Stvaranje nove Argentine!

Fino deluje, još samo da potraje! Magični Dibala dirigovao pobedom nad Meksikom.  Selektor Skaloni promovisao formaciju sa tri štopera, Gaučosi se dižu posle debakla na Mundijalu.

Fudbal 17.11.2018 | 12:45
Stvaranje nove Argentine!
Naslov Olea govori sam za sebe: „Deca nisu zelena“. Odnosi se na nov početak Argentine pod palicom privremenog selektora Lionela Skalonija, očigledno umešnog da udanhe novi život jednoj od uticajnijih reprezenatcija u svetu fudbala, što se moglo primetiti na kontrolnoj utakmici u Kordobi, gde su Gaučosi bez većih problema tukli Meksiko – 2:0.

Od toga da su strelci bili Ramiro Funes Mori (glavom na centaršut Paula Dibale u 44. minutu) i meksički rezervista Bricela (u 83. ugurao loptu u sopstvenu mrežu ispred Maura Ikardija, pokušavajući da zaustavi centaršut Renca Saravije), važnije je za dvostrukog prvaka planete saznanje da je odigrao utakmicu posle koje i struka i novinari i navijači mogu da budu zadovoljni. Maltene bez slabog mesta.

Posle debakla na Mundijalu i povlačenja najboljih igrača (Mesi, Di Marija, Maskerano...), Argentinci su rešili da iz korena menjaju krvnu sliku reprezenatcije, promovisali su 40-godišnjeg Lionela Skalonija za provremenog rešenje, on sprovodi tihu smenu generacija, a predvodnik nove trebalo bi da bude Dibala. As Juventusa je sinoć opravdao tu ulogu i bio ponajbolji akter susreta, pretio iz svih mogućih pozicija, namestio gol, samo je nedostajalo da se upiše u listu strelaca, međutim, pošteno je priznati i da je Giljermo Očoa branio kao na Prvenstvu sveta 2014. u Brazilu. Spektakularno.

Dibala je dirigovao ofanzivnim delom tima, koji su sačinjavali još Anhel Korea i Markos Akunja, u špicu je počeo Interov Lautaro Martinez, a niz stvotrenih šansi, posebno u prvom poluvremenu, svedoči da je takvo opredeljenje imalo prođu. Pogotovo što su se Leandro Paredes i Đovani Lo Selso postarali na pozicijama zadnjih veznih da ukoče većinu ataka Meksikanaca, dok je sasvim prostojno delovala formacija sa tri štopera (Funes Mori, Fojt, Taljafiko), da bi u drugom delu golman Agustin Marčesin pobrao simpatije zbog nekoliko zapaženih intervencija.

Skaloni je u nastavku pružio šansu Ikardiju, Mezi, De Paulu, Vaskezu i Himenezu, a očekuje se da neki od nih budu starteri u okršaju istih rivala u Mendozi, u noći između utorka i srede. Svakako ohrabrujuće za Argentince koji su posle turnira u Rusiji odirali pet mečeva, ovo im je bio treći trijumf, imaju remi sa Kolumbijom i poraz od večitog rivala, Brazila, u poslednjem minutu.

Od ostalih prijateljskih mečeva na tlu Latinske Amerike, Čile je iznenađujuće poražen od Kostarike (2:3), uz jedan gol, ali i jedan neikorišćen penal Aleksisa Sančeza, dok je Honduras tukao Panamu (1:0).

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar