Svaka škola se plaća - šta je Partizan naučio u Rusiji?

Ne možemo stalno da igramo dobro, a da nam pobede izmiču. Moramo da okrenemo novu stranicu, poručio Amerikanac Markus Pejdž.

Košarka 15.11.2018 | 22:45
Svaka škola se plaća - šta je Partizan naučio u Rusiji?
Kada se uoči poletanja za Sankt Peterburg pročula vest da je Rade Zagorac slomio nos na treningu i da neće moći da putuje u Rusiju, verovatno se dobar deo navijača Partizana zabrinuo da bi crno-beli mogli da dožive ubedljiv poraz, pa čak i debakl, s obzirom na to da je ovaj igrač motor ekipe.

Ali to se nije desilo. Partizan je izgubio sa četiri poena razlike i dobro se držao u najvećem delu utakmice. Naravno, zbog tradicije i onoga što crno-beli predstavljaju ne samo za srpsku košarku, klub iz Humske nikako ne sme da bude zadovoljan što je "doživeo samo tesan poraz". Jer takav stav nikada ne može da ide uz ekipu koja ima želju da bude šampionska.

Istovremeno, crno-beli mogu samo da žale zbog načina na koji su propustili priliku da savladaju Zenit i tako širom otvore vrata plasmana u Top 16 fazu takmičenja u Evrokupu.

"Teška utakmica, mislili smo da smo uradili dovoljno u prvom poluvremenu, Nismo ni u tom periodu igrali baš sjajno, ali smo dominirali zahvaljujući energiji koju smo imali na terenu. Ipak, bilo je previše izgubljenih lopti, pogodili smo samo tri od devet penala", počeo je priču američki plejmejker Markus Pejdž.

Situacija se u drugom poluvremenu okrenula u korist Zenita, koji opet nije igrao neku spektakularno kvalitetnu košarku, ali Partizan jednostavno to nije umeo da iskoristi. Prosto rečeno, ruska ekipa se "nudila" i bila je u jednom trenutku i zrela za poraz. Ipak, pet do deset minuta tokom koji je Partizan upao u crnu rupu bili su dovoljni za put u poraz.

"U nastavku je to bila neka ravna linija kod nas, Zenit je to iskoristio i pogodio neke važne šuteva, a opet, mi nismo imali reakciju osim na tri minuta pre kraja meča. Ali tada već nije bilo dovoljno vremena. Kasno smo reagovali. Mislim da smo odigrali 32 minuta dobre košarke, ali na ovom nivou mora bolje. Sve smo bolji, pogađamo šuteve, ali još nismo došli dotle da igramo svih 40 minuta kako treba.."

Ovo je Partizanu bio prvi poraz posle tri vezane pobede, a ujedno i prvi neuspeh trenera Andree Trinkijerija otkako je došao na funkciju. Duel protiv Zenita bio je prvi u nizu četiri okršaja koja bi mogla u velikoj meri da utiču na ostatak Partizanove sezone - sledi gostovanje u Podgorici Budućnosti, pa Valensija i Crvena zvezda u hali Pionir.

"To su velike i važne utakmice za nas u oba takmičenja. Ne možemo stalno da igramo dobro, a da nam pobede izmiču. Moramo da okrenemo novu stranicu. Verujem da će biti ludnica protiv Zvezde, a Budućnost je kvalitetna, evroligaška ekipa. To će biti pravi testovi za nas".

I za Vanju Marinkovića je glavni utisak da je Partizan olako prokockao vrlo dobru priliku, ali i to je škola koja se plaća za mladu ekipu kao što je ova.

"Odigrali smo sjajno prvo poluvreme, a onda smo fizički pali u prvoj polovini treće četvrtine, u odbrani, u napadu. Igrali smo bez ideje. Oni su to iskoristili i otišli na plus 13. Uspeli smmo da se vratimo, ali  smo opet na kraju primili neki zicer... Imali smo svoje šanse u velikom delu utakmice, ali ih nismo iskoristili".

A iako Partizan nije iskoristio šansu u Sankt Peterburgu, čini se da Strahinja Gavrilović jeste. Stameni Kragujevčanin je dobio veću minutažu nego obično i dok je imao snage, dobro se borio pod oba koša. Ali i ta dobra partija ostala je na neki način u senci poraza. Poraza koji je, prema Gavrilovićevim rečima, došao iz gluposti.

"Imali smo utakmicu u rukama, bukvalno smo im dali pobedu. Neiznuđene greške, loše izvođenje auta, glupo izgubljene lopte. To je odlučilo ovu utakmicu. Preostaje nam samo da još jednom pogledamo snimak ovog duela, da naučimo na ovim greškama. Okrećemo se teškom gostovanju u Podgorici. Čeka nas Budućnost koja je evroligaš, posle imamo kod kuće Valensiju. Idemo korak po korak", zaključio jeGavrilović.

Podgorica je prvi sledeći. Gotovo izvesno bez Zagorca, koji bi trebalo da, kada se vrati na teren, to uradi sa maskom na licu. Eventualna pobeda značila bi mnogo za Partizan u borbi za mesto koje vodi u plej-of, ali bi bila i ogroman korak napred u smislu onoga što je rekao Pejdž - da kvalitetna igra, ako je moguće blizu tih famoznih 40 minuta, počne u potpunosti da se materijalizuje.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar