Izbori drmaju Vladu Merkelove

Građani njemačke pokrajine Bavarske danas glasaju na izborima na kojima se očekuje da će do sada dominatna konzervativna Hrišćansko-socijalna unija (CSU) doživjeti neuspjeh, a čije su posljedice nepredvidljive po vladu njemačke kancelarke Angele Merkel, ocjenjuje AP.

Svijet 14.10.2018 | 11:17
Izbori drmaju Vladu Merkelove
Američka agencija navodi da oko 9,5 miliona ljudi ima pravo da bira vlast u Minhenu, gdje je CSU kao važan, ali često neugodan partner Merkelove, 51 godinu u proteklih 56 imala apsolutnu većinu.

Ankete sugerišu da će CSU ovog puta izgubiti tu većinu u najvećoj mjeri, možda čak toliko da će joj ovo biti najgori izborni rezultati od onih u 1950-im.

Agencija napominje da djeluje da CSU, koja je zauzela tvrdokoran stav prema migracijama, gubi podršku i ljevičarski i desničarski nastrojenih glasača, dok partija Zelenih prikuplja glasove liberalnih glasača, a najveći konkurent CSU, tvrdokorna desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), računa na mjesta u parlamentu.

Kako je Dojče vele napomenuo u subotu, ukoliko padne lokalna vlast demohrišćana i Zelenih, jesen će za kancelarku zbilja biti olujna.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

realno

14.10.2018 10:13

Narodu u BIH su važni ovi izbori u Njemačkoj, jer su BH vlasti uništile svoj narod koji traži život vrijedan čovjeka u zemljama poput Njemačke. Naši političari su nas u crno zavili i opustošili i duhovno i materijalno, podijelili i bacili na dno i to javno bez pardona i bojazni od ikoga pa i od Boga.

ODGOVORITE
Name

Treslo

14.10.2018 18:34

se drmalo se, na kamaru strpalo se !

ODGOVORITE