Sjednca starog kolegija PD PSBiH

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi njeni članovi trebalo da se dogovore o sazivanju konstitutivne sjednice tog doma.

 

Bosna i Hercegovina 13.11.2018 | 07:31
Sjednca starog kolegija PD PSBiH
U skladu sa odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, prvu sjednicu Doma nakon izbora saziva Kolegijum Doma iz prethodnog saziva, ako zakonom nije drugačije regulisano.

Takođe je definisano da, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Poslanici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave. Nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Centralna izborna komisija BiH je 6. novembra donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora 2018. godine, od kada počinju teći propisani rokovi za konstituisanje vlasti na svim nivoima.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar