Rasprava o BiH u Evropskom savjetu

Uključivanje Bosne i Hercegovine u raspravu Evropskog savjeta na današnjem dijelu redovnog samita desilo se na zahtjev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim više detalja od onoga što je Plenković rekao hrvatskim novinarima za sada je nepoznato.

Bosna i Hercegovina 18.10.2018 | 22:34
Rasprava o BiH u Evropskom savjetu
Evropski zvaničnici, posebno oni iz Evropske komisije i Evropskog savjeta, prilično su šutljivi na ovu temu. Za N1 je dosada stigao samo kratki odgovor iz kancelarije predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska.

-Možemo potvrditi da je premijer Plenković stavio ovo pitanje na dnevni red samita. Za sada nemamo više informacija koje možemo dati javnosti. Naše shvatanje je da će cijelu stvar sada preuzeti visoka predstavnica gospođa Mogerini – rečeno je za N1 u kabinetu Donalda Tuska. 

Napomenimo kako je hrvatski premijer Plenković kazao ranije danas da su njegove stavove o tome kako je izborom Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine “izigrano slovo i duh Dejtonskog sporazuma” podržali premijer Mađarske Orban, premijer Bugarske Borisov, predsjednik Francuske Makron, premijer Španije Sančez te već pomenuta visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini.

U Briselu se takođe moglo čuti da će na zahtjev Hrvatske o izborima u Bosni i Hercegovini nakon objave zvaničnih rezultata izbora raspravljati Savjet za spoljne poslove Evropske unije, a nakon toga možda i Evropski savjet koje čine šefovi država i vlada zemalja članica Unije.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Sudija

18.10.2018 21:03

Zašto NIKO ne objavi "strašnu" presudu Ustavnog suda po apelaciji Bože (tate od ambasadorice alkoholičarke u Ženevi) Ljubića? "Strašnu" presudu sa kojom nijedna stranka u Federaciji nema problema osim ADZ-a? U presudi jasno stoji sljedeće: Ustav federacije u kojem piše da u Dom Naroda ulazi najmanje jedan član is sva tri "konstitutivna" naroda iz svakog kantona, mora se prilagoditi Ustavu BiH u kojem stoji da iz svakog Kantona dolazi po najmanje jedan član sva tri "naroda", AKO JE PRETHODNO IZABRAN U SKUPŠTINU KANTONA! Što znači da može, ali i ne mora! ADZ šireći laži i ucjenama uz pomoć brata po lopovluku Dodika želi istu presudu provesti na način da tkz "Hrvati" dolaze isključivo iz većinskih hrvatskih kantona, odnosno da budu članovi ADZ-NDH fašističke partije. S time ujedno nastoje ukinuti predstavnike Srba i Bošnjaka u Domu Naroda iz ADZ-NDH Kantona!

ODGOVORITE
Name

075

19.10.2018 05:10

@Sudija Sve ste rekli, problem Bošnjaka i Srba(abecedno, azbučno) je što nisu pretjerano pametni što se zadovoljavaju sa "brljom" i sa "Pinkovim zvezdama" a mudri Latini im uzeše sve novce uz opasku da je "ugroza" Hrvata valjda na način što od rata imaju na nivou BiH i na nivou F.BiH sve finansije u svojim rukama!

Name

Re sudija

19.10.2018 05:39

Što ga sudija zapetlja.

Name

Da

18.10.2018 21:44

Netrebaju nama strake.Narodu trebaju odgovorni ljudi. Oni koji natod SPAJAJU . Treba nam Policija Sud i dobar ekonomista.

ODGOVORITE
Name

Горан

19.10.2018 08:46

Прво да се раздвојимо, омеђимо а онда да се народи спајају економијом, само тако, када већ није могла Југославија.

Name

da da

19.10.2018 04:29

Mogerni je dobro upoznata da svim zbivanjima. Sad tek ce da vide sa kakvim fasistima imaju posla. Da ne bude ko drugom jamu kopa...a Plenkovic je dobro zaorao. Ocigledno da je strah od istrage u Aluminij veliki. Zivi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

Nihad

19.10.2018 07:49

Tačno tako. U Aluminiju su se HDZ kadrovima dijelile stotine hiljada marak za "nemjerljiv doprinos kompaniji Aluminij", a sad Aluminij samo za struju duguje preko 180.000.000KM.

Name

Re Goran

19.10.2018 11:40

Taman pomisliš evo pametnih komentara na neku temu kad onekud naleti poznati bot i sve zasra.Čudno je kako su ljudi skloni glupostima i provalama bez razmišljanja.

ODGOVORITE