Otvorena prva bolnica za slonove

U severnoj indijskoj državi Utar Pradeš otvorena je prva bolnica za slonove, koja je opremljena najsavremenijim sredstvima za lečenje ovih životinja važnih za indijsku kulturu, a koja uz to privlači lokalne i strane turiste.

Svijet 18.11.2018 | 14:02
Otvorena prva bolnica za slonove
U bolnici, otvorenoj u petak u svetom hinduističkom gradu Maturi, jedan od prvih pacijenata je 49-godišnja slonica Aša, koja je postavila svoju levu prednju nogu na stalak kako bi joj lekar sanirao povredu, dok su posetioci sve snimali mobilnim telefonima, prenosi danas Rojters.

Nova bolnica, koja se prostire na više od 12.000 kvadratnih metara, opremljena je, između ostalog, bežičnim digitalnim redgenskim uređajem, aparatom za termografsko snimanje, ultrasonografskim uređajem i karantinskim prostorijama.

Ova ustanova namenjena je lečenju povređenim, bolesnim i starim slonovima.

Slonovi su važan deo indijske kulture i veoma su prisutni na festivalima i u procesijama na jugu zemlje, a koriste se i kao turističke atrakcije u severnim i zapadnim regionima.

Međutim, iako su poštovani kao kulturni i verski simbol u Indiji, slonovi su često zlostavljani, pa su oni neretko žrtve elektrošokova, železničkih nesreća, trovanja, kao i bespravnog lova, upozoravaju borci za prava životinja.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tač

18.11.2018 18:22

Trebamo učiti od slonova sve od rođenja do kraja života. Inteligentniji i miroljubiviji su od nas.

ODGOVORITE