Premijer liga najujednačenija liga na svijetu?!

Mora da se šalite! Nije baš da svako može da pobedi svakog!

Fudbal 09.11.2018 | 20:10
Premijer liga najujednačenija liga na svijetu?!
Najveći adut Premijer lige u raspravama o najjačim ligama Evrope. Ujednačenost. Godinama je tako bilo. Pari Sen Žermen i Bajern skoro da su ubili prvenstva Francuske i Nemačke, Juve je nedodirljiv u Italiji, dok u Španiji ima borbe za titulu, ali uz možda Atletiko nikoga da ozbiljno ugrozi Real i Barselonu. Dok je u Premijer ligi svako svakoga mogao da pobedi. Ili nije baš tako?

Ove sezone situacija se značajno promenila o čemu piše i ugledni Gardijan u tekstu pod naslovom: “Premijer liga najujednačenija na svetu? Mora da se šalite“.

Evo o čemu se radi...

Fulam, Kardif, Hadersfild, Njukasl i Sautempton su u uvodnih 11 kola upisali svako po jednu pobedu, a pride su svi skupa uspeli da prime 108 golova i dožive 36 poraza! Nastavi li se ovako, svega 22 boda biće dovoljna da se ove sezone opstane u Premijer ligi.

Dalje, punih 27 godina nije se desilo da pet timova sa dna tabele posle 11 kola ima sedam ili manje bodova. Pa tako bar trenutno Njukasl sa svega šest bodova nije u zoni ispadanja?! Autor teksta ne staje ni tu već primećuje da je vodeći Mančester Siti osvojio bodova koliko i Fulam, Kardif, Hadersfild, Njukasl i Sautempton zajedno. Poređenja radi, poslednja petorka je prošle sezone u istom ovom periodu osvojila 10 bodova više od lidera, a i tada je to bio Siti – sa dva boda više no što ima sada.

Možda i najupečaljiviji podatak je sledeći: Fulam, Kardif, Hadersfild, Njukasl i Sautempton su protiv Sitija, Čelsija, Liverpula, Totenhema i Arsenala – vodeće petorke dakle – ove sezone igrali 19 puta, a učinak je poražavajući: nijedna pobeda, nijedan remi i 19 poraza uz gol razliku 12:60!

Ne da nije ujednačeno, nego kao da nisu ista liga uopšte. Uostalom, prvi put otkako je Premijer liga brendirana pod tim imenom čak tri tima – Siti, Čelsi i Liverpul – ne znaju za poraz posle 11 kola. Niti se ranije dešavalo da čak pet klubova posle 11 kola ima 23 ili više bodova.

A nije baš ni da su ovi top klubovi nedodirljivi. Siti je gubio od Liona, četvroplasiranog tima francuske Lige 1, Liverpul je gubio od Crvene zvezde i Napolija, Totenhem teško da će da prođe grupu sa Barselonom i Interom...

Jaz između bogatih i siromašnih sve više počinje da se primećuje i kod samih Engleza.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar