KS BiH: Bosnić ima viziju!

Čelnici KSBIH sističu da su napravili pravi izbor imenovanjem Vedrana Bosnića za selektora “zmajeva”.

Košarka 16.11.2018 | 09:30
KS BiH: Bosnić ima viziju!
“Novi selektor bh. košarkaša je morala biti osoba s vizijom, a uvjeren sam da je ta osoba Vedran Bosnić”, rekao je direktor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Siniša Kovačević na današnjoj konferenciji za medije.

Bivši selektor reprezentacije Švedske i trener ekipe Sordatelje Kings Vedran Bosnić ušao je u uži krug kandidata za selektorsku poziciju zajedno s nekadašnjim članom stručnog štaba selekcije BiH i trenerom Bosne Rojal Denisom Bajramovićem, a komisija u sastavu Tihomir Mustapić, Mirza Teletović, Dalibor Miloš i Siniša Kovačević odlučila je šansu dati Bosniću, koji se u Švedskoj posebno istaknuo u radu na afirmaciji mladih košarkaša.

“S Jasminom Repešom se nismo uspjeli dogovoriti zbog njegovih obaveza od ranije. Imali smo sužen broj kandidata, ali selektor je morala biti osoba s vizijom, spremna da radi s mladim košarkašima. Mislim da je Bosnić dobar izbor. Njegovi prethodni rezultati su nam olakšali donošenje odluke i smatramo da je on dugoročno rješenje, da izabere mlade igrače s kojima će pokušati izboriti nastup na idućem evropskom prvenstvu”,kazao je Kovačević. 

Direktor reprezentacije BiH naglašava da je obavio razgovore s Bosnićem s kojim se čuje na dnevnoj bazi.

“Razgovarali smo s njim kao i s drugim kandidatima i uvjerili se u njegovu viziju reprezentacije BiH. U narednom periodu ćemo dati priliku mladim igračima, da bi vidjeli s čime rapolažemo. Vjerujem da će selektor pozvati još neke igrače da bi se uvjerio u njihov kvalitet. Spisak igrača će biti objavljen sutra ili prekosutra”, rekao je Kovačević.

Dodao je da je obavljen i razgovor s Džananom Musom, koji će u budućnosti biti na raspolaganju selektoru, kao i Ajdin Penava, naravno ukoliko Bosnić odluči da mu je potreban igrač njegovih kvaliteta.

Novi generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan ističe da je prihvatio nezahvalnu funkciju u periodu turbulencija i loše finansijske situacije u Savezu.

“Složena situacija je dovela Savez u nezavidnu situaciju, ali Mirza Teletović i ljudi oko njega su počeli rješavati probleme, a mene su doveli da im pomognem u tome. Očekuje nas puno posla, a prvo smo morali obezbijediti nastupe ženske košarkaške reprezentacije u naredna dva meča kvalifikacija, te imenovati novog selektora muške reprezentacije”, rekao je Čolan.

Ističe da Savez već radi na pronalasku sponzora koji bi riješili dobar dio problema finansiranja svih selekcija BiH, te da će biti potrebno dosta entuzijazma i komunikacije s krovnim bh. institucijama koje trebaju pružiti finansijsku podršku košarci u BiH, a koja je u proteklim godinama izostala. 

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar