Nema hladnoće do Svetog Save

Talas natprosječno toplog vremena za ovo doba godine, koji je zahvatio Republiku Srpsku, trajaće sve do 8. novembra, a u ovom periodu temperatura će se penjati i do 25 stepeni Celzijusa.

Republika Srpska 30.10.2018 | 18:35
Nema hladnoće do Svetog Save
Sezonska prognoza pokazuje da će topliji od prosjeka biti i svi zimski mjeseci, te da se prava zima, sa mrazevima i jačim snijegom, može očekivati tek u trećoj dekadi januara. Do tada, kako objašnjavaju meteorolozi na osnovu dugoročnih sezonskih prognoza, nešto snijega bi moglo da bude u drugoj polovini novembra, ali će i ovaj mjesec biti topliji nego inače.

Takođe, nakon ovog talasa pravog proljetnog vremena, koji će trajati u narednih desetak dana, neće doći do značajnijeg zahlađanja, s obzirom na prognozu da će se temperatura kretati od 15 do 18 stepeni Celzijusa.

A da će ovaj oktobar ostati zapamćen po rekordno toplom vremenu potvrđuje i zvanični podatak prema kojem je preksinoć u Banjaluci zabilježena najtoplija noć za ovaj mjesec. Tako je, prema analizi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, 28. oktobra izmjerena minimalna temperatura od čak 20,8 stepeni. To je najviša minimalna temperatura u oktobru, u periodu od 1961. godine do danas, i najtoplija noć.

"Ovo je i prva tropska noć zabilježena u Banjaluci u oktobru. A tropska noć se bilježi kad je minimalna temperatura ostala iznad 20 stepeni. S druge strane, najviša minimalna temperatura u oktobru prije ovoga izmjerena je 4. oktobra 2006. godine i iznosila je 17 stepeni. Ciklon iz Sredozemlja jača južno strujanje, koje donosi topao vazduh do našeg regiona", navodi se u analizi RHMZ.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kaže da će, nakon prolaznog naoblačenja sa kišom i vjetrom, temperatura u Srpskoj rasti i narednih dana.

"Preko nas struji izuzetna topla vazdušna masa, koja uslovljava rekordne temperature za ovo doba godine. Ovaj oktobar će, svakako, ostati upamćen kao jedan od najtoplijih od kada postoje mjerenja", naglašava Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, izuzetno toplo će biti sve do 7. ili 8. novembra, a temperatura bi u petak mogla da dosegne 25 stepeni. 

"Riječ je o neobično toplom vremenu za ovo doba godine. Nakon Mitrovdana, temperatura će pasti na nekih 15 do 18 stepeni, što znači da će opet biti toplije od prosjeka. Malo snijega moglo bi da bude u drugoj polovini ovog mjeseca, koji će, generalno, biti sa manje padavina nego što je uobičajeno", ističe Kuštrinović i dodaje da će i decembar biti topliji od prosjeka, ali sa prosječnom količinom padavina.

"Takav će biti i januar i februar. Tek u drugoj polovini januara, a posebno trećoj dekadi, očekuje se mraz i jače snježne padavine", kaže Kuštrinović.

I analiza RHMZ pokazuje da će u petak u Srpskoj najviša temperatura ići i do 25 stepeni.

„Sutra i prekosutra najviša dnevna temperatura će biti od 16 do 22, a na planinama do 13 stepeni. U petak će tokom dana biti pretežno oblačno, ali suvo i toplo. Minimalna temperatura vazduha kretaće se od 10 do 17, a najviša dnevna od 20 do 25, na planinama od 16 stepeni Celzijusa“, navodi se u prognozi.

Nepovoljno po zdravlje

Ljekari upozoravaju da ovakvo vrijeme nikako ne odgovara hroničnim bolesnicima, ali ni građanima koji su zdravi. U prvih 12 časova promjene vremena organizam je najosjetljiviji, što posebno osjećaju hronični srčani bolesnici i astmatičari, ali i psihički labilne osobe.

Ljekari objašnjavaju da je ovo idealno vrijeme i za razvoj virusa i bakterija, kao i za pojavu alergija. Ovakvo vrijeme može biti opasno za ljude koji imaju problema s visokim pritiskom i cirkulacijom.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dd

31.10.2018 06:59

Suplje price.

ODGOVORITE
Name

bob

31.10.2018 10:07

Boze al serete. PRAVA prognoza glasi! NOVEMBAR- prva polovina toplija, druga hladnija. DECEMBAR- veoma hladniji od prosjeka sa vise snijega. JANUAR- veoma hladniji od prosjeka sa vise snijega. FEBRUAR- veoma hladniji od prosjeka sa vise snijega. E TO JE PRAVA PROGNOZA ZA ZIMU. Zima nece biti ni blizu "blage' ili "tople", nego ce biti ekstremno hladna sa puno snijega i leda i temperaturama koje nece prelaziti 0, a dostizace -30. Ovu toplu pogresnu prognozu slobodno skinite odavde jer se NECE NI BLIZU ostvariti!

ODGOVORITE
Name

Milorad

31.10.2018 13:14

A ti sve znaš blago nama ?