Izložba "Belezi velikih zločina"

U Gradskoj galeriji u Višegradu sinoć je otvorena izložba umjetničkih djela pod nazivom „Belezi velikih zločina“ koju je galerija organizovala sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Muzejom žrtava genocida iz Beograda .

Republika Srpska 27.10.2018 | 10:45
Izložba "Belezi velikih zločina"
Direktor ovog muzeja Veljko Đurić Mišina je rekao da je projekat, odnosno izložba nastala prije dvije godine prilikom obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata .

Za izradu umjetničkih djela za izložbu odabrani su umjetnici sa ubjedljivim karijerama iza sebe kao što su Milić od Mačve, Milenko Mihajlović, Slavenka Kovačević Tomić, pa Dragan Čubrić, Zoran Turkan, Vesna Tapar kao i Svetlana Pavlović Džindo, Dragan Ristić, Zdravko Mirčeta , onda Neđeljko Goga, Tatjana Pirović, Risto Milić i Aleksandar Stojanović.



„To je deo kolekcije umetničkih radova koja su posvećena stradanjaima srpskog naroda u 20 veku , Prvom i Drugom svetskom ratu i ratovima prilikom raspada Jugoslavije, „ naglasio je Đurić.
Ovoj plejadi umjetnika uskoro će se pridružiti i višegradski umjetnik Hadži Branko Nikitović.

„On će nam napraviti sliku koja će asocirati na ustaški zločin nad srpskom nejači u Starom Brodu kod Višegrada gdje je aprila 1942. godine pobijeno više od 6.000 civila, dodao je Đurić.



Sveštenik Dragan Vukotić je naveo da ova izložba podsjeća da se ne smiju zaboraviti zločini nad srpskim narodom i da se stalno treba sjećati naših predaka koji su stradali mučeničkom smrću.



„Posebno me raduje da je Đurić prvi put obišao mjesto srpskog stradanja - kompleks u Starom Brodu gdje smo se dogovorili kako ćemo ubuduće sarađivati i oko ovog projekta, „ istakao je Vukotić.

Direktor Gradske galerije Slavko Tuševljak je podsjetio da je ova ustanova u ovoj godini organizovala osam različitih izložbi.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kolektivno ludilo

28.10.2018 15:58

Pravimo muzeje za zločine od prije 100 godina, a lažemo za svoje zločine od prije 20ak godina. I onda se ljutimo kad nas ljudi ne uzimaju zaozbiljno...

ODGOVORITE