Dostojanstvena odluka Merkelove

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je kao dostojanstvenu odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da se ne kandiduje po završetku mandata 2021. godine.

Svijet 29.10.2018 | 20:58
Dostojanstvena odluka Merkelove
Makron je na konferenciji u Parizu izjavio da je pozvao Merkelovu kako bi izrazio svoje poštovanje i prijateljstvo, prenosi AP.

On je naveo da ga uspon ultradesničarskih partija u Nemačkoj brine, ali i motiviše da nastavi u borbi koju vodi od samog početka.

Merkelova je ranije danas rekla da ima utisak da je došlo vreme za novo poglavlje i najavila je da se neće više kandidovati za kancelarku, niti šeficu CDU.

"Došlo je vreme da saopštim važnu odluku. Neću se kandidovati za predsednika CDU na narednoj skupštini stranke u decembru. Ovaj četvrti mandat na čelu nemačke vlade je poslednji put da sam kancelarka. Neću se kandidovati za kancelarku na izborima 2021, a neću se kandidovati ni za poslaničko mesto u Bundestagu. Takođe ne planiram da obavljam bilo kakve druge političke funkcije", kazala je Merkel na vanrednoj konferenciji za štampu posle loših rezultata CDU na izborima za pokrajinu Hesen.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rosić

29.10.2018 20:01

Je li to za tri godine? Čemu tako uranjena izjava?

ODGOVORITE
Name

Re

30.10.2018 14:43

Merkel se nece kandidovati za predsjednika njene partije CDU, to je u decembru, ali ce ostati kancelarka do kraja mandata 2021. god. Ostaje da se vidi hoce li izdrzati jos tri godine.