U krevetu sa bivšim: Šta kaže nauka?

Seks sa bivšim partnerom? Razum kaže ne.

Zdravlje 29.10.2018 | 12:53
U krevetu sa bivšim: Šta kaže nauka?
Međutim, sudeći prema dve studije objavljene u naučnom časopisu Archives of Sexual Behavior, seks s bivšim partnerom uopšte nije loša stvar i neće usporiti proces preboljevanja, čak i ako je raskid bio bolan.

U prvoj studiji, koju su sproveli istraživači na tri prestižna fakulteta, 113 parova koji su tek raskinuli odgovarali su na pitanja o odnosu s bivšim.

Neka od pitanja bila su da li su imali fizički kontakt, koliko privrženo su se u njima osećali i kako su se osećali emocionalno na kraju dana.

U drugom istraživanju, koje su sproveli isti naučnici, 372 ljudi pitali su kako su se osećali nakon seksa s bivšima odnosno da li su i dalje bili emocionalno vezani za njih.

Oba istraživanja utvrdila su kako seks s bivšim definitivno ne uzrokuje dodatno ''slamanje srca", čak i ako to uradite više puta, kao što je većina uključenih u istraživanje.

Oni koji su rekli da se osećaju najviše emocionalno vezani za svoje bivše ljubavnike, najviše su tražili seks, verovatno zato što pokušavaju da popune bolnu emocionalnu rupu koja je nastala raskidom.

Međutim, možda i najvažnije, istraživači su otkrili da seksualni odnos s bivšim nije uzrokovao da se pojedinci osećaju lošije zbog raskida. Naprotiv - osećali su se pozitivnije zbog cele situacije.

Doktorka Stefani Spelman kaže da bismo, umesto osuđivanjem, trebalo da se posvetimo kritičkom promišljanju o motivaciji za želju za seksom s bivšim.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar