LN: Holandija je OPET ozbiljna! Znaju to Nijemci!

Golom Virdžila van Dajka Holandija "načela" Nemačku, a dotukli je Memfis Depaj i Đorđinio Vajnaldum u Ligi nacija. "Lale" najavila povratak na staze uspeha, a Nemci potvrdili da nisu prevazišli krizu.  Senzacija: Gibraltarov "prvenac" u Jermeniji! Dan za pamćenje na Gibraltaru – POBEDA u Ligi nacija.

Fudbal 14.10.2018 | 13:30
LN: Holandija je OPET ozbiljna! Znaju to Nijemci!
Nemačka je "pala" u Amsterdamu.

Prepuna "Johan Krojf" arena mogla je da uživa u prvoj pobedi Holandije u novoformiranom takmičenju UEFA pod nazivom Liga nacija.

"Lale" su u drugom kolu Grupe 1 "Elitne" lige bile bolje od najvećeg rivala Nemačke 3:0 (1:0). Golove su postigli je Virdžil van Dajk u 30, Memfis Depaj u 88. i Đorđinio Vajnaldum u trećem minutu sudijske nadoknade vremena.

Pre nego što je skupo plaćeni defanzivac Liverpula zakucao loptu iza leđa Manuela Nojera, Holandija je izvela korner, a Rajan Babel pogodio preču. Van Dajk bio je ispred same gol linije i nije mu bilo teško da odbijenu loptu smeti u mrežu.

Napadi "pancera" bili su jalovi, a to je problem koji ih muči još od Svetskog prvenstva. Jednostavno, šanse se stvaraju, ali se ne koriste.

Holandija je znala sve da kazni i da brzom kontrom u 88. minutu, gde je ceo srednji red Nemačke ispao još na polovini domaćina, obezbedi pobedu. Kvinsi Promes nije bio sebičan i posle istrčanih skoro 50 metara asistirao je za Depaja, koji rutinski vara Nojera.

Treći pogodak "lala" je minijatura Vajnalduma. Prihvatio je loptu na 25 metara od gola Nemačke, započeo je slalom, a solo akciju je završio vrlo preciznim prizemnim udarcem u dalji ugao.

Holanija je sada u poteri za Francuskom i 16. novembra imaće priliku da joj se revanšira za poraz iz septembra, kada su svetski prvaci slavili 2:1. Nemačka je doživela najteži poraz u poslednjih 11 godina. U kvalifikacijama za Euro 2008, Češka je kao gost pobedila "pancere" 2007. rezultatom 3:0.

TABELA: Francuska 4, Holandija 3, Nemačka 1.

Grupa 4, Liga B nacija:

Irska – Danska 0:0

TABELA: Danska 4, Vels 3, Irska 1.

Senzacija: Gibraltarov "prvenac" u Jermeniji! Dan za pamćenje na Gibraltaru – POBEDA u Ligi nacija.

Subota, 13. oktobar 2018. zlatnim slovima biće ispisan u istoriji gibraltarskog fudbala. To je dan kada je reprezentacije prekomorske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu osvojila prvi put tri boda u takmičarskom meču.

O značaju rezultata u Jermeniji, gde je Gibraltar pobedio 1:0 u okviru Grupe 4 "D" nivoa Lige nacija, govore i sledeće podaci:

Gibraltar je, od kada je primljen pod okrilje UEFA i FIFA, odigrao dva kvalifikaciona ciklusa, prvi za EURO 2016. u Francuskoj, a drugi za Mundijal 2018. u Rusiji.

Na 20 utakmica nije osvojio bod i uglavnom je predstavljao protivnika za popravljanje gol razlike. Nizali su se porazi 7:0, 8:1, 6:1, 5:0, 9:0… U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo uspeo je da postigne samo dva gola, a za Svetsko prvenstvo tri.

Ipak, posle tih kvalifikacija, reprezentacija Gibraltara je počela da deluje ozbiljnije, a kao plod sve boljeg rada usledila je pobeda protiv Letonije u prijateljskom meču u martu ove godine – 1:0. 

Bio je to tek drugi trijumf Gibraltara od formiranja državnog tima, jer je 2014, takođe u prijateljskoj utakmici, pobeđena Malta. Ovim rezultatima dodaćemo, opet u prijateljskim duelima, još dva remija sa Estonijom 2014. (1:1) i Lihtenštajnom 2016. (0:0).

Međutim, Gibraltar u prva dva meča nije bio "topovsko meso". Kod kuće je poražen od Makedonije 0:2, a istim rezultatom je izgubio u Lihtenštajnu. 

Strelac istorijskog gola u Jerevanu bio je Džozef Čipolina u 50. minutu iz penala.

Koliki je autsajder bio Gibraltar u Jermeniji navešćemo i prosečan koeficijent svetskih kladionica za iznenađenje – 34!

Grupa 4, Liga D nacija:

Jermenija – Gibraltar 0:1 (0:0)
Makedonija – Lihtenštajn 4:1 (3:1)

TABELA: Makedonija 9, Lihtenštajn 3, Jermenija 3, Gibraltar 3.

Grupa 1, Liga D nacija:

Gruzija – Andora 3:0 (1:0)
Letonija – Kazahstan 1:1 (1:1)

TABELA: Gruzija 9, Letonija 2, Kazahstan 2, Andora 2.

Grupa 3, Liga C nacija:

Norveška – Slovenija 1:0 (1:0)
Bugarska – Kipar 2:1 (0:1)

TABELA: Bugarska 9, Norveška 6, Kipar 3, Slovenija 0.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar