Spektakl Boke i Rivera, prštaće na Monumentalu!

Karlos Tevez je "razmrdao" svoju ekipu kada se River povukao, ali ni njegov šut - ni savršena asistencija za Darija Benedeta nisu doneli pobedu Boki u prvom finalnom meču Kopa Libertadores.  Spektakl Boke i Rivera – na Monumentalu odluka o šampionu! Fudbaleri Boke juniors i River Plejta odigrali su 2:2 u prvom meču finala Kopa Libertadores.  SUPERORGAZMIKO!!! Ko će dočekati revanš za dve nedelje. . . ?!

Fudbal 12.11.2018 | 09:30
Spektakl Boke i Rivera, prštaće na Monumentalu!
U prvom istorijskom finalu dva najljuća rivala u Argentini videli smo sve što fudbal u Južnoj Americi može da ponudi.

Od starta meča na tribinama Bombonjere bila je fenomenalna atmosfera kakvu samo navijači dva pomenuta kluba mogu da ponude. Na kraju najvažnije da nije bilo incideneta.

Ako je spektakularno bilo na tribinama, ništa manje nije bilo ni na terenu. River je od starta igra mnogo bolje, međutim Boka je ta koja je prva došla do gola. Abila je u 34. minutu uspeo da savlada Armanija, koji je mogao mnogo bolje da reaguje. Usledila je "eskplozija" na stadionu, međutim ubrzo će se publika utišati. 

Samo što su krenuli sa centra meča fudbaleri Rivera su uspeli da izjednače. Prato je umakao odbrani Boke juniors i dobrim udarcem u donji desni ugao savladao Rosija. 

Ovaj šok nije omao domaće fudbalere jer su do poluvremena uspeli da postignu još jedan gol. Pravo niotkuda Benedeto je glavom poslao loptu iza leđa golmana Rivera i Boka je na pauzu otišla sa golom prednosti.

Drugo poluvreme nije bilo toliko napeto i uzbuljivo, ali smo videli gol Rivera za izjednačenje i ispostaviće se konačan rezultat. Štoper Boke Iskeirdos postigao je autogol u 60. minutu i do kraja se nije menjao rezultat.

Najveću šansu za Boku imao je Dario Benedeto u 90. minutu. "Karlitos" Tevez ušao je u igri u 73. minutu i odmah se video njegov uticaj na igru. U devdesetom minutu sjajno je asistirao Benedetu, ali ovaj nije uspeo da savlada Armanija.

Benedeto je sâm izašao na ispred golmana Rivera, međutim nije uspeo da ga savlada. To je bila i poslednja prilika na meču.

Pošto u finalu Kopa Libertadores ne igraju golovi u gostima, Boka je dobro prošla jer joj na Monumentalu igra i rezultat 0:0 ili 1:1. Revanš meč na programu je 24. novembra.

Kakav meč smo gledali na "Bombonjeri" - i ništa manje nismo očekivali!

Kiša je u subotu odložila spektakl u "Superklasiku"- no, 24 sata pauze nije "uspavalo" fudbalere Boke Juniors i River Plejta pošto su u prvom finalnom meču Kopa Libertadores priredili spektakl navijačima.

Bilo je borbe, strasti, žara, dobrog fudbala i golova, ne i pobednika pošto je Dijego Benedeto promašio trijumf domaćina u nadoknadi vremena!

River Plejt je odigrao bolje prvo poluvreme i uprkos tome je gubio na "Bombonjeri" pošto je promašio šanse koje nije smeo, da bi autogolom u 61. minutu stigli do važnog izjednačenja koje su sačuvali nakon ulaska raspoloženog Karlosa Teveza.

Pred spektakuarnom domaćom publikom na "Bombonjeri", a pred revanš na "Monumentalu" zakazan za 24. novembar:

Boka je slabo ušla u meč, ostala zbog povrede i bez Kristijana Pavona, ali nakon nekoliko loših završnica Rivera - uzvratili su samo kako oni znaju u 34. minutu!

Abila je došao do lopte na petnaestak metara, uspeo je da se oslobodi čuvara, šutirao je u golmana Armanija, da bi odbijenu loptu prosledio u njegov bliži ugao, za eksploziju oduševljenja domaćih navijača - pošto prisustvo gostujućih nije dozvoljeno.

Možda su i previše slavili domaći pošto je već u narednom napadu došlo izjednačenje.

Iskusni Lukas Prato, iako nije mnogo brz, uspeo je da pretrči svog čuvara i iskosa sa desne strane pošalje dijagonalu u dalji ugao gola Rosija, već u 36. minutu!

To kao da je dalo snagu Riveru pošto je Rosi bio junak svog tima nakon odličnog voleja Martineza u 39, da bi Rafael Bore ni minut kasnije šutirao pored stative...

Arbitar je pokazao da će se igrati još tri minuta, pauza je hitno bila potrebna Boki, ali su preko rezerviste Darija Benedeta došli do novog vođstva nakon prekida, kada je Argentinac sjajno skočio i savladao svog sunarodnika Armanija!

Bio je ključni čovek u polufinalu, a sada je izborio prekid, pa postigao gol...

Prvo poluvreme je bilo potvrda da Argentinci nisu bez veze osmislili radio prenos za srčane bolesnike, dok je drugo bilo nešto slabijeg intenziteta - posebno nakon gola Rivera.

Ponovo je u centru pažnje bio Lukas Prato, međutim nije se on upisao u strelce - nego Iskjerdos, pošto je zakačio loptu i savladao svog golmana u 61. minutu, čime se "momentum" ponovo okrenuo u korist Rivera...

Gosti su tada zaigrali nešto opreznije, na teren je ušao i Frano Zukulini, dok je Boka htela po tri boda - opet ne na silu.

Karlos Tevez je doneo energiju s klupe, mogao je da postigne sjajan gol sa ivice kaznenog prostora kada je lopta "prozujala" pored stative, dok je još bolju šansu stvorio svom saigraču Dariju Benedetu...

Rezervni napadač je u 90. minutu izašao sam pred Armanija, ali je tragičar Argentine sa Svetskog prvenstva - sjajno ušao u šut I spasao svoj tim poraza!

Revanš susret zakazan je za 24. novembar na "Monumentalu" (prenos na TV Arena Sport), a nije zgoreg podsetiti da u Kopa Libertadores ne važi pravilo gola u gostima, tako da nas sigurno i tako očekuje uzbudljiva utakmica.

Na njoj neće biti suspendovanog Santos Borea iz River Plejta koji je neoprezno danas dobio žuti karton, a videćemo da li će se oporaviti iskusni Ignasio Skoko i Leonardo Ponsio.

Videćemo i šta će biti sa Pavonom i Harom koje je danas trener trener domaćih Galjardo morao da izvede iz igre zbog povreda, te da li će smognuti snage da se u finalnom meču Kopa Libertadores odmere s najljućim rivalom.

Ovakvi mečevi se ne propuštaju i kada boli...

Podsetimo, Boka je do sada osvojila šest trofeja Kopa Libertadores, River tri, a ovo je prvi put da gledamo "Superklasiko" u finalu klupskog prvenstva Južne Amerike!



Spektakl kakav se i očekivao! Utakmica veka je opravdala očekivanja. Najveći duel u istoriji najvećeg derbija na svetu je ponudio – fudbalski orgazam! Ako je nešto vredelo pogledati u fudbalu ove godine, onda je to večerašnji praznik fudbal na Bombonjeri u prvom delu dvomeča između Boke Juniors i Rivera Plejta u finalu Kopa Libertadores. Ma kakva Liga šampiona, kakvo Svetsko prvenstvo, kakve lige „petice“... Ovo je bio fudbalski događaj godine.

Na kraju – 2:2. Ali moglo je i više. Ko god da je pobedio, ne bi bilo nezasluženo. 

Bilo je svega na Bombonjeri. Paklene atmosfere na tribinama, sjajnog fudbala na terenu, golova, poteza, šansi, odrbana, startova, duela, tenzije... Sve što želite od fudbala.

Enorman pritisak je uticao na trenere da se opredele za nešto defanzivnije varijante. Iako nije mogao da bude na Bombonjeri zbog suspenzije, Marselo Galjardo se odlučio za formaciju sa petoricom pozadi i iznenadio. Sa druge strane, domaći starteg Giljermo Skeloto je rešio da na klupi ostavi Teveza, Zaratea, Benedeta, Gaga... A Kardona nije bio ni na klupi!

Naravno, tribine su se bukvalno tresle po izlasku igrača na teren. Lavina podrške Bokinim igračima se sručila sa tribina Bombonjere. Ali Riverovih 11 Spartanaca je zaigralo kao da niša oko njih ne postoji. Bez ijednog glasa podrške, bez svog Napoleona Galjarda u koga gledaju kao u božanstvo, potpuno su uspeli da se mislima isključe od pakla kojem su bili okruženi.

I zaigrali kao da su oni domaćin!

Posle samo sedam minuta igre, Gonzalo Piti Martinez je pokazao da će večeras biti udarna igla Rivera. Fantastično je gađao iz slobodnjaka, a još spektakularnije reagovao jedan od junaka derbija – golman Rosi. Iz pomenutog kornera je River imao još bolju priliku, štoper Lukas Martinezje tukao glavom, a Rosi neverovatnom intervencijom još jednom spasao Bokin gol. Inače, Martinez je bio iznenađenje kao treći štoper u sastavu Rivera ali je pokazao da nije dorastao ovakvom pritisku... Potom je Rosi još jednom strašnom odbranom zaustavio šut Santos Borea.

Boka nije uspevala da zapreti, a onda ju je zadesio još jedan hendikep. Kristijanu Pavonu je stradala loža i besan u suzama je morao da ustupi mesto Dariju Benedetu. Kada je tempo poptuno pao, počela je ludnica! Ramon „Vončop“ Abila je dva puta strašno tukao, Armani je prvi put odbranio, ali mu je druga prošla ispod ruke za zemljotres na Bombonjeri!

Dok su tribine još grmele, River ih je surovo ohladio! Čim je River krenuo sa centra, genijalni „Piti“ Martinez je čudesnim pasom isekao Bokinu poslednju liniju i lansirao Lukasa Prata u stopostotnu šansu. A nesuđeno Bokino pojačanje je bilo nemilosrdno. Hladnokrvno je gađao dalji ugao i izjednačio. River je nastavio da bolje igra i stvara šanse, Rosi je novom odbranom zaustavio strašan volej „Pitija“ Martineza. Potom je Santos Bore imao zicer, ali je očajno šutirao kada je izašao na Rosija. Boka je bila na konopcima...

A onda je lukavi Benedeto pokazao kakav osećaj za gol ima. „Namirisao“ je neiskusnog štopera Martineza i u nadoknadi vremena neverovatnom reakcijom glavom na petercu skrenuo loptu u mrežu nemoćnog Armanija. Martinez je očajno reagovao, Benedeto ne prašta, ludnica na Bombonjeri! Buka u tim trenucima je bila neopisiva...

Međutim, River je neverovatno mentalno jak tim. Nastavili su da bolje igraju i u drugom poluvremenu. Tukli su Martinez, Montijel, pa bomba Miltona Kaska... Umesto štopera Martineza je ušao Fernandez i River je izjednačio u 61. minutu. "Piti" je centrirao, a Iskijerdo slabom reakcijom ispred Prata zatresao sopstvenu mrežu. 

Skeloto je rešio da napadne sa trojicom napadača u poslednjih 20 minuta pa je Abili i Benedetu pridodao Karlitosa Teveza. Legenda Bombonjere je unela oštrinu u napad Boke, domaći tim je krenuo da steže obruč i u nadoknadi vremena imao fantastičnu šansu. Tevez je prošao, dodao Benedetu u stopostotnu priliku, ali je Franko Armani pokazao kakav je golman i sjajnom odbranom spasao svoj tim poraza.

U revanšu sve kreće od nule jer gol u gostima ne važi. Na Monumentalu će biti 20.000 ljudi više nego na Bombonjeri, Riverovi igrači su večerašnjim izdanjem posejali optimizam među svojom navijačkom armijom. Ali, Boka je tim koji je najopasniji kada ga otpišete. To su pokazali i večeras kada su nadigrani, a bili su nadomak pobede. Meč će zbog žutog kartona propustiti Rafael Santos Bore, ali će se u tim Rivera vratiti Naćo Skoko. 

Uf, ko će dočekati revanš na Monumentalu za 14 dana... 

Kopa Libertadores, prvi meč finala:

Boka juniors – River Plejt 2:2 (2:1)
Abila 34, Benedeto 45+1 - Prato 35, Iskierdos 61
stadion: Bombonjera

Postave:

Boka: Rosi – Olasa, Magaljan, Iskeirdos, Jara – Peres, Nandes, Barios – Pavon, Abila, Vilja.

River: Armani – Kasko, Pinola, Martines, Majdana, Montiel – Martines, Peres, Palasios – Prato, Bore.

Finale Kopa Libertadores 2018:

Prvi meč:

Boka juniors – River Plejt 2:2 (2:1)
Abila 34, Benedeto 45+1 - Prato 35, Iskierdos 61

Drugi meč:

River Plejt – Boka Juniors

24. novembar, 21h – Monumental

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar