Vjerenica odbila Trampov poziv

Verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija Hatidže Čengiz odbila je poziv američkog predsednika Donalda Trampa da dođe u Belu kuću.

Svijet 28.10.2018 | 16:01
Vjerenica odbila Trampov poziv
Ona je navela da je Tramp nju pozvao s ciljem da pridobije javnost na svoju stranu.

U televizijskom intervjuu, prvom od kako je njen verenik 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu odakle nije izašao, Hatidže Čengiz je rekla da je poziv Trampa "shvatila kao izjavu radi pridobijanja javnosti", prenela je agencija Rojters.

Ona je istakla da neće prihvatiti poziv sve dok SAD ne pokažu iskrene napore u rešavanju Kašogijevog ubistva i ne zatraže da se odgovorni dovedu pred lice pravde i kazne.

Čengiz je ispričala da je Kašogi otišao u konzulat prvi put 28. septembra, ali da je prilikom te posete bio dobro tretiran.

Ona je rekla da je znala da je Kašogi sebi postavljao pitanja i imao sumnje da bi nešto moglo da mu se dogodi u konzulatu ali je verovao da neće biti uhapšen ili povređen u Turskoj.

"Mislio je da je Turska sigurna zemlja i ako bi bio zadržan i ispitivan, to bi se vrlo brzo razrešilo", dodala je ona.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u petak je zatražio od Saudijske Arabije da otkrije ko je naredio Kašogijevo ubistvo kao i mesto gde je njegovo telo.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar