Danas sjednica Savjeta ministara

Sjednica Savjeta ministara, koja je do sada dva puta odgađana zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda, trebalo bi da bude održana danas.

Bosna i Hercegovina 05.11.2018 | 09:40
Danas sjednica Savjeta ministara
Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog odluke o izdavanju garancije BiH po Ugovoru o zajmu za Koridor "Pet ce" u Republici Srpskoj između Javnog preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 70 miliona evra, objavljeno je na sjednici Savjeta ministara.

U odluci je istaknuto da su uslovi zajma rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i otplata u 24 jednake polugodišnje rate.

BiH kao davalac garancije zaključila je ugovor o garanciji o obezbjeđenju sredstava radi ispunjenja obaveza iz ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske koji je potpisan 11. jula. 

Na dnevnom redu sjednice je i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.

Pred ministrima će se naći informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. juni ove godine i informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-juli ove godine.

Na sjednici će biti riječi o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2019. godine.

Savjet ministara razmotriće prijedlog strategije protivminskog djelovanja BiH 2018-2025, sa prijedlogom finansijskog plana za sprovođenje strategije i informaciju o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2019. godinu.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Banjalucanka

05.11.2018 09:01

Treba znati da je BiH garant do potpisivanja ugovora a RS SVOJOM IMOVINOM je garant za otplatu kredita.To se moze procitati u Sluzbenom glasniku BiH nakon sto Savjet ministara odobri ovo zaduzenje.Dakle Dodik je namolio Covica da njegovi dodju da se ovo izglasa.Taj kredit je samo jos dodatno zaduzenje kojeg ce vracati gradjani RS iz jos vecih akciza i sl.A vladajucoj kasti ce posluziti da dobije para koje ce izvuci iz kredita kroz Integral i ostale firme..Jasno??

ODGOVORITE
Name

Pametnjakovici

05.11.2018 09:15

Putevi se mogu graditi iz kredita, koncesijama ili prinudnim radom. Posto vama opozicionarima ne odgovaraju ove dve varijante vi se javite na dobrovoljne akcije pa pokazite da ste patriote.

Name

Banjalučanin

05.11.2018 13:06

@ pametnjakoviću nisi baš takav ili bi znao da se autoputevi grade kad zanjim postoji opravdanost tj. da je on isplativ i opravdan za razvoj društva tj. države. A takav je u BiH put 5C, BL-Grad.-Okučani, a sve ostalo sad zadovoljava brzi put.