Fifa o novim pravilima...

Nema odbitaka posle penala, zbog ruke će sudije vaditi uglomer! Za razmišljanje. . .

Fudbal 08.11.2018 | 10:00
Fifa o novim pravilima...
Telo se zvanično zove Međunarodni odbor fudbalskih saveza. Mada četiri od osam predstavnika daju Englezi kao osnivači modernog fudbala, a preostala četiri Fifa. Zaduženje nimalo naivno: IFAB raspravlja o promenama pravila. I uvek se drži prilično konzervativno. Često je sporiji od trendova i odbija novine ako nije sasvim uveren da su prave. A da li su ovi novi predlozi pravi? Raspravlja se danas u Londonu.

Evo o čemu se radi...

Svakako najatraktivnija promena odnosila bi se na izvođenje jedanaesteraca. Predlog je da posle šuta nema odbitaka. Dakle, ako se lopta odbije o okvir gola ili golman odbrani udarac, nema natrčavanja i druge šanse. Svakako je postalo veoma teško utvrditi da li je neko pre vremena ušao u šesnaesterac ili ne.

Druga velika promena odnosila bi se na sam čin dosuđivanja penala. I samo u slučaju igranja rukom. Jer iako vas preko televizija mnogi ubeđuju da je bitno da li je postojala namera ili ne trenutno to apsolutno nije bitno. Čim se igra rukom, osim ako je ona skroz uz telo, to je penal. Sada IFAB razmatra promenu pravila. Po novome, ako bi se usvojilo, jedanaesterac bi se svirao samo kada bi ruka bila u neprirodnom položaju. Automatski ako je iznad ramena. Ovo nam se doduše čini vrlo kontroverznim, jer ako već nije uz telo, vrlo je teško sudijama da odrede da li je to prirodan položaj ili ne.

Jer prema ovom novom predlogu kao neprirodan položaj računao bi se onaj kada je ruka odvojena od tela više nego kazaljka na satu kada pokazuje četiri ili osam sati. Dakle, kada bi ruka, ispravite nas ako nam geometrija nije dobra, bila odvojena od tela za više od 120 stepeni. Pa ti proceni u igri?!

Treća izmena trebalo bi da igračima oduzme mogućnost da odugovlače, pa bi prilikom izmena fudbaler koji napušta teren izašao na najbližoj liniji, a ne šetkao do centra. Ovo ima smisla, mada nam se čini prosto kozmetičkom promenom.

Ali možda i mi pogrešno razmišljamo. IFAB će konačnu odluku doneti 22. novembra. Šta mislite, da ili ne?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar