Najava - HOL: Danas je ''De Klasiker''!

Ajaksov golman pod znakom pitanja za derbi, Fajenord deceniju i po bez pobede u Amsterdamu! I jedni i drugi igraju odlično u poslednje vreme te treba očekivati dobar fudbal u holandskom derbiju.

Fudbal 28.10.2018 | 11:15
Najava - HOL: Danas je ''De Klasiker''!
Superkup, pa šok, a onda stabilizacija. Fajenord je u sezonu ušao na najbolji mogući način, osvajanjem Superkupa Holandije, pošto je bio bolji od PSV-a posle penala, a potom je uspeo da verne pristalice dovede u stanje neverice. Slovački Trenčin deklasirao je Ponos juga u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, potom se i De Grafšap sladio na startu Eredivizije, usledio je završetak evropskog puta, ali i povratak pobedama.

Fajenord je sveukupno u seriji od 10 mečeva bez poraza u svim takmičenjima, od čega na kontu ima sedam pobeda. Imaće vremena u Fajenordu i da se kaju i da tuguju za „žutim minutama“ koje su ih ostavile u zaostatku pre svega u odnosu na lidera PSV, ali i Ajaks. Sve ovo zbog zaista dobrih partija u najvećem broju mečeva i atraktivne igre koja krasi trenersku filozofiju Đovanija van Bronkhorsta.

U svakom slučaju, Fajenord ima čemu da se nada u De Klasikeru protiv Ajaksa na Johan Krojf areni u desetom kolu Eredivizije (14.30, Sport Klub 4).

"Naravno da Ajaks ima mane, što se videlo i protiv Benfike. Dobri su sa loptom, ali ostavljaju prazan prostor. Igrao sam mnogo ovakvih derbija i znam koliko znači igračima i navijačima. Mnogo više je u igri od puke pobede i tri boda", rekao je legendarni Van Bronkhorst. 

Kopljanici igraju odlično, dobili su i Benfiku u Ligi šampiona, imaju odličan tim sastavljen od iskusnih igrača i talentovanih klinaca, tu je i srpski reprezentativac Dušan Tadić... Tradicija ne ide Fajenordu u prilog, pošto se fudbaleri ovog tima nisu radovali protiv Ajaksa u gostima od 28. avgusta 2005. godine. Dakle, više od 13 godina... 

"Nismo mnogo slavili pobedu protiv Benfike. Moramo odmah da se okrenemo derbiju. Protivnik poput Fajenorda jedva čeka da nas uhvati na spavanju. Okršaj sa Fajenordom je za nas važan kao da je Liga šampiona", rekao je trener Ajaksa Erik ten Hag. 

Tradicija „otkriva“ i da golovi i dobar fudbal ne bi trebalo da izostanu. Pogocima u prilog ide i podatak da su Klas-Jan Huntelar, Dušan Tadić i Robin van Persi dosad postigli po šest golova. Hakim Zijeh je pet puta tresao protivničke mreže, Stiven Berhojs i Kasper Dolberg po triput... I jedne i druge čeka zgusnut raspored u narednom periodu, s tim što je znatno teže Ajaksu jer pored Eredivizije i kupa ima obaveze i u Ligi šampiona.

AJAKS - FAJENORD (14.30)

Stadion: Johan Krojf arena
Kapacitet: 54.990
Sudija: Bjorn Kujpers

Potencijalni sastavi:

Ajaks (4-3-3): Onana - Mazraui, De Liht, Blind, Taljafiko - Neres, Šene, De Jong - Zijeh, Dolberg, Tadić

Fajenord (4-3-3): Bejlou - Žust, Botegin, Heijden, Malasija - Klasi, Van Persi, Vilena -  Berhojs, Jorgensen, Larson

Povrede i suspenzije:

Ajaks: Onana (prvi golman, pod znakom pitanja, 50 odsto šanse da će zaigrati), Zinkgraven, Bande, Veltman
Fajenord: Sinistera, Haps

Pogledajte kako su se navijači zabavljali na treningu Ajaksa uoči De Klasikera:



POSLEDNJIH PET

AJAKS
FORTUNA S.      (G), PRVENSTVO        2:0 
BAJERN    (G), LIGA ŠAMPIONA 1:1
AZ ALKMAR      (D), PRVENSTVO        5:0
HERENVEN        (G), PRVENSTVO        4:0
BENFIKA  (D), LIGA ŠAMPIONA 1:0

FAJENORD        
UTREHT    (D), PRVENSTVO        1:0
HEMERT   (G), KUP HOLANDIJE 4:0
VITESE      (D), PRVENSTVO        2:1
VILJEM II    (G), PRVENSTVO       1:1
ZVOLE       (D), PRVENSTVO        3:0

MEĐUSOBNI SKOR
127    60      38      29      271:185

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar