Нема хладноће до Светог Саве

Талас натпросјечно топлог времена за ово доба године, који је захватио Републику Српску, трајаће све до 8. новембра, а у овом периоду температура ће се пењати и до 25 степени Целзијуса.

Република Српска 30.10.2018 | 18:35
Нема хладноће до Светог Саве
Сезонска прогноза показује да ће топлији од просјека бити и сви зимски мјесеци, те да се права зима, са мразевима и јачим снијегом, може очекивати тек у трећој декади јануара. До тада, како објашњавају метеоролози на основу дугорочних сезонских прогноза, нешто снијега би могло да буде у другој половини новембра, али ће и овај мјесец бити топлији него иначе.

Такође, након овог таласа правог прољетног времена, који ће трајати у наредних десетак дана, неће доћи до значајнијег захлађања, с обзиром на прогнозу да ће се температура кретати од 15 до 18 степени Целзијуса.

А да ће овај октобар остати запамћен по рекордно топлом времену потврђује и званични податак према којем је прексиноћ у Бањалуци забиљежена најтоплија ноћ за овај мјесец. Тако је, према анализи Републичког хидрометеоролошког завода, 28. октобра измјерена минимална температура од чак 20,8 степени. То је највиша минимална температура у октобру, у периоду од 1961. године до данас, и најтоплија ноћ.

"Ово је и прва тропска ноћ забиљежена у Бањалуци у октобру. А тропска ноћ се биљежи кад је минимална температура остала изнад 20 степени. С друге стране, највиша минимална температура у октобру прије овога измјерена је 4. октобра 2006. године и износила је 17 степени. Циклон из Средоземља јача јужно струјање, које доноси топао ваздух до нашег региона", наводи се у анализи РХМЗ.

Небојша Куштриновић, члан Комитета за климатске промјене БиХ, каже да ће, након пролазног наоблачења са кишом и вјетром, температура у Српској расти и наредних дана.

"Преко нас струји изузетна топла ваздушна маса, која условљава рекордне температуре за ово доба године. Овај октобар ће, свакако, остати упамћен као један од најтоплијих од када постоје мјерења", наглашава Куштриновић.

Према његовим ријечима, изузетно топло ће бити све до 7. или 8. новембра, а температура би у петак могла да досегне 25 степени. 

"Ријеч је о необично топлом времену за ово доба године. Након Митровдана, температура ће пасти на неких 15 до 18 степени, што значи да ће опет бити топлије од просјека. Мало снијега могло би да буде у другој половини овог мјесеца, који ће, генерално, бити са мање падавина него што је уобичајено", истиче Куштриновић и додаје да ће и децембар бити топлији од просјека, али са просјечном количином падавина.

"Такав ће бити и јануар и фебруар. Тек у другој половини јануара, а посебно трећој декади, очекује се мраз и јаче сњежне падавине", каже Куштриновић.

И анализа РХМЗ показује да ће у петак у Српској највиша температура ићи и до 25 степени.

„Сутра и прекосутра највиша дневна температура ће бити од 16 до 22, а на планинама до 13 степени. У петак ће током дана бити претежно облачно, али суво и топло. Минимална температура ваздуха кретаће се од 10 до 17, а највиша дневна од 20 до 25, на планинама од 16 степени Целзијуса“, наводи се у прогнози.

Неповољно по здравље

Љекари упозоравају да овакво вријеме никако не одговара хроничним болесницима, али ни грађанима који су здрави. У првих 12 часова промјене времена организам је најосјетљивији, што посебно осјећају хронични срчани болесници и астматичари, али и психички лабилне особе.

Љекари објашњавају да је ово идеално вријеме и за развој вируса и бактерија, као и за појаву алергија. Овакво вријеме може бити опасно за људе који имају проблема с високим притиском и циркулацијом.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дд

31.10.2018 05:59

Супље прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

31.10.2018 09:07

Бозе ал серете. ПРАВА прогноза гласи! НОВЕМБАР- прва половина топлија, друга хладнија. ДЕЦЕМБАР- веома хладнији од просјека са висе снијега. ЈАНУАР- веома хладнији од просјека са висе снијега. ФЕБРУАР- веома хладнији од просјека са висе снијега. Е ТО ЈЕ ПРАВА ПРОГНОЗА ЗА ЗИМУ. Зима неце бити ни близу "благе' или "топле", него це бити екстремно хладна са пуно снијега и леда и температурама које неце прелазити 0, а достизаце -30. Ову топлу погресну прогнозу слободно скините одавде јер се НЕЦЕ НИ БЛИЗУ остварити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

31.10.2018 12:14

А ти све знаш благо нама ?