Priča: Nebo je počelo često da se otvara!

Još jedno svedočanstvo ere Vladana Milojevića. . .

Fudbal 09.11.2018 | 23:00
Priča: Nebo je počelo često da se otvara!
Kada god pomislite da je sve rečeno o ovoj generaciji igrača Crvene zvezde – oni vas demantuju. Kada mesecima apostrofirate taktičke radove Vladana Milojevića i perfekcionizam defanzive – oni pronađu nešto novo.

Nekada slave na čistu emociju i borbu, kao u onoj večeri u Salcburgu. A nekada u gro kadar istaknu pojedinca kao što je to bio Milan Pavkov protiv Liverpula. Samo jedna stvar prati konstantno eru Vladana Milojevića na klupi Crvene zvezde. Od kada je pedantni stručnjak stanovnik Ljutice Bogdana nebo iznad Marakane počelo je često da se otvara.

NIKO NIJE DAO VIŠE OD JEDNOG GOLA NA MARAKANI, JEDINI PORAZ SA IGRAČEM MANJE

Desio se Krasnodar. Desio se Keln. Desio se Salcburg, i na posletku desio se Liverpul. Ili bi to ovako izgledalo kroz govor brojki: pod vođstvom Vladana Milojevića Crvena zvezda je bila domaćin na 14 evropskih mečeva. Izgubila je samo jedan, onaj protiv Arsenala kada je imala igrača manje. I nikada uMilojevićevoj eri nije primila više od jednog gola na najvećem srpskom stadionu. Ukupno je kao trener Crvene zvezde vodio 43 utakmice na Rajku Mitiću. Ima 35 pobeda, sedam remija i pomenuti poraz. Uz impresivnu gol razliku 103:17. Bez primljenog gola Zvezda je odradila 26 mečeva.

Svo to ponavljanje izbacuje slučajnost ili sreću kao faktore koji su uticali da Zvezda ponovo gradi mit o Neosvojivoj Tvrđavi. Liverpul, koji je na Enfildu igrački razmontirao Crvenu zvezdu, nije šutnuo u okvir gola do 60. minuta utakmice četvrtog kola Lige šampiona. Imao je samo jedan zicer, onaj koji promašio Staridž u uvodnoj fazi utakmice....Inicijativa u finišu i pokušaji Salaha bili su plod preskakanja igre, trenuci u kojima se Liverpul nije držao plana.

PRIPREMA ZA LIVERPUL I NISKI CENTARŠUTEVI

U javnosti su isplivali snimci slavlja u Zvezinoj svlačionici posle trijumfa nad Liverpulom. Milojević je čestitao svakom pojedincu i potom otišao u svoju kancelariju i seo za lap top.

To nešto govori. Ne postoji bolji način da opipate snagu rivala, nego da osetite šta i koliko može na terenu. Fudbaleri Crvene zvezde su na teži način videli koliko je malo potrebno Liverpulu i PSŽ-u da vas iseku na froncle. Ne sumnjamo da je i tada stručni štab crveno-belih odradio valjan skauting, ali... Izgleda da je bolna inicijacija na Ligu šampiona bila potrebna i Crvenu zvezdu i Vladanu Milojeviću kako bi se što pre transformisli u bandite iz prošlogodišnjeg ciklusa.

„Mi smo na tim utakmicama bili na minimumu minimuma. Za mene su utakmice u Liverpulu i Parizu i danas neobjašnjive. Znajte da sam ja upoznat najbolje koliko oni zapravo mogu. Nisu se lako nosili sa okruženjem“, poručio je posle meča sa Liverpulom Vladan Milojević.

Internet je pun statističkih podataka koja odslikva sjajnu partiju Crvene zvezde i Milana Pavkova. Međutim, Vladan Milojević je skinuo još jedan veliki skalp zahvaljući mnogo puta apostrofiranoj atmosferi i perfektnoj pripremi utakmice. Otkrivali su to detalji koji su upadali u oči stručnijim posmatračima na stadionu Crvene zvezde. Kod svakog pokušaja centašuta igrača Liverpula igrači srpskog šampiona su se spuštali dole, znali su da Liverpul najčešće dolazi do gola posle niskih nabačenih lopti...

Ne znamo šta je i kako Vladan Milojević uradio, ali smo videli da su samo u nekoliko navrata Mo Salah i Mane krenuli licem ka golu Milana Borjana. Kada naterate Jirgena Klopa da pomenutim adutima zameni strane i izrotira ih, to znači da ste uspeli. Ta taktičko savršenstvo bez mane donelo je Crvenoj zvezdi golove Milana Pavkova. Na kraju i veliku pobedu.

Nije zanemarljiv još jedan subjektivan utisak. Možda su igrači Zvezde bili na minimuma minimuma na gostovanjima Parizu i Liverpulu, ali na tom nivou je bio i Vladan Milojević. Posle emotivnog pražnjenja u Salcburgu problemi u igri Crvene zvezde su počeli da množe. Ili preciznije rečeno: Zvezda je bežala od igre. Moguće je da Milojević želeo da ispoštuje skupo plaćena pojačanja i mesto startera im dodeli kao bonus. Grešio je, ali je zato protiv Liverpula izveo tim sa igračima koji mogu najbolje da se naslone na vrelinu Marakane. Ma, koliko  karakterno bili različiti.

Na delu terena gde je želeo borbu Vladan Milojević je to dobio sa Srnićem. Kada je njegova filozofija počela da tone kao da se nalazi u živom blatu, Milojević je reaktivirao prošlogodišnjeg aduta. Junak mnogobrojnih evropskih utakmica iz prošle sezone nije ulazio u meso Arnoldu. Ulazio mu je u oči, i istovremeno stizao da pomogne Rodiću u zaustavljanju Mo Salaha.

Tamo gde je želeo mir i stabilnost, Vladan Milojević je poslao Dušana Jovančića. Još jedan igrač koji je promenio fizionomiju tima lakoćom pokreta. Ponašao se kao da u dresu Jagnjila igra derbi srpske lige u, primera radi, Kneževcu.

I na posletku Vladan Milojević je odlučio da pobegne od ekspremineta sa Benom u centrali. Igrao je sa „dugom devetom“ koja je na posletku ubila Liverpul. I otvorila nebo nad Marakanom.

Izvor: mozzartsport

Foto Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar