Edi Tavares je planina od čovjeka i sve je bolji!

Igrač meseca u Evroligi.

Košarka 30.10.2018 | 17:30
Edi Tavares je planina od čovjeka i sve je bolji!
Tim poznat po ofanzivnoj potentnosti, ali u prvom mesecu nove evroligaške sezone istakao se čovek koga karakteriše čvrsta defanziva. Realov Valter “Edi” Tavares proglašen je danas za najboljeg igrača oktobra u Evroligi.

Ne treba previše da čudi, iako smo u prošlosti kod ovakvih priznanja imali i značajno impresivnije statističke parametre. Ili je barem delovalo tako pošto je prirodno zalepiti se za napadački učinak. Sa druge strane, 220 centimetara visoki centar Madriđana je impresionirao u odbrani.

Pored toga imao je i 10,3 poena uz šut za dva od 72,7 odsto i odličnih 91,7 sa penala. Pride i 9,5 skokova i tri blokade po meču što ga svrstava na čelo kolona u obe statističke kategorije. Sve skupa ineks korisnosti od 19,5, šesti u prvih mesec dana evroligaškog takmičenja, ali treba imati na umu da je Tavaresov Real dobio sve četiri uvodne utakmice, a rezultati ekipe i te kako utiču na konačan utisak.

Ono što posebno može da raduje trenera Pabla Lasa je što Tavares kao da tek ubrzava, iako je već na otvaranju sezone, u pobedi nad Darušafakom od 109:93, ubacio 12 poena iz šest skokova i dve blokade.

U drugom kolu je na gostovanju kod Armanija brzo upao u problem sa ličnim greškama, pa je Real zaostajao i celih 15 poena. Kad se Tavares vratio u drugom poluvremenu – preokret. Samo u tom delu igre ubacio je osam poena uz šest skokova i dve blokade, ali je defanzivno odradio mnogo veći posao. U prvom poluvremenu su naime Milanezi pogodili 63,2 odsto šuteva za dva poena (12/19), a u drugom svega 28% (7/25).

Treće kolo, Baskonija kod kuće (97:79), i Tavaresovih 11 skokova i četiri blokade za ukupan indeks korisnosti 19. Najbolje je čuvao za kraj. U ubedljivoj pobedi protiv ekipe Budućnosti (89:55) dabl-dabl učinak od 10 poena i 14 skokova, uz tri blokade.

Dobrim delom i zahvaljujući Tavaresu Real u prva četiri kola ove sezone ima i najbolji napad (96,5 datih poena po meču) i najbolju odbranu (78 primljenih).

Kad podvučemo crtu, Tavares je u oktobru imao 12 rampi, pet više od bilo kog drugog igrača u Evroligi, te 28 defanzivnih skokova – šest više od sledećeg. I sve to iako je tek 59. na listi igrača sa najviše provedenih minuta na parketu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar