I dalje napeto na prelazu Maljevac

Na Graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac došlo je do novog naguravanja policije i migranata usljed čega je povrijeđeno nekoliko osoba, među kojima ima i žena.

Bosna i Hercegovina 24.10.2018 | 13:39
I dalje napeto na prelazu Maljevac
Kako je objavila agencija Anadolija, vozilom hitne pomoći odvezeni su povrijeđeni migranti u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši. Situacija u području oko graničnog prelaza između BiH i Hrvatske je napeta. Migranti ne odustaju od nastojanja da pređu u susjednu Hrvatsku, dok se policija trudi da ih u toj namjeri onemogući.

Na hrvatskoj granici podiže se ograda, javlja Avaz.ba. U međugraničnom pojasu Granična policija BiH ograničava kretanje.

Povrijeđenim migrantima medicinsku pomoć pružili su i pripadnici organizacije "Ljekari bez granice", javio je Avaz.ba.

I dalje su svi na mostu koji je granica između BiH i Hrvatske. Ispred migranata je prvo kordon bh. policije, a nekoliko metara od njih i hrvatska policija.

Broj migranata se postepeno povećava, jer im se pridružuju nove grupe, koje dolaze iz različitih prihvatnih centara.

Na granicu BiH i Hrvatske stigao je helikopter MUP-a Hrvatske sa specijalicima.

Migranti se pokušavaju ilegalno prebaciti u Hrvatsku, piše Index.hr.

Iz Granične policije BiH je saopšteno da je grupa od oko 250 migranata koji su prenoćili u blizini granične linije BiH i Hrvatske uspjela oko 10 sati pomjeriti bliže Međunarodnom graničnom prijelazu Velika Kladuša/Maljevac.

“Tokom njihovog prodora prema prelazu policijski službenici Granične policije BiH nisu upotrebljavali silu, a zajedno s kolegama iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske spriječili su dolazak migranata na prelaz koji je na području Hrvatske”, saopšteno je iz Granične policije.

Oni su naveli da nema povrijeđenih migranata, niti službenika Granične policije BiH.

“U skladu s mogućnostima Granična policija BiH povećala je broj službenika koji su s migrantima ispred prelaza. Dio migranata sjeo je na most zbog čega je do daljnjeg onemogućem promet preko MGP Velika Kladuša/Maljevac”, saopšteno je.



Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Cudo

24.10.2018 12:09

Kakosu migranti usli u BiH , slobodno bez ikakvih prepreka tako ih treba pustiti neka idu gde hoce a ne zadrzavati ih kod nas.Kome se to BiH dodvorava??

ODGOVORITE
Name

Dragan.

24.10.2018 12:59

Pa dali mislis da ce ih Hrvati pustit da udju u Hrvatsku. Nasi i ukoliko ih puste hrvati ce ih vratit nazad. i nece im dati uci. A to sto smo ih mi pustili da udju u bosnu da bi neko uzeo pare. to je vec nas problem, kao i uvijek....

Name

Hrvatska je prolazna stanica

24.10.2018 12:29

Zašto Hrvatska ne propusti ljude da idu dalje? Ovi migranti ne žele ostati ni u Hrvatskoj, zar im nije jasno? Oni su članica EU, imaju sugurno više i pameti i potpore, a i obavezu za rješavanje ove krize. BiH je i nemoćna i nesposobna da se s ovim bori, trebaju "odgovorni" preuzeti rješavanje ovog problema.

ODGOVORITE
Name

Bili...

24.10.2018 12:37

Pustio ih Dodikov brat po babinoj liji Vucic.

ODGOVORITE
Name

Kapetan

24.10.2018 13:04

Ja bih ove migrante pustio na zapad posto su ovi sa zapada kumovali njihovoj nesreci neka ih i hrane. Nisu oni u svojoj zemlji napali Evropu i Ameriku nego obrnuto.