOK-om, izvršili pritisak na Palatu Monkloa (sedište vlade) da popusti".

Saagun u analizi primećuje da se "španska diplomatija od prvih dana samoproglašenja kosovske nezavisnosti našla u manjini, sa nejakim kartama, igrajući na pravna načela u igri, koja je, kao skoro uvek kad su u pitanju težnje za nezavisnošću, odlučena silom, a ne pravom".

"Na Kosovu je to skoro uvek bilo tako", kaže se u članku.

I podvlači da je "koalicija zapadnih sila, na čelu s Nemačkom i oružanom silom NATO, pretvorila 15 hiljada gerilaca i terorista u Oslobodilačku vojsku, čime je razoren teritorijalni integritet jedne zemlje".

"A uz pomoć američkog Stejt departmenta(Medlin Olbrajt) i bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija izmišljen je genocid da bi se opravdao ilegalni rat, a srpska vlast je zamenjena međunarodnom upravom", zaključuje se u članku Munda.

Španija prvo zabranila kosovskim karatistima da se takmiče uz državna obeležja, pa je ta zemlja kasnije je donela drugačiju odluku da dozvoli kosovskim sportistima da ubuduće na svetskim takmičenjima koja se održavaju u toj zemlji koriste simbole, zastavu i himnu.

(Beta)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

shogun

19.11.2018 08:54

Iduce takmicenje u pokrajini Kosovu i Metohiji, bice pozvani Spanija I Katalonija, da imaju mec jedni protiv drugih.

ODGOVORITE
Name

bravo

19.11.2018 10:36

Svaka čast za komentar.

Name

Tuljumba

19.11.2018 11:53

Nakon smrti Tita Srbi su držali 90% visokih pozicija u svim sferama života i opet im je bilo malo. Iživljavanje nad Albancima i mitomanija da je celi svet srBski, od Srbije je napravio guberniju koja se raspada.

Name

Damir

19.11.2018 09:03

Normalno neće pod zastavom Srbije,svako ima pravo na svoje kako u Bosni i Hrvati i Srbi mogu kaciti zastave koje oni vole a nisu države Bosne i Hercegovine i opet im nevalja,ja Neznam sta rade političari Bošnjaci zašto mi tu zastavu kanimo kad njima nevalja trebaju biti ljiljani

ODGOVORITE
Name

re-damir

19.11.2018 09:43

Zato što ustavom BH Srpska zastava i obilježja su implementirana kao polovina suverene države RS.Zastava i obilježje SRPSKOH I HRVATSKOG NARODA su ustavna obeležja a nametnuti tange trokutić je ničija i što se nas tičete ni nju ni ljiljane nikad Srbi neće prihvatiti kao svoju jer ni BH nije naša nego samo pola BH je naše a u toj polovini BH SRPSKOJ je naša zastava a HercegBosna takođe ima svoju državu tako da moš tu varta-marta zastavu kačit gdje te volja.

Name

Radojica

19.11.2018 10:37

O srbskoj pobjedi u Boju na Kosovu 15. juna 1389. godine, upravi svog grada Trogira ovako savremenik Boja na KosovuTvrtko I Kotromanić, bosanski kralj, iz Sutjeske 1. avgusta 1389. godine piše: “Onoga ohologa vražjega sina i slugu neprijatelja imena Krstova i cieloga roda čovječjega .. nevjernoga na ime Murata, koj si bio pokorio mnoge narode .. i koj bješe već došao s dvjema svojima sinima i sa sljedbenici Turci i naše zemlje uzne...miriti u nakani da kasnje navali i na vaše, napokon sraživši se s njima dne 15 jula .. nadvladasmo tako, da malo od njih žive iznesoše glave.”

Name

Frankfurt

19.11.2018 11:45

Da gospodine RE od toga se zivi ali bas dobro. Smotaj zastavu pa jedi cjeli zivot. Sretno

Name

@Radojca

19.11.2018 12:08

I Brankovići, Vukovići, pola Dragaša, pola Crnojevića, Predojevići, Anđelovići, i stotine drugih plemića su se borili na Kosovskom boju pa su na kraju primili Islam. 30 miliona Grka danas su muslimani a svi su se borili...

Name

Q

19.11.2018 09:12

I sad kad udje i u Interpiol.Jedna po jedna institucija zastava u Parizu zastava u Spaniji i onda u Cirilici i kod Sarape i informer prosipaju suplje price Kosovo Srbija.Dokle ce se vise muljati narod dokle ce nas vise lagati a mi se praviti da im verujemo.

ODGOVORITE