LŠ: Juve slavio na Trafordu, Real jedva protiv Plzenja!

Fudbaleri Juventusa, Reala, Mančester sitija, Rome i Ajaksa ostvarili su pobede u trećem kolu Lige šampiona.  Juve držao lekciju na Old Trafordu, Real se opet mučio! Uzbudljivo je bilo u 3. kolu Lige šampiona. Dibala odlučio derbi u Mančesteru, De Hea briljirao. . .  Čudne slike na Bernabeuu - Marselo u suzama, Real jedva spasavao minimalac! Roma i Džeko streljali Armiju! Svaka čast Plzenju. . .  Nemac je to! Oživi i kad misliš da je gotov! Hofenhajm i Lion remijem (3:3) podsetili zašto je Liga šampiona najatraktivnije takmičenje na svetu. Rutinska pobeda Mančester Sitija. . .

Fudbal 23.10.2018 | 23:20
LŠ: Juve slavio na Trafordu, Real jedva protiv Plzenja!
Prve 3. kola Lige šampiona donele su nam dosta uzbuđenja i puno golova. Na svih šest "pao" je barem po jedan, a poslednji smo videli u Amsterdamu, gde je Ajaks u sudijskoj nadoknadi pobedio Benfiku 1:0.

Nešto ranije, u utakmici večeri, Hofenhajm je, takođe u nadoknadi vremena, stigao do 3:3 protiv Olimpik Liona. Mučio se i Real Madrid, pobedivši kod kuće Viktoriju Plzen 2:1, Roma je bila ubedljiva protiv CSKA 3:0, a istim rezultatom je Mančester siti pobedio u Harkovu Šahtjor.

Derbi trećeg kola igran je u Grupi H, na Old Trafordu…

Ne pamti se kada je Mančester junajted imao toliko inferioran položaj u odnosu na rivala kao domaćin u Ligi šampiona. Juventus je diktirao tempo, napadao, stvarao šanse…

I pobedio 1:0!

Da nije bilo Davida de Hee meč na Old Trafordu bio bi rešen još u prvom poluvremenu. Ređale su se prilike, pretili su Kristijano Ronaldo, Dibala, Matuidi, ali je Španac, kao i mnogo puta ove sezone bio nesavladiv.

Doduše, bio je primoran da ode u gol po loptu u 11. minutu, ali tada, zaista, nije mogao ništa da učini. Huan Kvadrado i Kris Smoling su bili u duelu na gol-aut liniji, lopta se odbila na peterac, gde je spreman bio Paulo Dibala i levicom rutinski pogodio gol.

Dok je Juve pritiskao uprkos vođstvu i s vremena na vreme ulazio u velike šanse, napad Mančester junajteda bio je nemoćan. Sve dok Italijani nisu odustali od napadačke igre i polako se povukli na svoju polovinu, tim Žozea Murinja nije delovao opasno.

Ovoj konstataciji svedoči i podatak da je prvu pravu šansu, i to ne iz igre, već na individualni kvalitet Pola Pogbe, Junajted stvorio u 75. minutu. Rodrigo Bentakur je počeo da greši 20-ak minuta pre kraja, a jedan kiks fudbalera Juventusa umalo nije iskoristio Francuz. Tukao je sa oko 20 metara, ali se isprečila stativa.

Pokušavao je Mančester, ali delovao je isuviše jalovo.

Nemanja Matić bio je u sastavu domaćina, a utakmicu je sudio i to vrlo dobro Milorad Mažić.

Juventus udavio Junajted kao zmija žabu! Ovo je već ozbiljna razlika u klasi. Teatar snova se poklonio Ronaldu, a Dibala pokvario predstavu.

Ovo nije pobeda na mišiće, ovo je ozbiljna razlika u klasi.

Juventus je kao gost savladao Mančester junajted nasred Teatra snova uz samo jedan gol u ranoj fazi utakmice, ali ono što je Stara dama pokazala na jednoj od najvećih fudbalskih scena u Evropi može se podrediti kao surova pobeda kvaliteta - 0:1 (0:1). 

Ako je potrebno u kratkim crtama opisati ono što se desilo na severu Engleske, dovoljno je samo napisati - Juventus je udavio Mančester junajted kao zmija žabu. Zapravo, Maks Alegri je taktički raskomadao Žozea Murinja da mu nije ostavio ni milimetar slobodnog prostora za manevar. Junajted je na svom terenu izgledao grogi, kako dugo nije bio u jednoj evropskoj utakmici. Juventus je igrao fudbal kakvim samo može da se ponosi, mada je na kraju mogao lako i ubedljivije da nadigra giganta od koga je ostalo samo ime... Sve što je Žoze Murinjo pokušao, bilo je uzalud. Junajted je bio izgubljen.

Sve je rešeno jednim lucidnim potezom Paula Dibale sredinom prvog poluvremena. Kristijano Ronaldo se odlično ponudio i dobio upotrebljivu loptu od Rodriga Bentankura posle dobrog dodavanja Miralema Pjanića na desnom boku. Poslao je Ronaldo opasan centaršut na koji je naleteo Huan Kvadrado, ali je posle De Heine odbrane natrčao Dibala i iskoristio lošu postavku Junajtedove odbrane i sigurnom egzekucijom praktično rešio utakmicu. 

Bila je ovo posebna utakmica za Kristijana. Prvi put kao igrač Juventusa stigao je u svoj dom, tamo gde je započeo svoj vrtoglavi fudbalski uspon. Teatar snova nije zaboravio ono što je Ronaldo učinio tokom šest godina u Mančesteru, ali je Portugalac umalo srušio sve navijačke snove udarcem kojim je De Heunaterao da izvuče i poslednji atom snage kako bi "skinuo" siguran gol. Juventus se nije nadigravao sa Junajtedom, već se igrao sa Junajtedom i to se videlo od prvog, do poslednjeg minuta. Ipak, samo jedan gol na kraju je razdvojio dva tima. 

Nemanja Matić je na terenu proveo ceo meč. 

Minimalnu pobedu ostvario je i Ajaks, koji je sa nova tri boda krunisao lepu igru protiv Benfike - 1:0 (0:0). Ajaks je tokom cele utakmice bio bolji takmac na terenu, ali je jedan pogodak viđen bukvalno u zaostalom vremenu. A strelac – mladi vezista Nuser Mazraui! Bio je to hitac koji Odiseas Vlahodimos nije mogao da odbrani ni za dva života, s obzirom da se lopta dobro izodbijala na putu do mreže. Dušan Tadić je odigrao svih 90 minuta i ponovo bio jedan od najboljih na terenu. 

Korak po korak, uz aplauze i po koji zvižduk je Karim Benzema napuštao teren Santjaga Bernabeua. Nije mu se žurilo, polako, jer je Real imao 2:1 protiv Viktorije Plezen.

Bilo je potrebno da se uštedi koji minut, jer je "kraljevski klub" imao rezultat koji je čuvao na klupi Đulena Lopetegija. A, da li je Real zaslužio pobedu, veliko je pitanje. Upravo su Benzema i Marselo bili strelci, a situaciju je zakomplikovao Patrik Hrošovski, koji je iskoristio jednu od brojnih prilika Čeha. Da nevolja po Lopetegija bude veća, povredio mu se Marselo.

Na kraju horski zvižduci za domaćina i aplauzi za goste.

Real je slab, ovaj Real je po rezultatima i golgeterskoj potentnosti jedan od najslabijih u klupskoj istoriji, ali ipak ne dovoljno slab da bi Viktorija iz Plzenja ostvarila najveću pobedu u klupskoj istoriji! Pa čak ni da bi se šepurila bodom osvijemim na Santijago Bernabeuu. Češkom šampionu svaka čast za poštenu igru, nije se zabunkerisao i "mučio" fudbal, međutim sve to bilo je dovoljno samo za častan poraz, drugi ove sezone u Ligi šampiona: Real Madrid - Plzenj 2:1.

A da smo gledali čudne slike u Madridu - gledali smo. To je samo još jedan pokazatelj da podLopetegijem stvari ne funkcionišu dobro. I tačka. Tu priče i dileme više nema. Kraljevski klub slavio je prvi put od 22. septembra, ali...

Madriđani su uspeli da preko Karima Benzeme - prekinuo post posle skoro dva meseca - stignu do prednosti u 11. minutu. Prednost domaćina duplirao je Marselo početkom drugog dela, posle jako lepe akcije i asistencije Gareta Bejla, međutim, šampion Evrope nije prelomio utakmicu. Plzenj više srećno nego spretno dolazi do gola u 78. minutu preko Patrika Hrošovskog, a onda nastaje panika. 

Plzenj napada, Real gleda da samo što duže zadrži loptu. I ozbiljna frka kada u 88. minutu posle grubog starta jednog igrača gostiju Marselo u suzama mora van terena. Najtačniji opis Realovih problema jeste slika slika Đulena Lopetegija koji u t6om trenutku mlatara rukama i povlači celu ekipu nazad?! Real se brani od Plzenja u poslednjih pet minuta. 

I uspeo je da se odbrani.  

U drugom susretu grupe G Roma sigurna - 3:0 protiv moskovskog CSKA. Vučica grca u šampionatu Italije, za liderom Juventusom već zaostaje 11 bodova - posebno je zaboleo šokantan poraz od SPAL-a proteklog vikenda - ali u Ligi šampiona, očekivano, gura ka cilju. Armejci su, okreni, obrni, jedini pravi rival Romi u borbi za to drugo mesto - mada kako Real štuca ne bi se trebalo mnogo čuditi nekom čudu narednih nedelja - pa ovako ubedljiva pobeda mnogo znači italijanskom predstavniku. Pogotovo što sada neće morati da kidiše na pobedu u Moskvi.

Romu je put do tri boda ponovo trasirao Edin Džeko! U prošlom kolu het-trik protiv Plzenja u pobedi 5:0, večeras dva komada Moskovljanima. Dva komada koja su praktično rešila utakmicu, u 30. i 43. minutu... Reprezentativac Bosne i Hercegovine izjednačio se sa Leom Mesijem na čelu liste strelaca Lige šampiona, ali ono što je upečatljive jeste podatak da mu je ovo 12. pogodak u eliti na prethodnih 13 utakmica. 

Džeku kao da ni to nije bilo dovoljno pa je početkom drugog poluvremena stigao i da asistira Čengizu Underu za konačnih 3:0.    

Nemac je to! Oživi i kad misliš da je gotov! Hofenhajm i Lion remijem (3:3) podsetili zašto je Liga šampiona najatraktivnije takmičenje na svetu. Rutinska pobeda Mančester Sitija...

Mančester Siti se osamio večeras na vrhu grupe F posle rutinske pobede na gostovanju u Ukrajini protiv Šahtjora od 3:0, a pravi rat za osminu finala, sada je izvesno, vodiće Lion i Hofenhajm, koji su imali spektakularnu prvu rundu u Nemačkoj - 3:3 (1:1).

Sjajan meč odigran je u Sinshajmu, gde je Lion mislio da je posle preokreta savladao Hofenhajm kao gost.

Ponovo je blistao magični Holanđanin Memfis Depaj, koji igra u fantastičnoj formi, a posle sjajne individualne akcije u 67. minutu pobrinuo se za vođstvo gostiju koje se učinilo i kao ključ pobede. Fantastično je napadač Liona pretrčao odbranu prtivnika, posle kiksa mladog štopera Akpogume i rutinski matirao golmana Baumana za vođstvo u pravom trenutku.

Sam je sebe Hofenhajm upropastio večeras, ali je na kraju ipak smogao snage da se spasi. Iako su gosti poveli prvi preko Traorea, a posle očajne greške golmana Baumana i štopera Fogta koji su ga častitli, Andrej Kramarić je sa dva lepa pogotka doneo preokret i prednost domaćinu. Sjajno je hrvatski reprezentativac reagovao u dva navrata, golgeterski, prvo posle greške štopera Liona, a početkom drugog dela i posle sjajnog centaršuta Demirbaja kada je doneo vođstvo ekipi Julijana Nagelsmana.

Međutim, nisu Nemci računali na toliku upornost Liona, koji se pokazuje kao mnogo bolja ekipa kada igra u gostima nego kod kuće. Kao što su u prvom kolu na sjajne kontre srušili Mančester Siti na Ostrvu slično su ponovili i večeras, prvo Ndombele u 59, zatim i Depaj desetak minuta kasnije. U oba navrata nisu se proslavili ni odbrana, a ni golman Hofenhajma, a kada je tako potrebno je čudo da se izbegne poraz.

Ipak, finiš utakmice doneo je staru nemačku karakteristiku - da ožive i kada svi misle da su gotovi - a Nagelsmanova komanda - svi u napad i ulazak u igru mladih napadača Žoelintona i Rajsa Nelsona isplatila se u drugom minutiu nadokmnade.

Prvo je kapiten Fogt glavom u 88. propustio šansu da izjednači, a onda šok za goste.

Niko Šulc je nabacio loptu sa leve strane, Brazilac Žoelinton možda bio i u ofsajdu, ali je sudija priznao pogodak kojim Hofenhajm ostaje u trci za drugi krug. Istina, sa tri boda zaostatka za drugoplasiranim Lionom, ali ako Nemci hoće do osmine finala neka ih pobede u sledećem kolu u Francuskoj. 

Kada je reč o utakmici u Ukrajini, Mančester Siti je rutinski porazio Šahtjor bez da se umorio - 3:0.

Kevin de Brujne je bio starter večeras prvi put posle višemesečne pauze zbog povrede, a stvari su na svoje mesto laganim golovima postavili David Silva u 30. i Emerik Laport u 43. posle kornera i asistencije upravo Belgijanca.

U nastavku Šahtjor je dotukao Bernardo Silva koji je ušao s klupe.

LIGA ŠAMPIONA, 3. kolo (utorak):

Grupa E

AEK - Bajern 0:2 (0:0)
/Martinez 61, Levandovski 63/

Ajaks - Benfika 1:0 (0:0)
/Mazraui 90+2/

TABELA: Ajaks 7, Bajern 6, Benfika 3, AEK 0.

Grupa F

Hofenhajm - Lion 3:3 (1:1)
/Kramarić 33, 47. Žoelinton 90+2 - Traore 27, Ndombele 59, Depaj 67/

Šahtjor - Mančester siti 0:3 (0:2)
/David Silva 30, Laport 35. Bernardo Silva 71/

TABELA: Siti 6, Lion 5, Šahtjor 2, Hofenhajm 2.

Grupa G

Roma - CSKA 3:0 (2:0)
/Džeko 30, 43, Under 50/

Real Madrid - Viktorija 2:1 (1:0)
/Benzema 11, Marselo 55 - Hrošovski 79/

TABELA: Real 6, Roma 6, CSKA 4, Viktorija 1.

Grupa H

Jang Bojs - Valensija 1:1 (0:1)
/Oro 55 - Batšuaji 26/

Mančester junajted - Juventus 1:0 (1:0)
/Dibala 17/

TABELA: Juventus 9, Mančester junajted 4, Valensija 2, Jang Bojs 1.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar