PL - Sjajan derbi, a samo dva gola: Liverpul ispustio pobjedu!

Totenhem zamalo "prosuo" 3:0 kod Vulvsa.  Fudbaleri Totenhema savladali su Vulverhempton 3:2, na nezgodnom gostovanju u 11. kolu Premijer lige.  Lakazet majstorijom doneo bod "Tobdžijama" u derbiju sa Liverpulom.  Fudbaleri Arsenala odigrali su nerešeno sa Liverpulom 1:1 u meču 11. kola engleske Premijer lige.  Klub sa Enfilda ostao neporažen u Premijer ligi i posle gostovanja na "Emirejtsu", ali ima za čim da žali. . .  Svemirski fudbal na Emirejtsu! Arsenal nadirao, Liverpulu samo bod pred dolazak u Beograd! Milner doveo Redse u vođstvo, Lakazet osigurao bod Tobžijama.

Fudbal 04.11.2018 | 10:00
PL - Sjajan derbi, a samo dva gola: Liverpul ispustio pobjedu!
Arsenal je bio nešto bolji tim, igrao je dobro, ali dugo nije uspevao da pogodi mrežu gola na kom je stajao Alison. Svoje prilike je doduše imao i Virdžil Van Dajk pa su i igrači iz Londona imali sreće u više situacija.

Bilo da je reč o završnom pâsu, centaršutu, ofsajdu ili nečem četvrtom, napadi Arsenala su bili neefikasni.

Liverpul je to iskoristio u 61. minutu. Mane je po levoj strani prošao, centrirao, Leno se bacio i izbio loptu samo do noge Džejmsa Milnera koji je šutirao iz prve i pogodio gol za 1:0. 

Van Dajk je pre toga u finišu prvog poluvremena pogodio stativu, a onda imao i jednu od prilika utakmice u 75. minutu kada je bio sam "kao duh" u kaznenom prostoru Arsenala posle kornera. 

Šutirao je glavom po sredini što nije bilo dovoljno dobro, niti dovoljno jako da se savlada Leno. Napadi Arsenala su, kako se meč bližio kraju postajali sve konfuzniji, Emeri je iz igre izveo Obamejanga i Kolašinca u poslednjih 15 minuta i to se ispostavilo kao dobitno. 

Ušao je sveži Velbek koji će uz Aleksandra Lakazeta doneti egal "Tobdžijama" koje poravnavaju rezultat u 82. minutu. 

Ivobi je poslao dugu loptu u kazneni prostor, Lakazet je izbegao ofsajd zamku i primio je. Golman je istrčao da ga "odseče", Gomes je kasnio u blok, Alison se nije na vreme vratio na gol-liniju i Lakazet je to iskoristio. Šutirao je u dalji ugao i preciznim felšom pogodio malu mrežu. 

Borba se posle toga rasplamsala i već u sledećem napadu je Liverpul umalo dao drugi gol. Đerdan Šaćiri, koji je nekoliko minuta ranije zamenio Roberta Firmina je odlično prošao po desnoj strani, pronašao je na ivici šestnaesterca samog Manea koji je šutirao iz sve snage tik iznad gola. 

Beljerin je nakon toga probao precizno da pogodi rašlje gola Alisona levicom, ali je bio neprecizan. Zanimljiv meč završen je posle pet minuta nadoknade, a Liverpul sada ima 27 bodova i prvi je na tabeli, a Arsenal je četvrti sa 23 boda.

Pravo je čudo kako u prvom poluvremenu duela Arsenala i Liverpula nije bilo golova, ali nepravda je ispravljena po povratku sa odmora. Rezultatom 1:1 sigurno nisu zadovoljni navijači ova dva kluba, ali je možda i najpravednije što nije bilo pobednika u derbiju 11. kola Premijer lige.

I jedni i drugi odigrali su sjanan meč, pokazali ogromnu želju da dođu do sva tri boda i prava je šteta što rezultat nije, recimo, 3:3, 4:4... Da se broje šanse, bio bi to vaterpolo rezultat!

Nešto srećniji stadion su, ipak, napustili domaći navijači, pošto su njihovi ljubimci ti koji su "jurili" prednost rivala.

Liverpul je poveo u 61. minutu pogotkom Džejmsa Milnera, a izjednačio je Aleksader Lakazete u 82.

Oba gola idu na dušu golmanima, pošto je Bern Leno mogao možda i bolje da reaguje na centaršut Manea, kada je samo skrenuo loptu umesto da je uhvati, dok je Alison prvo bio sporiji od Lakazetea na sjajno dodavanje Ivobija u prostor, a zatim se i nije dobro postavio... Istina, ima u obe akcije i krivice odbrambenih igrača...

Pomenute situacije jesu koštale timove primljenih golova, ali i pre i posle toga Alison i Leno imali su nekoliko sjajnih intervencija, tako da se nikako ne mogu smatrati tragičarima.

Posle ovog remija, Liverpul će prenoćiti kao prvi na tabeli Premijer lige, a da li će tu i ostati, zavisi od učinka Mančester sitija u nedelju protiv Sautemptona. Arsenal je prišao trećeplasiranom Čelsiju na bod zaostatka, a pobegao petoplasiranom Totenhemu za dva boda.

Ova utakmica je, inače, odigrana na 47. rođendan Arsenalovog trenera Unaija Emerija. Ne može biti oduševljen onim što su mu fudbaleri podarili, ali će se sigurno zahvaliti Lakazeteu.

Hoće li Šaćiri igrati u Beogradu?

Liverpulu posle ove utakmice sledi put u Beograd na duel sa Crvenom zvezdom u 4. kolu Lige šampiona (utorak, 18.55), a biće zanimljivo videti da li će Jirgen Klop u toj utakmici računati na Đerdana Šaćirija, reprezentativca Švajcarske koji je provocirao proslavom gola protiv Srbije na Svetskom prvenstvu, gestikulirajući orla koji simbolizuje "Veliku Albaniju". Šaćiri je bio u startnoj postavi pre deset dana na Enfildu, međutim, ove subote je ušao tek u 80. minutu umesto Firmina. Videćemo da li ga je Klop odmarao ili uigravao tim bez njega.

Totenhem zamalo "prosuo" 3:0 kod Vulvsa. Fudbaleri Totenhema savladali su Vulverhempton 3:2, na nezgodnom gostovanju u 11. kolu Premijer lige.

"Sparsi" su razbijali "Vukove" u prvih sat vremena što im je donelo ogromnih 3:0 pred završnicu susreta.

Međutim, prerano su počeli da slave pobedu i potcenili domaćina koji je na kraju zamalo stigao do velikog boda.

Totenhem je poveo u 27. minutu preko Erika Lamele, da bi samo tri minuta kasnije Lukas Mura udvostručio razliku. 

Spursi su nastavili u istom ritmu pa 28 minuta pre kraja Hari Kejn iz drugog pokušaja uspeva da ubaci loptu u mrežu za ogromnih 3:0. 

U tom trenutku gosti prestaju da igraju fudbal, a domaćin kreće na sve ili ništa. To je donelo Vulvsima dva penala u poslednja 22 minuta, koja realizuju Neves u 68. i Himenes u 79. 

Usledila je dramatična završnica na Molinjuu, ali su se gosti uozbiljili i rutinski odbranili gol prednosti za osmu pobedu u sezoni. 

Totenhem se probio na deobu treće pozicije sa Čelsijem sa po 24 boda, ali "plavci" imaju meč manje. 

S druge strane, Vulvi su trećim uzastopnim porazom upropastili sjajan start sezone, ostali su na 15 bodova u sredini tabele. 

U sledećem kolu Totenhem igra mali gradski derbi sa Kristal Palasom, dok Vulvsi gostuju drugom gigatnu iz severnog dela Londona, Arsenalu.

Pevci se prerano radovali, ali Vulverhepton nije mogao do čuda! Huan Fojt "častio" Vulvse sa dva skrivljena penala, ali su bodovi ipak otišli za London - 2:3.

Koliko je opasno prerano slaviti pobedu osetio je Totenhem na svojoj koži u Vulverhemptonu. Pevci su u 62. minutu vodili sa 3:0, ali tada kao da su se potpuno opustili, što je domaćin kaznio sa dva gola, kasnije pokušao da stigne i do trećeg, ali ipak nije imao dovoljno snage za potpuno čudo - 2:3 (0:2).

Ipak, bodovi su zasluženo otišli za London, pa je ekipa Maurisija Poketina sada na tri boda zaostatka od vodećeg Liverpula. Gosti su najvažniji deo posla odradili sredinom prvog poluvremena, kada su za samo tri minuta stigli do kapialne prednosti zahvaljujući Eriku Lameli i Lukasu Mouri.

Do trećeg pogotka se čekalo još pola sata igre, a onda je Hari Kejn iz drugog pokušaja matirao Ruja Patrisija.

Uloga tragičara u poslednjih pola sata umalo je pripala Huanu Fojtu. Mladi Argentinac je u razmaku od 10 minuta skrivio dva jedanaesterca. Prvi je u gol pretvorio Ruben Neves, a drugi Raul Himenez. To je dalo krila ekipi Nuna Espirita Santa, koja je pokušala da iskorsti loš trenutak gostiju i dođe do velikog iznenađenja, ali ipak nije uspela.

Arsenal možda igra lepršavo, ali Liverpul u svakom trenutku može da postigne gol, čak i kada ne briljira! Redsi su na Emirejtsu ispustili tri boda, pošto je Aleksandar Lakazet sedam minuta pre kraja dao gol za konačanih 1:1 u derbiju 11. kola engleske Premijer lige.

Nekoliko dana uoči dolaska u Beograd momci sa Enfilda su pokazali da su različiti u odnosu na prethodne generacije i da bi ove sezone, posle toliko godina čekanja, titula prvaka Engleske zaista mogla da dođe na Mersisajd.

A u čemu se videla snaga Liverpula? Pa, u tome što su ostali neporaženi u velikom derbiju, a protivničku mrežu nisu zatresli ni Sadio Mane, ni Mohamed Salah, ni Roberto Firmino. Očekivano, sva trojica su bila starteri večeras.

Ipak, heroj navijača Redsa bio je kapiten Džejms Milner u 61. minutu, kada je iskoristio poprilično nesigurnu intervenciju golmana Lena i nije mu bilo teško da zakuca loptu u mrežu.

E to je već podsetilo na onaj stari Arsenal koji je napadao i napadao, ali na kraju nije umeo da reši utakmicu i nokautira protivnika. Jer u prvom poluvremenu Tobdžije su napadale kao osice.

Međutim, četiri minuta pre kraja utakmice konačno su I pristalice domaćeg tima dobile priliku da se raduju, a treneru Unaiju Emeriju isplatila se ofanzivna postavka. Aleksandar Lakazet je dobio sjajan pas na ivici kaznenog prostora i u prepoznatljivom stilu zavrnuo loptu u suprotan ugao. Alison nije imao šanse.

A kako je počeo meč? Već u četvrtom minutu Alison je morao krajnjim naporom da interveniše posle udarca Aleksandra Lakazeta. Imali su dobre prilike i Granit Džaka, odnosno Henrik Mkitarjanu 16. i 17. minutu, a onda je uzvratio Liverpul preko Sadija Manea, ali je njegov gol poništen zbog navodnog ofsajda.

Tek u završnici prvog poluvremena Liverpul je počeo da se budi, a štoper Virdžil van Dajk je gađao glavom posle kornera zamalo neprecizno pored gola.

Bilo je jasno da nas i u nastavku čeka sjajna utakmica, a ispostavilo se da je verovatno i jedan od najboljih mečeva od početka sezone. Ipak, na kraju bi najzadovoljniji mogao da bude Mančester Siti koji pobedom u nedelju nad Sautemptonom može da izbije na prvo mesto. A i Čelsi bi mogao da se izjednači sa Liverpulom ako dobije Kristal Palas.

Premijer liga, 11. kolo:

Vulverhempton – Totenhem 2:3 (0:2)
Neves 68p, Himenes 79p – Lamela 27, Mura 30, Kejn 62

Arsenal – Liverpul 1:1 (0:0)
Lakazet 82 – Milner 61

Kardif – Lester 0:1 (0:0)
Grej 55

Everton – Brajton 3:1 (1:1)
Rišarlison 26, 77, Koleman 50 – Dank 33

Njukasl – Votford 1:0 (0:0)
Peres 65

Vest Hem – Barnli 4:2 (1:1)
Arnautović 10, Anderson 68, 84, Čičarito 90+2 – Gudmundson 45, Vud 77

Bornmut – M. Junajted 1:2 (1:1)
Vilson 11 – Marsijal 35, Rašford 90+2

Nedelja:

16.00 M. Siti – Sautempton
17.00 Čelsi – K. Palas

Ponedeljak:

21.00 Hadersfild – Fulam

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar