Priča: Zašto je Superklasiko najveća utakmica na svijetu?

Predstojeći prvi meč finala južnoameričkog Kupa Libertadores između Boke Juniors i River Plate izazvao je ogromne interesovanje navijača, ali i medija širom sveta. U predvečerje utakmice koja će se igrati na stadionu Bombonjera, ugledni specijalizovani engleski časopis “4-4-2” (Four Four Two) pokušao je da objasni zašto je ovaj duel najveća utakmica na svetu.

Fudbal 10.11.2018 | 13:45
Priča: Zašto je Superklasiko najveća utakmica na svijetu?
Rivalstvo između Boke Juniors i River Plate nije samo nešto što je nastalo na osnovu klasnih razlika i neke vrste snobovštine. U svetu fudbala postoji mnogo takvih primera, sudara naroda, može se reći i proletarijata, i buržoazije, ali ovo je verovatno najbolji.

Zanimljivo, oba kluba su sa dokova Buenos Ajresa. River Plata je osnovana 1901. godine u, zamislite, radničkom kraju La Boka. A najveći rival osnovan je četiri godine kasnije u komšiluku. Tu priču već svi dobro znaju – italijanski imigranti koji su boje kluba odabrali na osnovu švedske zastave na prvom brodu koji su ugledali dok je ulazio u luku argentinske prestonice.

Prvi derbi odigrali su 1908. godine, a onda se 20-tih prošlog veka River preselio u severno predgrađe Nunjez. Argentinski fudbal se profesionalizovao 1931. godine, a vrlo brzo je River počeo da se razbacuje novcem i kupio je Karlosa Peuselu za 10.000 dolara, a kasnije i napadača Bernabea Fereiru za 35.000 američkih novčanica, što je bila svota zbog koje su tadašnji ljubitelji fudbala ostali zabezeknuti. I zbog takvog ponašanja su dobili nadimak Milioneri. Ostao im je do dan danas, a klasne razlike navijača dva kluba definisile su ovo gradsko rivalstvo. I dalje je uvreženo mišljenje među navijačima da je Boka siromašna i klub koji mora stalno da se nosi sa problemima, dok je River buržoaska ekipa.

Naravno, obe grupe navijača su lako prihvatile takvu podelu, sa entuzijazmom koji se možda viđa kod osnovaca. Bokini navijači nazivaju Riverove kokoškama (Gallinas) zbog toga što ih smatraju kukavicama. A sve to seže do 1966. godine kada je River prokockao dva gola prednosti protiv Penjarola u finalu Kupa Libertadores.

A pristalice Rivera navijače Boke zovu prasićima (chanchitos) ili još gore bosteros (sakupljačima fekalija, da budemo koliko-toliko pristojni). I igrači i navijači su naviknuti na vređanja. Jednom je legendarni vezista Boke Huan Roman Rikelme rekao:

“Kada se probudim, ne mogu da obučem ništa crveno ili belo, jer su to boje Rivera. A više puta je pristao da se fotografiše držeći transparent na kojem je pisalo Bosteros.

Karlos Tevez se u Boku vratio 2015. godine jednom je gol u Superklasiku proslavio imitirajući kokošije trčanje. Dobio je i crveni karton jer je tako započeo opštu kavgu na terenu. A slično je prošao i fudbaler Rivera Matijas Almeida koji je 2011. godine poljubio grb svog kluba tačno ispred navijača Boke.

Ovakvo rivalstvo, naravno, ne bi bilo tako veliko i zanimljivo da nema provokacija i raznih smicalica među navijačima dva kluba. Pristalice Boke su 2001. Godine štampali postere sa slikom Buneos Ajresa i spiskom koncerata koji su održani u to vreme na stadionu El Monumental na kojem igra River, uz opasku da navijači Milionera samo slušaju muziku, dok se Boka bavi fudbalom i osvaja trofeje. A onda je stigao i odgovor navijača Rivera u vidu ideje koju su na neki način ukrali od legendarnog britanskog benda Pink Flojd - naduvali su gigantski balon u obliku svinje u obukli ga, naravno, u dres Boke Juniors.

Ovo su još i relativno simpatični i benigni primeri. Ali, postojale su i situacije u kojima su navijači prešli granicu. Tako je nedavno komšijska svađa u Buenos Ajresu završena tako što je jedan čovek drugom zapalio kuću.

El Monumental je legendarni stari stadion, na kojem je odigrano devet mečeva Svetskog prvenstva 1978. godine, uključujući i finale. A Bokina Bombonjera je drugačija, napravljena u obliku latiničnog slova D, sa plavo-žutim tribinama koje se bukvalno gibaju dok navijači skaču i pevaju. A to tamo rade svi od unuka do baka i deda. Oba stadiona ugostila su tokom prehodnih decenija maltene sve argentinske i veliki broj svetskih asova.

Ali, nije sve u novcu. Dok je River trošio novac, Boka je odgovarala titulama prvaka. Toliko da je u ovom trenutku razlika samo tri u korist Rivera – 36:33. Prvi sledeći rival, Rasing, ima 17. Ima, međutim, i Boka adut u priči o trofejima, jer je čak šest puta bila prvak Južne Amerika, a River “samo” tri. Kada je u pitanju skor u međusobnim duelima, Boka ima prednost, doduše, pomogla im je i činjenica da je River 2011. Godine ispao u drugu ligu, ali se i odmah vratio u elitu.

Sve to je uticalo na rivalitet dva kluba. A, recimo, engleski novinari koji su imali priliku da gledaju i duele škotskih ljutih rivala Seltika i Rendžersa, kažu da Old Firm derbi u odnosu na Superklasiko izgleda kao “igra osnovaca u školskom dvorištu”.

Ili kako je rekao Martin Mazur iz argentinskog magazina El Grafiko:

“Pre 100 godina radilo se o sudaru radničke klase i aristokratije. A danas je u osnovi svega mržnja. O atmosferi na meču svedoči i podatak da je 2.000 policajaca angažovano za Superklasiko. A na terenu tuče, crveni kartoni, uglavnom dva po utakmici i kontroverze su foklkor koji prati taj meč. Ali, Superklasiko, pogotovo na Bombonjeri predstavlja iskustvo koje pamtiš celog života. Na tribinama je sve dozvoljeno, od kokošijeg perja do letećih svinja”.

Ništa manje, ništa više…



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar