VIDEO: Odlučila je pomaziti poskoka!

Imati posla za zmijama otrovnicama sigurno nije najpametnija ideja, ali jedna mlada Holanđanka šetajući Biokovom baš se htjela zbližiti s jednom takvom otrovnicom. Ugledala je poskoka – najotrovniju zmiju u Evropi – i htjela je dotaći.

Svijet 25.10.2018 | 14:02
VIDEO: Odlučila je pomaziti poskoka!
Naime, dok je šetala sa dečkom po toj dalmatinskoj planini u jednom trenutku primijetila je ispod jedne stijene mladog poskoka. I krenula prema njemu. Željela mu je, valjda, pružiti malo nježnosti. I pružila mu je ruku, a on ju je ugrizao za srednji prst ruke, piše Slobodna Dalmacija.



Odmah su pozvali Hitnu pomoć. Ljekar je detektovao o kakvom je ugrizu riječ. Vozilom Hitne pomoći zaputili su se u splitsku bolnicu te tokom vožnje stupili u kontakt s dežurnim ljekarom koji je preko telefona ordinirao sistematsku terapiju.

– Ruka joj je tokom vožnje već bila dobro natekla, a čim je došla u Split odmah je dobila antivepirin serum koji se obvezno daje pri ovakvim ugrizima poskoka – rekao je dr. Mate Kasalo iz makarske Hitne pomoći.

Da stvar bude još neobičnija Holanđanka je išla sama sebi isisati otrov koji je pustila zmija i na taj način je sama sebi usisala otrov u tijelo.

– Dakle, otrov je u tijelo mogao ući na dva načina. Prvi je krvotokom, prilikom ugriza, a drugi je kroz probavni trakt, usisavanjem otrova. To se nikako ne smije činiti – naglasio je dr. Kasalo.

Ona je nekoliko dana boravila na odjelu Infektologije i nakon što joj se stanje poboljšalo puštena je na kućnu njegu. Nije bilo potrebe za operacijom.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Miso

25.10.2018 12:25

Pa ko ljudi jos mazi zmiju, mozak ko kolibri...sto rece onaj glumac.

ODGOVORITE
Name

Ivo

25.10.2018 14:24

Koja budala

ODGOVORITE
Name

Budala

25.10.2018 14:26

E neka trebala je ujesti , nemogu da vjerujem kakva budaletina

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.10.2018 16:22

Zena je htjela da pomazi zmiju,a ona je ujela i vi umjesto da osudjujete zmiju vi osudjujete zenu.

ODGOVORITE
Name

RECI,

25.10.2018 17:26

Ako naiđemo pored magarca, on nas ritne kopitom , ko je tu kriv?Mi ili magarac! Vaše komentare uvijek čitam, uvažavam vaše mišljenje, a ovo je samo mali pokušaj prikazivanja svega, pa i izbornih rezultata...

Name

Re

25.10.2018 17:37

Pa ko je drugi kriv nego žena?! Zmija nju nije dirala, niti je napala , a svi znamo kakva je priroda svake zmije. Zmija je instinktivno reagovala i zato je "bocnula".

Name

Perendija

25.10.2018 17:11

Poskok se zaobilazi u sirokom luku.To je najbolja strategija.Ne, uzeti kamen pa gledati da ga ubijes.Ili stap.Mada se mnogi nece s ovim sloziti.

ODGOVORITE
Name

Tole

25.10.2018 17:17

To je bio obracun zmija.

ODGOVORITE