Makron poručio: Uvesti sankcije

Francuska je spremna da u saradnji sa partnerima uvede "međunarodne sankcije" protiv odgovornih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Svijet 25.10.2018 | 07:52
Makron poručio: Uvesti sankcije
To je izjavio francuski predsednik Emanuel Makron u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom.

Kako je saopštila Jelisejska palata, Makron je zatražio od kralja da rasvetli sve okolnosti koje su dovele do ubistva novinara.

Makron je podsetio Salmana da je za Francusku jedan od glavnih prioriteta zaštita slobode izražavanja, medija i građanskih sloboda.

Prema njegovim rečima, Francuska neće oklevati da u saradnji sa svojim partnerima uvede međunarodne sankcije krivcima za ubistvo, dodala je Jelisejska palata.

Kašogi, kritičar saudijske kraljevske porodice koji je živeo u SAD, nestao je 2. oktobra pošto je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, gde je došao po dokumenta za ženidbu.

Rijad je u prvoj reakciji saopštio da je Kašogi (59) napustio konzulat, da bi kasnije pod međunarodnim pritiskom naveo da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu. Turski mediji su pre toga preneli da je novinar mučen pre smrti.

Francuska vlada saopštila je ranije danas da će biti uvedene sankcije ukoliko se utvrdi odgovornost Rijada za ubistvo saudijskog novinara i ako te informacije potvrdi francuska obaveštajna služba.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dott

25.10.2018 07:46

Eno se kralj trese, prepao se Makrona i njegovih sankcija.

ODGOVORITE