BiH neće dati podršku Kosovu

BiH neće podržati eventualnu kandidaturu za članstvo tzv. Kosova u INTERPOL-u, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina 18.10.2018 | 16:25
BiH neće dati podršku Kosovu
- U vezi sa najavama isticanja kandidature tzv. Kosova za članstvo u INTERPOL-u, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine podsjeća da Bosna i Hercegovina nije priznala samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova i da u skladu sa istim ne podržava aplikacije za članstvo istog u međunarodnim i regionalnim organizacijama, tako da neće podržati ni eventualnu kandidaturu za članstvo tzv. Kosova u INTERPOL-u, saopšteno je iz MIP-a BiH.

U saopštenju se kaže da izuzetak od navedenog pravila jeste učešće u određenim međunarodnim i regionalnim inicijativama u formatu koji je usaglašen sa Republikom Srbijom, što podržava veći broj zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH dostavilo je nadležnim institucijama BiH detaljno obrazloženje navedenog spoljnopolitičkog stava, koji predstavlja osnov za postupanje predstavnika BiH na međunarodnim forumima", kaže se u saopštenju.

BN TV

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nako

18.10.2018 14:43

E to je puno vazno, hocemo li mi ili necemo, k'o da se mi nesto i pitamo. Imamo mi svojih problema, neka svako rjesava svoje

ODGOVORITE
Name

AR

20.10.2018 12:19

Ameri ce podrzati A sta ce Dodik I njegovi pomagaci reci to nikog ne interesuje sigurno