EL: Nekad je bio klasik, a danas...

Makabi opet loše startovao, Real opet istakao kandidaturu za osvajanje (odbranu) Evrolige.  Laso: Od Vilbekina zavisi mnogo; Spahija: Dobrom odbranom na Real.  Košarkaši Real Madrida od 20. 05 gostuju Makabiju iz Tel Aviva u šestom kolu Evrolige.

Košarka 08.11.2018 | 13:45
EL: Nekad je bio klasik, a danas...
Šampion Evrope igra odlično na početku sezone, imaju svih pet pobeda i favoriti su da u Izraelu dođu do pobede.

"Imaćemo zahtevnu utakmicu protiv Makabija. Jaki su kod kuće i moraćemo da se pomučimo da dođemo do pobede. Vilbekin proizvodi mnogo akcija i postiže mnogo poena. Ukoliko želimo da pobedimo moramo da odigramo odbrambeno dobro i da kontrolišemo skok", rekao je Laso pred ovaj meč. 

Sa druge strane Makabi nije dobro startovao, imaju samo jednu pobedu u pet utakmica i morali bi da slave na ovom meču. 

"Potrudićemo se da ih stavimo u tešku situaciju. Takođe, dobrom odbranom da im ne dopustimo mnogo poena i pokušaćemo da pred našim navijačima dođemo do pobede. Bili smo blizu CSKA, ali nažalost nismo uspeli. Nadam se da ćemo protiv Reala uspeti u tome", jasan je bio Spahija. 

Nekadašnji šampion Evrolige nikako da se otarasi pakleno teškog rasporeda i utakmica s najjačima na Starom kontinentu. Posle duela, ujedno i poraza od Panatinaikosa, CSKA, Olimpijakosa i Barselone, Ponos Izraela sada mora da se suoči s najboljim od najboljih - madridskim Realom!

Branilac krune dosad je savršeno odradio posao u Evroligi i, logično, profilisao se kao najefikasniji i najubedljiviji klub dosadašnjeg takmičenja, zbog čega će košarkaši Makabija imati muku više. Istina, repriza spektakularnog finala iz 2014. godine biće igrana u Tel Avivu, ali Makabi je u ovom slučaju definitivno na strani potčinjenih...

Ponos Izraela je i ovu sezonu počeo na krivoj nozi. Delom zbog povrede Džeremija Parga, koga nećemo gledati naredna dva meseca, delom zbog pomenutog rasporeda, koji nimalo nije bio naklonjen pulenima Nevena Spahije. Makabi će u ovaj meč ući jači za pojačanje iz NBA, Ramona Sešnsa, koji u deceniju i kusur karijere u najjačoj košarkaškoj ligi sveta beleži nešto više od deset poena u proseku.

Mada je Makabi odneo pobedu u prošlosezonskom obračunu u Tel Avivu, ostaje nedoumica da li nešto slično može da se ponovi i sada... Real zaista igra veličanstveno, a bez mnogo patnje prošao je teška gostovanja u Milanu i Kaunasu. Opet, Makabi je ozbiljno namučio sve osim Barselone i Budućnosti koju je komotno dobio, mada su u klubu svesni da bi skalp evropskog prvaka mogao da ulije samopouzdanje. Videli smo da je Andora to mogla da uradi i čak ubacila 107 poena, čime je nanela prvi poraz Kralju u sezoni. Opet, treba uzeti u obzir da je Pablo Laso možda neće moći da računa na Treja Tompkinsa zbog povrede...

Ono na šta treba da ciljate su poeni, plus, zbog istorije koja podupire ovu tvrdnju, a konačni ishod - bliže je dvojka, realno.

Još jedan zanimljiv okršaj čeka nas u Milanu, gde će Armani dočekati drugi najefikasniji tim Evrope - CSKA! Olimpija verovatno ponovo neće imati na raspolaganju Nemanju Nedovića, a posle one katastrofalne šuterske partije u najvećem delu meča protiv Efesa (koju je, međutim, rešio trojkom za pobedu) Majk Džejms imaće motiv više da protiv Armije pokaže svoje najbolje izdanje. Oba tima su u strašnim naletima forme. CSKA još ne zna za poraz u novoj sezoni, dok je Milan poklekao samo jednom i to pred Realom u Madridu.

Treba obratiti pažnju da su Armani i CSKA na dva od prva četiri mesta liste najefikasnijih klubova Evrope, a i da su im odbrane u gornjem domu kontinentalne elite. Upravo zato okršaji iz prošlosti ne bi trebalo mnogo da se gledaju, jer ova Olimpija igra potpuno drugačije od mnogih prethodnih. Možda je zbog toga, između ostalog, sastav Dimitrisa Itudisa u seriji od šest pobeda u međusobnim okršajima, a neke su bile jako ubedljive. Poslednji je u Mediolanum forumu video 107 poena gostiju i tek 81 domaćina. Mislite o tome... I ovde je možda bolje gađati prvo poene, više, pa onda konačni ishod - dvojku. Mada, hrabriji mogu i da kombinuju.

Bajern Dejana Radonjića ima savršenu priliku da overi novu recku kod kuće i konačno dobije tu Darušafaku. Ni trener Radonjić, ni Bajern nemaju mnogo sreće kada su susreti s istanbulskim klubom u pitanju. Podsetimo, Darušafaka je upravo osvojila Evrokup prošle sezone posle dvomeča s Bajernom, dok je Radonjić i na klupi Crvene zvezde imao ozbiljne muke... Ali kada su u Minhenu pali Panatinaikos i Baskonija, može i Darušafaka.

Efes će se lepo osunčati na Kanarskim ostrvima, uz nadu da Gran Kanarija neće imati neki udar inspiracije. Gosti iz Turske žele recku posle tragično izgubljene utakmice u Milanu. Dvojka je tip koji treba gađati.

Evroliga, šesto kolo:

20.00 Bajern – Darušafaka
20.05 Makabi Tel Aviv – Real Madrid
20.45 Armani – CSKA
21.45 Gran Kanarija – Efes

petak:

18.00 Himki – Barselona
19.00 Budućnost – Žalgiris
20.00 Panatinaikos – Olimpijakos
20.30 Baskonija – Fenerbahče

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar