Bilo me je sramota što sam iz Srbije!

Kako je Jevtić postao El Maestro? Sećate li se Nikona Jevtića? Srpskog fudbalskog vunderkinda? Obećavao je mnogo, ali nije opravdao očekivanja. Međutim, njegov brat je izgradio ime u fudbalu.

Fudbal 26.10.2018 | 14:00
Bilo me je sramota što sam iz Srbije!
Nestor Jevtić je prošle sezone doneo Spartaku iz Trnave titulu šampion Slovačke, nakon čega je dobio poziv iz sofijskog CSKA, a ponuda je bila toliko dobra da je zbog nje žrtvovao borbu za Ligu šampiona, u kojoj je prošlog leta Spartak zaustavila Crvena zvezda.

Međutim, Nestor se nije proslavio u Slovačkoj kao Jevtić, nego kao El Maestro. Osim toga, u Slovačkoj ga ne znaju ni kao Srbina, iako je rođen u Beogradu i u fudbal se zaljubio na utakmicama Zvezde, nego kao Britanca.

"Zapravo sam to učinio (promenio ime) dva puta – prvi put kad mi je bilo 16 ili 17, hteo sam da se rešim onoga 'ić'. Nakon toliko godina u Engleskoj osećao sam se kao Britanac, a bilo me i malo sramota što sam iz Srbije. Slobodanu Miloševiću, čije je prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine", otkrio je El Maestro.

"Promenio sam ime u Džon Smit ili nešto slično. Ali, nekoliko godina kasnije, kad mi je bilo oko 18, počeo sam da se osećam kao lažnjak i pomalo glupo s imenom Džon Smit. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se oduvek i dopadalo – Nestor. A u trenucima tinejdžerskog ludila, prezime sam promenio u El Maestro, jer mi je zvučalo 'kul'. Sad sam El Maestro, duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam da živim s tim".

Zbog velike strasti tokom vođenja utakmice, engleski mediji su ga usporedili s Pepom Gvardiolom.

"Razlika među nama je kao i između slovačke i nemačke lige. Jedina je sličnost što obojica imamo obrijane glave. Mi gajimo potpuno drugačiji stil igre: moje ekipe su fokusirane na kontrolisanje igre bez lopte, dok njegovi timovi teže posed".

UEFA trenersku licencu je dobio sa svega 16 godina, a 19 godina kasnije osvojio je prvu titulu u karijeri. Vrata fudbalskog sveta otvorio mu je direktor Vest Hemove akademije Toni Kar, potom je bio asistent u Šalkeu, Hanoveru, Hamburgu i Austriji, gde su ga uočili čelnici Spartaka iz Trnave. Trenutno je u Sofiji.

"Ne znam gde ću biti za deset godina, ali uveren sam da ću biti u većem klubu i ligi nego što sam sad. A ako me karijera odvede natrag u Englesku, u Premijer ligu, biću najsrećniji na svetu", kaže Jevtić, pardon El Maestro.

Njegov CSKA trenutno deli drugu poziciju u bugarskoj Prvoj ligi sa gradskim rivalom Levskim sa po 28 bodova, jednim manje od lidera Ludogoreca.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

fcrs

26.10.2018 13:29

kakva budala.

ODGOVORITE