Jesenja melanholija

Kod mnogih je jesenja melanholija neizbežna, ali da ne bi prerasla u depresiju, stručnjaci savetuju da se trgnete iz letargije i poradite na svom osmehu. Načina je mnogo, a vi izaberite onaj koji vam najviše prija.

Zdravlje 30.10.2018 | 11:47
Jesenja melanholija
ČIM jesen pokaže svoje pravo lice, raspoloženje počinje da nam pada. Kod mnogih je jesenja melanholija neizbežna, ali da ne bi prerasla u depresiju, stručnjaci savetuju da se trgnete iz letargije i poradite na svom osmehu. Načina je mnogo, a vi izaberite onaj koji vam najviše prija.

Igrajte društvene igre. Bar jednom nedeljno okupite porodicu i prijatelje, pa organizujte veče društvenih igara. Karte, "ne ljuti se, čoveče", jamb, "mice" ili asocijacije učiniće da se već posle nekoliko trenutaka osećate bolje.

Smejte se. Čim osetite pad energije, nasmejte se. Jer, smeh nas provereno oslobađa stresa, popravlja raspoloženje i podstiče lučenje hormona sreće - endorfina.

S vremena na vreme isključite telefon i kompjuter. Na trenutak se udaljite iz virtuelnog sveta, zaustavite protok informacija sa društvenih mreža i uživajte u tišini ili nekoj lepoj muzici, ne radeći ništa.

Pevajte naglas. Nije važno što nemate dobar glas, važno je da ga pustite. Studije pokazuju da pevanje veoma popravlja raspoloženje, čineći nas srećnijim i poletnijim.

Otarasite se nepotrebnih stvari iz ličnog okruženja. Konačno se posvetite reorganizaciji stana i kancelarije, jer će vas to učiniti živim. Osećaj zadovoljstva kada promenite izgled životnog prostora oteraće vam crne misli.

Novosti
foto:internet
 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar