Sudije i tužioci na meti kriminalaca

Siniša Straživuk, kojem se sudi zbog milionskih pljački, uhapšen je u ponedjeljak uveče jer je prijetio sudiji Okružnog suda u Banjaluci Snježani Kudrić, saznaje Srpskainfo.  

Republika Srpska 07.11.2018 | 07:50
Sudije i tužioci na meti kriminalaca
Kudrićeva je predsjednica Sudskog vijeća u predmetu „Trezor“, gdje je Straživuk prvooptuženi. Njemu i saradnicima se sudi za pljačke skoro dva miliona maraka, koje su ukrali na širem području Banjaluke.

Podsjetimo, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u ponedjeljak su u poslijepodnevnim časovima upali u stan koji koristi Straživuk u banjalučkom naselju Borik.

Poslije nekoliko časova pretresa Straživuk je sa lisicama na rukama izveden iz stana i odveden u službene prostorije.

Jedan od Straživukovih komšija ispričao je da je ispred zgrade zatekao policijsku maricu i veliki broj policajaca sa fantomkama.

– Kada sam ušao u zgradu primjetio sam da su policajci u Straživukovom stanu. Znam da se Siniši sudi zbog nekih pljački, ali kao komšija je dobar čovjek – ispričao je naš sagovornik.

Nakon ispitivanja u policijskoj stanici, Straživuk je juče oko 14 časova predat u nadležnost Republičkog tužilaštva, koje će donijeti odluku da li će mu biti predložen pritvor.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske  rekli su, navodeći inicijale, da se Straživuk sumnjiči za krivično djelo “napad na sudiju i tužioca”.

– Službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su S.S. iz Banjaluke i obavili pretres stana po naredbi Okružnog suda Banjaluka. Hapšenje je izvedeno pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, a on je osumnjičen da je počinio krivično djelo napad na sudiju i javnog tužioca – rekla je portparol MUP Srpske Mirna Miljanović.



Ovo nije prvi put da kriminalci prijete sudijama i tužiocima u Republici Srpskoj. Takođe, nije prvi put ni da se prijeti upravo sudiji Snježani Kudrić, koja slovi za jednog od najboljih sudija u Srpskoj, a koja upravo vodi neke od najtežih slučajeva za organizovani kriminal u RS. 

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja sudija Republike Srpske Milenko Milekić rekao je za Srpskainfo da je ovo problem koji se mora ozbiljno shvatiti i  prema čemu pravosudna zajednica mora zauzeti malo ozbiljniji stav.

– U tom smislu pri Visokom savjetu ima posebna komisija koja ima zadatak da vodi računa o položaju i zaštiti sudija i obezbjeđenju objekata. Naš krajnji cilj je da se treba djelovati preventivno i spriječiti da se ovakve stvari više dešavaju – istakao je Milekić.

Da ovo nije prvi put da se prijeti sudiji Snježani Kudrić potvrda je i optužnica koju je Republičko tužilaštvo podiglo protiv Mirka Šarčevića. On je optužen da je, nakon što mu je izrečena presuda zbog trgovine narkoticima, u vozilu sudske policije prijetio da će ubiti Kudrićevu.

Prema navodima optužnice, Šarčević je 16. jula ove godine u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na kaznu od pet godina i deset mjeseci zatvora zbog neovlaštene proizvodnje i prometa droga. Nakon presude, Šarčević je sproveden u vozilo Sudske policije, a tokom prevoza u banjalučki zatvor zaprijetio je da će ubiti sudiju Kudrić.

Šarčević je prijetnje izrekao pred četvoricom sudskih policajaca.

Optužnica u predmetu “Trezor”

Protiv Siniše Straživuka pred Okružnim sudom u Banjaluci u toku je sudski postupak zbog učestvovanja u milionskim pljačkama.

Osim Straživuka, u ovom predmetu sudi se Aljoši Galiću, Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Đorđu Ćulumu i Željku Pavloviću. Optužnica ih tereti za organizovani kriminal i više razbojništava, u kojima su ukrali blizu dva miliona maraka. Najveći plijen su imali prilikom pljačke Komercijalne banke u centru Banjaluke, kada su odnijeli više od milion maraka.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Eh

07.11.2018 06:57

Ista bagra

ODGOVORITE
Name

Normalno

07.11.2018 09:24

U normalnim drzavama naslov bi bio "Kriminalci na meti sudija i tuzilaca"

Name

Mk

07.11.2018 10:09

Pa oni su javni kriminalci a sudije i tužioci kriminalci u sjenci i koja je razlika to vam je cisti obračun bandi koji pljačkaju i otimaju od naroda

Name

A zaštita građana

07.11.2018 07:08

Gdje zaštita građana kada se progoni pošten narod kao Željko Vulić,biši inspektor Borislav Radovanović kome se montiraju optužnice,kada se prijetilo Milanu Vukeliću,kada se nezakonito prati Davor Dragičević i pripadnici grupe Pravda za Davida od jedinice za borbu protiv terorizma i ekstremizma kojom rukovodi Lukačev kum Nedeljko Lubura

ODGOVORITE
Name

Drzavo

07.11.2018 07:48

Gdje je pravda za sve gradjane? Gdje mi to zivimo? Zasto se odavde bjezi glavom bez obzira?

Name

Re

07.11.2018 14:18

Aj budalo bjez tamo!!!

Name

075

07.11.2018 07:40

Kriminalci prijete " kriminalcima "!

ODGOVORITE
Name

Borac rs

07.11.2018 08:46

Moje iskustvo je upravo takvo da se nezna ko je veći kriminalac lopov ,tužilac, policajac, advokat ili sudija. Bagra je to!

Name

666

07.11.2018 08:11

I TREBA TAKO SUDIJAMA I TUZIOCIMA KAD NISTA NE RADE.

ODGOVORITE
Name

Igor

07.11.2018 09:15

The devil. Ti baš sve znaš. Da mi je tvoja pamet samo dva dana, da se odmorim!

Name

re

07.11.2018 09:45

Tako je Igore. Najlakse je pljuvati po drugima bez ikakve zadrske. Niko ne smije prijetiti i tacka.

Name

Toti

07.11.2018 08:29

Pa neka I'm sude po zakonu i svi ce biti iza rešetaka,pa ubijaju i policajce.

ODGOVORITE
Name

Robin hud

07.11.2018 08:33

Cuj tuzioci i sudije na meti, ma mi smo na meti tuzioca i sudija. Tacnije budzet RS i nasi djepovi i novcanici su na meti tuzioca i sudija, pa to su naj veci kriminalci u ovoj drzavi a oni optuzuju i sude drugima.

ODGOVORITE
Name

TNT

07.11.2018 09:07

Robine, Robine, Darkvud je za tebe.

Name

Sve je to isto..

07.11.2018 08:42

Sve se izmiješalo. Više se zna ko je kriminalac a ko policajac, sudija ili tužilac. Svuda suvi lopov kriminalac, uvukli se među poslanike i ministre, među direktore i biznismene, profesore i doktore pa i akademike, precednike svega i svačega, a republike i vlade ponajviše.

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2018 09:57

Tacno tako.

Name

patrola

07.11.2018 11:51

Ko sa djavolom tikve sadi one mu se lupaju o glavu.Mislim da su tuzioci najkorumpiraniji dio sistema i da uzimaju najvecu lovu od tih istih kriminalaca.Tako da su oni na istoj ravni.

ODGOVORITE
Name

Austria

07.11.2018 12:56

Staje sa knjizevnikom spiricem i milokradom

ODGOVORITE
Name

Snjeza

07.11.2018 13:43

Cuj, Snjezana Kudric jedna od najboljih sudija u RS!? Pa kakvi su onda ostali ako je ona najbolja? Pa njoj svaku drugu presudu ukine ili Vrhovni sudu (ali kad bas nemaju izbora) ili Ustavni! Ustavni redovno, samo ako se optuzeni zalio!

ODGOVORITE